Mákos isler

Mákos isler

Mákos Isler: A Klasszikus Kedvenc Újragondolva

A mákos isler egy igazi klasszikus sütemény, amelyet Magyarországon és Ausztriában egyaránt nagy szeretettel fogyasztanak.

Ez az apró, kerek sütemény két omlós tésztakorongból áll, amelyeket általában lekvárral ragasztanak össze, és csokoládémázzal vonnak be. Az Isler egyszerre elegáns és ízletes, így tökéletes választás különleges alkalmakra és mindennapi kényeztetésre egyaránt. A hagyományos változat mellett azonban számos izgalmas variáció létezik, és az egyik ilyen különlegesség a mákos Isler.

Az Isler Története

Az Isler eredete a 19. századra nyúlik vissza, nevét Bad Ischl nevű osztrák városról kapta. A sütemény gyorsan népszerűvé vált, és az osztrák-magyar monarchia idején elterjedt a birodalom különböző részein. Az Isler azóta is megőrizte népszerűségét, és számos cukrászdában és otthoni konyhában megtalálható.

Miért Szeretjük a Mákos Islert?

A különleges ízvilága és textúrája miatt vált népszerűvé. A mák jellegzetes íze és állaga tökéletesen kiegészíti az Isler omlós tésztáját és édes vagy éppen savanykás töltelékét. A mákos Isler nemcsak finom, hanem egyedi és különleges is, így tökéletes választás azok számára, akik valami újra és izgalmasra vágynak.

A mák tipikusan a karácsonyi időszakhoz köthető, a fehér csoki pedig akár a havazást, vagy éppen a fehér karácsonyt is idézheti. Így amellett, hogy az év bármely szakában tökéletes választás a teasütemények közül, a karácsonyi asztalon kifejezetten sikert arathat a jelenléte.

Tökéletes Kiegészítők és Tálalási Tippek

Bár a mák és a fehér csoki önmagában is feldobja a hagyományos islert, számos más módon is különlegessé tehetjük. Próbáld ki az alábbi tálalási tippeket és kiegészítőket, hogy még élvezetesebbé tedd ezt a klasszikus süteményt:

  • Gyümölcslekvárok: Az Isler hagyományosan lekvárral van összeragasztva, a receptben leírt málna mellett próbáld ki más ízekkel is. A mákos változathoz is kiválóan illik például a ribizli vagy sárgabarack.
  • Csokoládébevonat: Kísérletezz bátran, próbáld ki étcsokoládé vagy tejcsokoládé bevonattal is.
  • Mák Díszítés: Egy kevés egész mákszemmel megszórva az Isler nemcsak finomabb, hanem mutatósabb is lesz.

Mákos Isler és Egészség

Bár a mákos Isler egy édesség, a máknak számos egészségügyi előnye van. A mák gazdag kalciumban, vasban és magnéziumban, amelyek hozzájárulnak a csontok és az izmok egészségéhez. Emellett a mák segíthet az emésztés szabályozásában és a vércukorszint stabilizálásában. Természetesen, mint minden édességnél, a mértékletesség kulcsfontosságú. Élvezd a mákos Islert tudatosan, és válassz olyan változatokat, amelyek minőségi alapanyagokból készültek.

Mákos Isler Otthon

Az otthon készült mákos Isler különleges élmény, amelyet mindenképpen érdemes kipróbálni. Nemcsak hogy garantáltan friss és minőségi alapanyagokból készül, de lehetőséget ad arra is, hogy a saját ízlésed szerint alakítsd a receptet. Kísérletezhetsz különböző töltelékekkel és bevonatokkal, hogy megtaláld a számodra legmegfelelőbb kombinációt.

Készítsd el ezt a receptet velünk!

Szeretnéd megtanulni, hogyan készítsd el ezt a finomságot lépésről lépésre? Jelentkezz a workshopunkra, ahol közösen sütünk és tanulunk!


További információk a workshopról

 

Összegzés

A mákos Isler egy időtlen klasszikus újragondolt változata, amely minden alkalomra tökéletes választás. Különleges ízével és textúrájával mindig örömet szerez, legyen szó egy ünnepi alkalomról vagy egy egyszerű hétköznapi desszertről. Próbáld ki különböző kiegészítőkkel és ízesítésekkel, és fedezd fel újra és újra ennek a csodálatos süteménynek az örömét!

Ha tetszett a bejegyzés, ne felejtsd el megosztani barátaiddal, és kövess minket további izgalmas receptekért és ötletekért!

Mákos isler

Mákos isler

reni

Eszközök

Hozzávalók

  • A tésztához

  • 150 gramm liszt

  • 50 gramm darált mák

  • 90 gramm vaj

  • 45 gramm porcukor

  • 1 tojás sárgája

  • 1 csipet só

  • málnalekvár

  • A bevonat

  • 300 gramm fehércsokoládé

  • díszítés lehet még egész mák

Instrukciók

1
A tészta
A tojáson kívül morzsolj el minden hozzávalót. Ezt legpraktikusabb robotgéppel, nehogy a hideg vaj megolvadjon a kezed melegétől. Ha ez megvan, mehet bele a tojássárgája is. (Ha szárazabb a tészta, egy picike vaj mehet bele még pluszban)

Szilikonlapon, vagy bármilyen tapadás és gyűrődésmentes enyhén lisztezett felületen nyújtsd nagyon-nagyon vékonyra. Annyira, amennyire csak tudod.
Letakarva tedd be a hűtőbe addig, amíg a tésztában levő vaj meg nem dermed. Ez nem sok idő, mivel a vékony tészta hamar kihűl, de enélkül nem fogod tudni átemelni a kiszúrt formákat (a hideg vaj tartja majd össze, különben deformált meg "nyeklős-nyaklós-szétesős" lesz)

A hideg tésztát szaggasd ki kör alakú szaggatóval. Pontos méret nincs, kb 5 cm az átmérő, de ez ízlés kérdése. Célszerű nem nagyon "miniket" készíteni, mert a lekvárnak is kell egy kis hely.

A kiszaggatott tésztát sütőpapírra téve 180 fokon süsd készre. Hamar meg fog sülni, mert vékony a tészta! (A maradékot gyúrd össze és kezdd a 2-es ponttól újra, nem elfelejtve a hűtést)

Csoki
Olvaszd meg 40-42 fok körülig a csokoládét. Óvatosan, mert könnyen megéghet. Tedd bele az olajat (már ha emellett döntöttél). Ettől lesz szép fényes. Ha a tányérra kipöttyintett és megszilárdult csokit nem találod eléggé fényesnek, tehetsz bele olajat még.
Kevergetve hűtsd vissza a csokit 30-33 fok körülig, ekkor kezdj az islerkarikákkal dolgzni.

Az összeállítás
Az elkészült islerkarikákat lekvárral ragaszd össze. Ha nagyon rideg lenne a lekvár, mixerrel törd össze, esetleg egy picit melegíts rajta (de ne olvadjon)
Az összeragasztott karikákat tedd hűtőbe, míg a lekvár egy kicsit megszilárdul. (Amikor már meg tudod emelni a felső karikát úgy, hogy az alsó is jön, akkor van kész)
Miután a korongok kihűltek, olvaszd fel a csokit. Ezt megteheted gőz fölött, vagy kb 20 mp-re a mikróba berakva (utána átkevered, és amíg fel nem olvad, 20 mp-re visszarakod-kiveszed-átkevered). Vigyázz, a csoki könnyen megég, nagyjából 40 C -ra melegítve már teljesen jó lesz.
Az összetapasztott korongok bevonata 2 módon készülhet: 1. Egy mártóvilla segítségével fejjel lefele a megolvadt csokiba helyezed úgy, hogy a talpáig ellepje a korongot a csoki, majd egy rácsra téve megvárod, míg a csoki megdermed. 2. A rácsra teszed a korongokat, és "nyakonöntöd" csokival.
Tetszőlegesen díszítheted az islert.

Megjegyzés

Ha a bevonatba teszel 30 gramm étolajat, fényesebb lesz a máz (de könnyebben is olvad, és vékonyabban fog fedni). Ez a lépés elhagyható.
Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.