Mi a csokis babka?
Bár a babka eredete mára már kissé homályba vész, ami viszont biztos, hogy nagyon finom. Hívják még örvénykalácsnak is, ha a végeredményre ránézel, akkor nagyon könnyen rájössz, hogy honnan is ered ez a név.
Ez az édesség a brióstészták családjába tartozik, így ha még nem ettél még ilyet, akkor ez alapján kicsit közelebb kerülhetsz az élményhez. (Ettől még javaslom, hogy kóstold meg a saját babkádat is 🙂 ).
Ebből az alapanyag-mennyiségből egy 500 grammos babka lesz.
Egy kicsit bővebben a babkáról
A babka egy hagyományos közép-kelet-európai sütemény, amelynek eredete a lengyel és ukrán konyhában található. A babka egy édes kelt tészta sütemény, amely hagyományosan dióval, mazsolával vagy más töltelékkel, például csokoládéval és fahéjjal van töltve. A tészta gyakran van kenve tojásos vagy cukros bevonattal, és a töltelékkel megtöltött tészta hajlított vagy fonott mintát kap, ami egyedi megjelenést kölcsönöz neki.
A csokoládés babka változatban a hagyományos babka tészta csokoládéval van megtöltve vagy csokoládés tölteléket tartalmaz. A babka sokféle változatban készülhet, és ezáltal népszerű ünnepi sütemény is lehet.
A babka finom és gazdag ízű sütemény, és sokféle különböző recept létezik belőle, amelyek különböző régiók és kultúrák sajátosságaihoz igazodnak.
Miért készíts el otthon?
Mert minden bizonnyal becsempész némi varázslatot az életedbe.
Egy igazi ízkavalkád vár, amely az édesség, a csoki sűrűsége és az édes érzések tökéletes harmóniáját hozza el nekünk. Az íze olyan, mint egy forró ölelés hideg téli napokon.
A csokoládés babka készítése valóban egy különleges élmény, amely összekapcsolja a hagyományt és az örömöt a modern édességekkel. Az elkészítése során az illatok és ízek olyan kalandra invitálnak, amely visszarepít a gyermekkor meghitt pillanataiba, amikor az édesség olyan volt, mint egy titokzatos varázslat, amit mindannyian imádtunk. A csokiimádóknak igazi kihívás, hogy megállják, hogy ne falják fel idő előtt a tölteléket. 🙂
Kövesd lépésről lépésre a receptet, nézd meg a videót, így ha még kezdő cukrász is vagy, bátran belevághatsz. A puha tészta, amelyet gazdag csokoládéval töltünk meg, egyedülálló látványt eredményez. Az elkészítése során hagyatkozhatsz az érzékeidre is, és egy személyes műalkotást hozhatsz létre.
Az elkészített babkát a családodnak vagy a barátaidnak kínálhatod, és garantáltan lenyűgözi majd őket.
Vállald fel a kihívást és engedd, hogy az édes művészet kibontakozzon a konyhádban! A csokoládés babka nem csak egy sütemény, hanem egy élmény, amelyet megoszthatsz másokkal, és amely örömet hoz a mindennapokba, ami minden egyes falatnál elvarázsol majd!
Csokoládés babka
Eszközök
Hozzávalók
A tésztához
190 gramm liszt
1 tk keményítő
10 gramm élesztő
75 gramm cukor
1/2 darab egész tojás (ez egy kisebb tojgli)
1 darab tojássárgája
23 gramm vaj
1 mokkáskanál vaníliapaszta
1 csipet só
A töltelékhez
15 dkg étcsokoládé
12 dkg vaj
5 dkg porcukor
3 dkg kakaópor
1 csipet só
A sziruphoz
25 dkg cukor
1,5 dl víz
Instrukciók
Előkészítés
A tészta
Ha a tészta összeállt, akkor képezz belőle egy gombócot, és letakarva pihentesd egy órán keresztül. Mindenképp takard le, hogy ne száradjon ki a tészta. Ezt megteheted az asztalon hagyva is, ekkor gyorsabb lesz az élesztő munkája, de a lágyabb tésztával nehezebb lesz neked dolgoznod. De berakhatod a hűtőbe is, hogy a tésztában levő vaj megdermedjen.
A töltelék
Az összeállítás
Öntsd rá a csokikrémet, és egyenletesen oszlasd el rajta. Csavard fel, mint egy tekercset. Bármelyik irányból indulhatsz, csak arra vigyázz, hogy ne paszírozd ki a csokit a rétegek közül.
Ha nem akarod, hogy minden csupa csoki legyen, tedd vissza a feltekert babkát a hűtőbe, amíg egy kicsit megdermed.
A tésztát vágd hosszában teljesen félbe, majd a két szálat csavard fel úgy, hogy szépen látszódjanak a rétegek. A kész babkát tedd egy előre kivajazott formába, és hagyd kelni.
Amíg sül, készítsd el a szirupot, és ha megsült a babka, locsold meg vele, hogy szép fénye legyen.