Amit a lisztről tudni érdemes A liszt az egyik legfontosabb alapanyag a sütésben és sokszor a főzésben is. Nem újkeletű találmány, mivel az emberiség történetében hosszú utat tett meg, és napjainkban számos változata elérhető, így itt az ideje, hogy bővebben megismerkedjünk vele. A covid óta egyre nagyobb az érdeklődés az otthoni sütés iránt, ehhez viszont […]
Málna, avagy a Boldogasszony csipkéje A málna az egyik legkedveltebb gyümölcs a cukrászatban. Nemcsak finom, hanem tápanyagokban gazdag is, és számtalan felhasználási lehetőséget kínál. Bár nem olcsó alapanyag, de használd bátran, ha le akarod nyűgözni a vendégeidet. Miért olyan különleges? A málna (Rubus idaeus) egy évelő növény, amely Európában és Ázsiában őshonos, bár szinte bárhol […]
Ribizli: Az Életigenlő Gyümölcs A ribizli, más néven ribiszke, az egyik legkedveltebb nyári gyümölcs, amely nemcsak finom, hanem rendkívül sokoldalú alapanyag is. Az apró, savanykás bogyók számtalan formában felhasználhatók a lekvároktól kezdve a süteményekig. Miért Olyan Különleges a Ribizli? A ribizli (Ribes) apró, piros, fehér vagy fekete bogyók formájában nő, több, mint 30 országban termesztik, […]
Szamóca: A Nyárelő Édes Gyümölcse A szamóca, vagy más néven földieper, az egyik legkedveltebb nyári gyümölcs, amely nemcsak ízletes, hanem rendkívül sokoldalú alapanyag is. Az édes, lédús bogyók számtalan formában felhasználhatók, amelyeket valószínűleg te magad is ismersz és kedvelsz. Miért Olyan Különleges a Szamóca? A szamóca (Fragaria × ananassa) az egyik legnépszerűbb gyümölcs a mérsékelt […]
Meggy: A Savanykás Csoda A meggy az egyik legnépszerűbb nyári gyümölcs, amely nemcsak finom, hanem rendkívül sokoldalú is. Mélypiros termése számtalan formában felhasználható, fontos alapanyag, így itt az ideje, hogy közelebbről is megismerjük ezt a gyümölcsöt. Miért olyan különleges a meggy? A meggy (Prunus cerasus) a cseresznye közeli rokona, de annál savanykásabb ízű. Származási helye […]
Átok rátok szénhidrátok? Bár mind a pékségek, mind a cukrászatok világa gazdag és sokszínű, de egy dolog biztos: a szénhidrát az alapja mindannak, ami itt (vagy odahaza) elkészül. Ez a tápanyag nemcsak az édes ízt adják meg, hanem fontos szerepet játszanak az élelmiszerek szerkezetében és állagában is. Mi is az a szénhidrát? A szénhidrát egy […]
Édes Kísértés a Csokoládé A csokoládé nem csupán édesség, hanem kultúra és történelem is egyben. Felfedezzük fel közösen a csokoládé világát és merüljünk el a csoki készítés és fogyasztás történelmében. Mi több, a csoki nem csak alapanyag, vagy élvezeti cikk, sokaknál ez már szenvedély. Nézzünk néhány érdekességet a csokival kapcsolatban. A csoki eredete A csokoládé eredetileg […]
Mit kell tudnod az élesztőről? Az élesztő a sütőipar nélkülözhetetlen segédanyaga. Ettől lesz szép „dundi” a végeredmény. Mi az élesztő? A boltból már jól ismert élesztő az élesztőgombák milliárdjaiból áll. Egyetlen gramm élesztőben 10-20 milliárd gomba található. Ez egy elég speciális, általában iparilag létrehozható termék. Ahhoz ugyanis, hogy a már megszokott formában élesztőt kapj, melaszon […]