Barion Pixel

Sós-diós falatkák

Sós diós falatkák

Sós-diós falatkák – A ropogós ínyencség minden alkalomra

A sós-diós falatkák a klasszikus sós sütemények egy különleges változata, amelyet a pirított dió textúrája tesz igazán egyedivé és ízekben gazdaggá. Ez a finomság nemcsak az ünnepi asztalon mutat jól, hanem bármilyen baráti összejövetel vagy egyszerű nassolás alkalmával is megállja a helyét.

Miért különleges a sós-diós falatka?

Az omlós tészta alapját a rétesliszt adja, amelyhez vaj vagy margarin kerül, így a sütemény légiesen könnyű, omlós és ropogós lesz. A tésztát tejföl gazdagítja, amely biztosítja, hogy a falatkák hosszabb ideig frissek maradjanak – bár az ízük miatt valószínűleg nem maradnak sokáig az asztalon!

A feltét titka:
A sütemények tetejére nagyobbra tört dió vagy szezámmag kerül, amelyek a sütés során enyhén megpirulnak. Ez nemcsak extra ízt, hanem egyedi textúrát is kölcsönöz a falatkának. A pirított dió kellemesen édeskés, míg a szezámmag enyhén földes ízt ad hozzá, így minden falat különleges élményt nyújt.

Mikor készítsd el?

Erre a rövid válasz, hogy amikor csak szeretnéd. 🙂 Elvégre egyetlen hozzávaló sincs évszakhoz kötve. Ám talán a legjobb, ha vendégvárónak, utazáshoz nassolni valónak vagy az ünnepi asztalra készíted.

Mint minden süti, ez is a sütőből „kiugorva” a legillatosabb, így megteheted azt is, hogy a tésztát előkészíted (hűtőben is kibír jónéhány órát, akár egy éjszakát is). Mivel nincs benne élesztő, nem kell attól tartanod, hogy tönkremegy. Egy dologra viszont figyelj: a meleget nem szereti sütés előtt. A meleg nem igazán barátja a benne levő vajnak és a tetején levő tojásnak, így még mielőtt sütőbe tennéd, tartsd hűvösen.

Mikor és hogyan tálald?

A sós-diós falatkák sokoldalúan felhasználhatók:

  • Ünnepi alkalmakra: Elegáns kísérője lehet a karácsonyi vagy húsvéti asztalnak.
  • Baráti összejövetelekre: Egy pohár bor vagy sör mellé kínálva garantáltan sikert arat.
  • Mindennapokra: Kiváló választás nassolnivalónak egy tea vagy kávé mellé, vagy akár utazások alatt is ropogtathatod.

Tárolás és frissesség

A tejfölös tésztának köszönhetően a falatkák több napig (vagy ha addig meg nem eszed, akár hétig) megőrzik frissességüket. Tárold őket légmentesen záródó dobozban, hogy ropogósak maradjanak.

Miért fogod imádni?

A sós-diós falatkák egyszerre kínálnak ropogós textúrát és gazdag ízvilágot. Elkészítésük gyors, az alapanyagok könnyen beszerezhetők, és garantáltan minden alkalommal sikert aratnak. Egy próbát mindenképpen megér – utána úgyis rendszeresen az asztalra kerülnek majd! 😊

Sós-diós falatkák

Sós-diós falatkák

reni

Eszközök

Hozzávalók

  • 30 dkg rétesliszt

  • 25 dkg margarin vagy vaj

  • 17,5 dkg tejföl

  • 1 mk só

  • 1 tojás a kenéshez

  • nagyobbra tört dió vagy szezám a tetejére

Instrukciók

1
Morzsold el a vajat a liszttel.
2
Add hozzá a többi hozzávalót, majd a kész tésztát nyújtsd ki vékonyra, maximum 3-4 mm vastagra.
3
Kend le tojással az egészet, még mielőtt felvágnád.
4
Derelyevágóval "négyzetrácsozd" be, minden négyzetre tegyél 1-1 diót, vagy szórd meg gazdagon szezámmal.
5
Lisztezett vagy sütőpapírral bélelt tepsiben tedd 180C-ra előmelegített sütőbe és süsd rózsaszínre.
Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.