Csokoládés babka

Csokis babka

Mi a csokis babka?

Bár a babka eredete mára már kissé homályba vész, ami viszont biztos, hogy nagyon finom. Hívják még örvénykalácsnak is, ha a végeredményre ránézel, akkor nagyon könnyen rájössz, hogy honnan is ered ez a név.

Ez az édesség a brióstészták családjába tartozik, így ha még nem ettél még ilyet, akkor ez alapján kicsit közelebb kerülhetsz az élményhez. (Ettől még javaslom, hogy kóstold meg a saját babkádat is 🙂 ).

Ebből az alapanyag-mennyiségből egy 500 grammos babka lesz.

Egy kicsit bővebben a babkáról

A babka egy hagyományos közép-kelet-európai sütemény, amelynek eredete a lengyel és ukrán konyhában található. A babka egy édes kelt tészta sütemény, amely hagyományosan dióval, mazsolával vagy más töltelékkel, például csokoládéval és fahéjjal van töltve. A tészta gyakran van kenve tojásos vagy cukros bevonattal, és a töltelékkel megtöltött tészta hajlított vagy fonott mintát kap, ami egyedi megjelenést kölcsönöz neki.

A csokoládés babka változatban a hagyományos babka tészta csokoládéval van megtöltve vagy csokoládés tölteléket tartalmaz. A babka sokféle változatban készülhet, és  ezáltal népszerű ünnepi sütemény is lehet.

A babka finom és gazdag ízű sütemény, és sokféle különböző recept létezik belőle, amelyek különböző régiók és kultúrák sajátosságaihoz igazodnak.

Miért készíts el otthon?

Mert minden bizonnyal becsempész némi varázslatot az életedbe.

Egy igazi ízkavalkád vár, amely az édesség, a csoki sűrűsége és az édes érzések tökéletes harmóniáját hozza el nekünk. Az íze olyan, mint egy forró ölelés hideg téli napokon.

A csokoládés babka készítése valóban egy különleges élmény, amely összekapcsolja a hagyományt és az örömöt a modern édességekkel. Az elkészítése során az illatok és ízek olyan kalandra invitálnak, amely visszarepít a gyermekkor meghitt pillanataiba, amikor az édesség olyan volt, mint egy titokzatos varázslat, amit mindannyian imádtunk. A csokiimádóknak igazi kihívás, hogy megállják, hogy ne falják fel idő előtt a tölteléket. 🙂

Kövesd lépésről lépésre a receptet, nézd meg a videót, így ha még kezdő cukrász is vagy, bátran belevághatsz. A puha tészta, amelyet gazdag csokoládéval töltünk meg, egyedülálló látványt eredményez. Az elkészítése során hagyatkozhatsz az érzékeidre is, és egy személyes műalkotást hozhatsz létre.

Az elkészített babkát a családodnak vagy a barátaidnak kínálhatod, és garantáltan lenyűgözi majd őket.

Vállald fel a kihívást és engedd, hogy az édes művészet kibontakozzon a konyhádban! A csokoládés babka nem csak egy sütemény, hanem egy élmény, amelyet megoszthatsz másokkal, és amely örömet hoz a mindennapokba, ami minden egyes falatnál elvarázsol majd!

Csokoládés babka

Csokoládés babka

reni
felkészülési idő
120 perc
főzési idő
30 perc
adag
1 darab
teljes idő
2,5 óra

Eszközök

Hozzávalók

  • A tésztához

  • 190 gramm liszt

  • 1 tk keményítő

  • 10 gramm élesztő

  • 75 gramm cukor

  • 1/2 darab egész tojás (ez egy kisebb tojgli)

  • 1 darab tojássárgája

  • 23 gramm vaj

  • 1 mokkáskanál vaníliapaszta

  • 1 csipet só

  • A töltelékhez

  • 15 dkg étcsokoládé

  • 12 dkg vaj

  • 5 dkg porcukor

  • 3 dkg kakaópor

  • 1 csipet só

  • A sziruphoz

  • 25 dkg cukor

  • 1,5 dl víz

Instrukciók

1

Előkészítés

Mérd ki a hozzávalókat. Az élesztőt keverd el a tej felében és szórd meg egy pici liszttel (ezzel az élesztő munkáját könnyíted meg). Ha tőled ez nagyon idegen, akkor futtasd fel a szokásos (tej+cukor+élesztő) módon. A tej másik felében pedig oldd fel a cukrot és a sót.
2

A tészta

Amikor az élesztő elkezd dolgozni, összedagasztjuk a hozzávalókat. Ez történhet kézzel is és géppel is, amire figyelj, hogy a só közvetlenül ne találkozzon az élesztővel. Gépi dagasztásnál először lassú fokozattal indíts, majd ha összeállt a tésztád, akkor egy kicsit növeld a tempót.
Ha a tészta összeállt, akkor képezz belőle egy gombócot, és letakarva pihentesd egy órán keresztül. Mindenképp takard le, hogy ne száradjon ki a tészta. Ezt megteheted az asztalon hagyva is, ekkor gyorsabb lesz az élesztő munkája, de a lágyabb tésztával nehezebb lesz neked dolgoznod. De berakhatod a hűtőbe is, hogy a tésztában levő vaj megdermedjen.
3

A töltelék

Mérd ki és lassú tűzön, vagy víz fölött olvaszd össze a hozzávalókat. Ha készen van, akkor vedd le a tűzről, és tedd hűvös helyre, hogy mihamarabb kihűljön.
4

Az összeállítás

Az 1 órás pihenő után valamint ha a töltelék kihűlt legalább langyosra, akkor nyújtsd ki a tésztát. Ebből a mennyiségből nagyjából egy 45x45-ös lapot fogsz nyújtani.
Öntsd rá a csokikrémet, és egyenletesen oszlasd el rajta. Csavard fel, mint egy tekercset. Bármelyik irányból indulhatsz, csak arra vigyázz, hogy ne paszírozd ki a csokit a rétegek közül.
Ha nem akarod, hogy minden csupa csoki legyen, tedd vissza a feltekert babkát a hűtőbe, amíg egy kicsit megdermed.
A tésztát vágd hosszában teljesen félbe, majd a két szálat csavard fel úgy, hogy szépen látszódjanak a rétegek. A kész babkát tedd egy előre kivajazott formába, és hagyd kelni.
5
Ha a babka megkelt, süsd ki 180 C-ra előmelegített sütőben. Ez a mennyiség nagyjából 20 perc alatt készen lesz. Teljesen akkor van kész, ha az alja is megsült.
Amíg sül, készítsd el a szirupot, és ha megsült a babka, locsold meg vele, hogy szép fénye legyen.
Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.