Barion Pixel

Kati szelet

Kati szelet

A Kati szelet egy igazi klasszikus (már-már retro) magyar sütemény, amelyet generációk óta készítenek családi eseményekre, ünnepekre vagy akár egy hétvégi desszertként. A sütemény sokoldalúsága és jellegzetes rétegzettsége miatt különleges helyet foglal el a magyar konyha desszertjei között. Az omlós tésztával, gazdag rumos-kakaós krémmel és a tetején található tojáshabbal és reszelt csokival a Kati szelet nemcsak ízében, hanem megjelenésében is tetszetős.

Miért különleges a Kati szelet?

A Kati szelet legnagyobb erénye az, hogy ötvözi az egyszerű alapanyagokat a kreatív elkészítési módokkal. A recept variálhatósága lehetővé teszi, hogy mindenki a saját ízlése szerint alakítsa. Például a lentebb leírt receptet a következőképpen tudod változtatni saját ízlésednek megfelelően:

  • Készítheted a tetején magasabb habréteggel, így a tojáshab nem csak díszít, hanem egy új réteggel is gazdagítja a sütit. Arról nem is beszélve, hogy a hab így belül nem roppanós, hanem puha marad.
  • Függően attól, hogy milyen alkalomra és kinek készíted, lehet benne rumaroma vagy valódi rum is
  • A töltelékbe tehetsz a rumos-kakaós ízvilághoz illő kiegészítőket, úgymint mazsola, aszalt gyümölcs, de akár a dió is játékban lehet.

Mivel a sütemény állás közben még jobban összeérik, ideális előre elkészíteni, így tökéletes választás, ha előre kell dolgoznunk egy nagyobb eseményre. (Ez néhány napot jelenthet számodra, de semmiképp sem heteket, mert a süti kiszáradhat.)

Történelmi háttér

A Kati szelet eredetéről keveset tudunk, de valószínűleg a 20. században vált népszerűvé Magyarországon. Nevét talán egy családtag vagy egy híres cukrász után kapta, ahogyan sok más hasonló sütemény is. A háziasszonyok körében hamar közkedveltté vált, mivel egyszerre elegáns és viszonylag könnyen elkészíthető desszert.

Hogyan tálaljuk a Kati szeletet?

A Kati szeletet általában szögletes szeletekre vágva kínálják, amely kiemeli a rétegek szépségét. Ideális kávé vagy tea mellé, de egy ünnepi desszertasztalon is megállja a helyét. A tojáshab és a reszelt csokoládé miatt a sütemény különleges alkalmakra is tökéletes választás.

Összegzés

A Kati szelet egy időtálló klasszikus, amely méltán népszerű a magyar sütemények világában. Akár hagyományosan, akár egyéni ízlés szerint készítjük, biztosak lehetünk benne, hogy mindenkit lenyűgöz az íze és megjelenése. Ha még nem próbáltad, érdemes kísérletezni vele, hiszen a siker garantált!

Kati szelet

Kati szelet

reni

Eszközök

Hozzávalók

  • A tészta

  • 50 dkg liszt

  • 15 dkg zsír

  • 15 dkg cukor

  • 3 tojás sárgája

  • 1 sütőpor

  • kevés tejföl (hogy könnyen nyújtható legyen)

  • A töltelék

  • 1,5 dl tej

  • 1 vaníliás cukor

  • 2 ek baracklekvár

  • 15 dkg porcukor

  • 0,5 dl rum vagy rumaroma

  • 2 ek kakaó

  • 10 dkg vaj

  • 1 tésztalap

  • A krém a tetejére

  • 3 tojás fehérje

  • 15 dkg cukor

  • csokoládé (ezt rá fogod reszelni ízlés szerinti mennyiségben)

Instrukciók

1

A tészta

Morzsold el a lisztet és a zsírt.
2
Tedd hozzá a többi hozzávalót, és dagaszd készre.
3
Oszd 3 felé, majd nyújtsd ki mind a 3-at gáztepsi nagyságúra.
4
Süsd készre 180 C-ra előmelegített sütőben.
5

A töltelék

Az egyik kisült lapot daráld le, nem muszáj nagyon finom porrá.
6
Add hozzá a többi hozzávalót is, és keverd el alaposan.
7

A tetején levő krém

Gőz fölött verd habosra a cukrot a fehérjével, majd kend a süti tetejére és hagyd megszáradni. Még száradás előtt reszelj rá csokit.
8

Az összeállítás

Két lap közé kend be a tölteléket (vigyázz, a tészta könnyen törik). Majd kend a tetejére a fehérjéből készített habot.
Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.