Amit a lisztről tudni érdemes A liszt az egyik legfontosabb alapanyag a sütésben és sokszor a főzésben is. Nem újkeletű találmány, mivel az emberiség történetében hosszú utat tett meg, és napjainkban számos változata elérhető, így itt az ideje, hogy bővebben megismerkedjünk vele. A covid óta egyre nagyobb az érdeklődés az otthoni sütés iránt, ehhez viszont […]
Átok rátok szénhidrátok? Bár mind a pékségek, mind a cukrászatok világa gazdag és sokszínű, de egy dolog biztos: a szénhidrát az alapja mindannak, ami itt (vagy odahaza) elkészül. Ez a tápanyag nemcsak az édes ízt adják meg, hanem fontos szerepet játszanak az élelmiszerek szerkezetében és állagában is. Mi is az a szénhidrát? A szénhidrát egy […]
Mit kell tudnod az élesztőről? Az élesztő a sütőipar nélkülözhetetlen segédanyaga. Ettől lesz szép „dundi” a végeredmény. Mi az élesztő? A boltból már jól ismert élesztő az élesztőgombák milliárdjaiból áll. Egyetlen gramm élesztőben 10-20 milliárd gomba található. Ez egy elég speciális, általában iparilag létrehozható termék. Ahhoz ugyanis, hogy a már megszokott formában élesztőt kapj, melaszon […]