Barion Pixel

Vadkovászos meggyes csillag

Vadkovászos meggyes csillag

Vadkovászos meggyes csillag – egyszerű, de attól még különleges

A vadkovászos meggyes csillag egy olyan sütemény, amely tökéletesen ötvözi a hagyományos kalácsok édességét és a vadkovász természetes előnyeit. Bár a receptet vadkovásszal készítettem, akár normál élesztővel is elkészíthető, ha gyorsabb megoldást keresel. Az egyedi csillag forma és a meggylekvár gazdag íze garantáltan elbűvöl mindenkit, aki megkóstolja.

Miért válaszd a vadkovászt?

A vadkovász az ipari élesztő természetes alternatívája, amely több szempontból is előnyös. Bár sokan a vadkovászt savanykás íze miatt szeretik, ebben a süteményben nem jelenik meg a savasság, így a végeredmény édes és lágy marad, mint egy klasszikus kalács.

A vadkovász használata:

  • Hozzájárul a tészta szerkezetéhez: Az erjedés során kialakult természetes gázok segítenek a tészta levegős állagának elérésében.
  • Hosszabb frissességet biztosít: A vadkovászos sütemények tovább megőrzik puhaságukat.
  • Egészségesebb választás: A vadkovász elősegíti a tápanyagok jobb felszívódását, és kevésbé terheli az emésztőrendszert.

A sütemény különlegessége

Ennek a süteménynek az egyik legnagyobb vonzereje a rétegezett tészta, amelyet meggylekvárral töltünk meg. Az általam használt két réteg helyett akár négy réteget is készíthetsz, ha magasabb, még látványosabb édességre vágysz. Az egyedi csillag formát egy egyszerű technikával érheted el, ami a süteményt nemcsak finommá, hanem dekoratívvá is teszi.

Tálalási ötletek és variációk

A vadkovászos meggyes csillagokat szobahőmérsékleten, frissen tálalva a legjobb fogyasztani. A dekoráció kedvéért szórhatsz rá porcukrot is, vagy akár egy gombóc vanília fagyit is kanalazhatsz mellé. Ha előre elkészítenéd, tárold őket légmentesen záródó dobozban, így még néhány napig frissen maradhat.

Kísérletezhetsz különböző töltelékekkel is:

  • Kakaós változat: Adj a lekvárhoz kakaóport a gazdagabb ízért.
  • Fahéjas csillag: Egy kevés fahéjjal és barna cukorral szórd meg a tölteléket.
  • Gyümölcsös variáció: Használj barack-, szilva- vagy áfonyalekvárt.

Amit még jó tudni:

Bár ez a süti nem egy agysebészet, de itt van néhány gondolat annak érdekében, hogy biztosabban célbaérj:

  • hagyj neki  időt, a vadkovász sebessége csigalassúnak tűnhet, ha az ipari élesztőhöz szoktál
  • nem muszáj feletetned a kovászt, így akkor is jó megoldás, ha esetleg a fölöslegtől szeretnél megszabadulni anélkül, hogy kidobnád
  • amikor kisült, tedd hűtőrácsra, de vigyázz, ilyenkor még sérülékeny a tészta és forró a lekvár.
  • nem muszáj késsel vágnod a tálaláshoz, 1-1 ágat letörve sokkal könnyebb porcióznod
  • használj sűrű lekvárt, hogy a lehető legkevésbé folyjon ki amikor formázod vagy amikor sütöd

Miért lesz a vadkovászos meggyes csillag a kedvenced?

Ez a sütemény nemcsak ízével, hanem látványával is lenyűgöz. Az egyedi csillag forma, a rétegek közötti lekvár és a vadkovász által biztosított frissesség és textúra tökéletes kombinációt alkotnak. Ideális választás ünnepekre, családi összejövetelekre vagy akár „csak úgy” nassolni egy csésze tea mellé.

Vadkovászos meggyes csillag

Vadkovászos meggyes csillag

reni

Eszközök

Hozzávalók

  • 270 gramm liszt

  • 50 gramm kovász (nem feltétlen kell megetetni)

  • 100 gramm szobahőmérsékletű zsíros tej

  • 1 normál méretű tojás

  • 50 gramm vaj

  • 25 gramm cukor

  • 5 gramm só

  • Meggylekvár a töltéshez

  • 1 tojás a kenéshez

Instrukciók

1
Keverd el a tejet és a cukrot. Ha nagyon türelmetlen vagy, és nem várnád meg a vadkovász természetes munkáját, akkor most tudsz még hozzá tenni néhány gramm ipari élesztőt.
2
Keverd össze egy tálban a kovászodat, a lisztet és a tojást, majd pihentesd 15 percig. (Igen, száraznak fog kinézni, de ez így van jól)
3
Add hozzá a szobahőrmérsékletű vajat (célszerű kicsit elkeverni első lépésként), majd a tejes cukrot és a sót.
4
Ha a tészta összeállt, akkor felgömbölyítve, letakarva várd meg, amíg a duplájára nő.
5
Ha ez megvan, felezd meg, és mind a két részt nyújtsd ki nagyjából ugyanakkora korong alakra.
6
Az egyik korong lesz az alja, erre jön a lekvár, majd tedd rá a másikat is.
7
Tegyél egy poharat a közepére, ez segít majd a távolságokat tartani. (például azért, hogy ne vágd véletlenül félbe), majd a szélétől a pohárig vágd fel 16 egyenlő részre. (Könnyebb, ha előbb negyedeled, utána ezeket is felezed majd még egyszer felezed)
8
Válassz ki két egymás mellett levő "fülecskét", és mind a kettőt kifelé csavarva (egymástól távolodva) csavard meg őket ugyanannyiszor. Nálam ez 3 csavart jelentett. A végét pedig csippentsd össze.
9
Haladj végig, amíg 8 ágú csillagot nem kapsz.
10
Tojásozd le, és meleg helyen hagyd kelni. Ha megkelt, jön még egy tojás réteg, ezután 180 C-ra előmelegített sütőben süsd pirosra.
11
Ha megsült, óvatosan helyezd át hűtőrácsra.
Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.