Croissant ABC: a kifinomultság világa
Üdvözöllek a Croissant ABC világában, ahol érdekességeket felfedezhetsz fel ezzel a kifinomult és ínycsiklandó étellel kapcsolatban. Mert a croissant nem csupán egy péksütemény, hanem egy kulináris művészet remeke, melynek minden rétegében érezhető a szenvedély és a finomított ízek harmóniája.
Austria
A francia reggeli szimbóluma, a croissant valójában Ausztriából származik.
Croissant kiszervezés
Újabb botrány: az iparilag előállított croissant-ok megelőzik a párizsi pékek által készített croissant-okat. A sajtó a tendenciát „croissant outsourcing”-nak nevezi. Mondjuk ez annyiban nem is csoda, hogy messze sokkal nagyobb mennyiséget gyárt le egy gép, mint amit a legjobb pékmester képes lenne. Az így előkészített, fagyasztott terméket pedig bárki kisütheti odahaza mindenféle tudás és gyakorlat nélkül. (Arról most nem ejtek szót, hogy ott vaj helyett mi kerül a tésztába.)
Félhold
A „croissant” elnevezés valójában „félholdat” jelent, ám nem csak linzertészta szerűen 2D-ben. Ez ugyanis az a tészta, amely sütés közben felpúposodik.
A termék félhold alakjára számos magyarázat létezik. A legelterjedtebb szerint a bécsiek a süteményt a törökök támadása idején az iszlám zászló formájával megegyező alakban készítették.
Franciaország
A francia konyha büszkesége, a bagettel együtt a croissant is a nemzet mindennapi szokása, amely 1920 óta francia nemzeti termék.
Iszlám
Egyes iszlám fundamentalisták betiltották a croissant-t, mert annak formája hasonlít a vallási szimbólumukhoz.
Kipferl / Gipfeli
Kevésbé vajas, de ugyanolyan réteges és ugyanolyan formájú: a gipfeli a croissant svájci változata, amelyet gyakran szolgálnak fel ebédidőben sós töltelékkel, például sonkával és helyi sajttal.
A neve osztrákul kipferl. A süteményt egészen 1200-ig vezetik vissza, mind egyszerű változatban, mind mandulával, mogyoróval vagy gyümölccsel megrakva.
Laduree
Párizs leghíresebb teázója a Champs Elysées utcán található, leginkább macaronjairól híres, de kivételes croissantokat is kínál.
Maire Antoinette királynő
A francia forradalom királynőjének tulajdonítják a „hadd egyenek tortát” / „egyenek kalácsot” mondást. De valójában azt mondta, amikor azt mondták neki, hogy a lakosság azért lázad, mert nincs kenyerük, hogy „Egyenek croissant-t”.
Martins
San Martino ünnepén, november 11-én – ez Lengyelországban nemzeti ünnep – a mázas croissantok cukormázzal és mogyoróval díszítve hagyományos finomságnak számítanak.
Nápolyi briós
A francia croissant egyik leghíresebb alternatívája a nápolyi briós. Kevésbé vajas, de annál pufibb. Dél-Olaszországban cornettónak is nevezik, mivel a kürt alakját idézi, amely egy népszerű kabalafigura.
Pain au chocolat
Franciaországban a croissant a reggeli rangsor első helyéért a csokoládéval töltött, téglalap alakú változatával, a pain au chocolat-val versenyez.
Sós croissant
A sós töltelékkel fogyasztva a croissant népszerű kenyérhelyettesítő az ebédszendvicsek készítésekor.
Teljes kiőrlésű liszt
Mint a legtöbb édesség készítésekor, a ezt is lehet többféle lisztből készíteni, például tönköly vagy teljes kiőrlésű lisztből. Ez egy más színt ad a terméknek. Azt viszont ne várd, hogy ugyanolyan szép nagyra megnő a teljes kiőrlésű lisztes verzió, az ugyanis egy nehezebb liszt, több munkát is ad az élesztőnek.
Töltelék
Franciaországban a croissant-t otthon gyakran töltik lekvárral és zselével. Egyes országokban, például Olaszországban a croissantokat már megtöltve árulják a pékségekben. Németországban a Nutella a legnépszerűbb töltelék.
Vaj
Ennek a puha tésztának a fő összetevője a sótlan vaj, amelyet sütés előtt a tésztába is teszünk valamint a tészta rétegei közé is behajtogatunk. Ez adja a croissant szerkezetét és vajas ízét.
Védjegyes cronut
A croissant és a fánk keresztezése? A cronut új keletű kulináris trend az Egyesült Államokban, és már védjegyoltalom alatt is áll.
Viennoiserie
A kis, kézműves cukrászdákat Franciaországban „Viennoiserie”-nek nevezik, és a pain au chocolat-ra, a briósra és a hagyományos osztrák édességekre specializálódtak, amelyek a francia konyha szimbólumává váltak.
Világkiállítás
Az 1889-es világkiállításon, amelyre a Tour Eiffel épült, a croissant más, technikai jellegű találmányok mellett debütált.
XVI Lajos
Felesége, Marie Antoinette hatásának köszönhetően XVI. Lajos uralkodása – a 18. század utolsó évtizedei – arról híres, hogy Franciaország számos legjobb finomságát hozta el a királyságba – köztük a croissant-t is.
Yakitate!!!
A „Yakitate!!” japánul azt jelenti, hogy „frissen sütve”. Japán egyik legnépszerűbb mangakarakterének pedig 324 réteg tésztából kell croissant-t sütnie.
Zang
1839-ben egy Auguste Zang nevű nyugalmazott osztrák tiszt megnyitotta az első párizsi viennoiserie-t, amely más édességek mellett kipfeleket is készített. A süteményt csak 1850 után nevezték croissantnak.
Croissant ajánló – próbáld ki őket odahaza te magad is!