Kávés Kekszsüti

Kávés kekszsüti

Kávés Kekszsüti: Sütés Nélküli, Gazdag Ízvilágú Desszert

A kávés kekszsüti egy igazi klasszikus, ami nemcsak a sütés nélküli édességek szerelmeseinek, hanem a kávé kedvelőinek is gyors kedvencévé válhat. Ez a desszert tökéletes példa arra, hogy hogyan lehet egyszerű alapanyagokból – mint a kekszmorzsa vagy megmaradt, megszáradt sütemények – maradékmentés jegyében valami igazán különlegeset alkotni. A két rétegben készült süti egyik rétege gazdag rumos-kakaós ízvilággal bír, míg a másik rétegben a kávé (vagy kapucsínó) aromája dominál. Az egészet egy roppanós csokoládéréteg koronázza meg, amely harmonikusan ellensúlyozza a lágy kekszes alapot.

Miért Érdemes Kávés Kekszsütit Készíteni?

  • Maradékmentés Mesterfokon: Ez a recept nagyszerű lehetőséget ad arra, hogy felhasználd a megszáradt, megmaradt süteményeket, kekszeket. Ledarálva tökéletes alapot képeznek, és egy csipetnyi kakaóporral, rummal vagy kávéval könnyedén új életre kelnek.
  • Kávé és Csokoládé Harmóniája: A rétegezett sütemény kávés és kakaós ízei remekül kiegészítik egymást, a tetején található csokoládéréteg pedig éppen annyi édességet ad hozzá, hogy a kávé kesernyéssége ne legyen domináns.
  • Dús, Ropogós Csokoládéréteg: A receptben egy vékony csokiréteg szerepel, de ha igazán gazdag élményre vágysz, ne sajnáld a csokit! A vastagabb csokiréteg roppanós textúrája tökéletes kontrasztot ad a puha, krémes kekszalaphoz.

Tálalási és Díszítési Tippek

  • Csokoládéforgács vagy Kakaópor: Szórj a tetejére csokoládéforgácsot vagy egy kevés kakaóport, hogy még látványosabb legyen a végeredmény.
  • Ehető Aranypor vagy Díszítő Cukorkák: Ünnepi alkalmakra különleges megjelenést adhatnak ezek a dekorációs elemek.
  • Tejszínhabbal vagy Kávésziruppal: A szeleteket tálalhatod egy kis tejszínhabbal vagy egy csepp kávésziruppal, ami fokozza az ízélményt.

Ajánlott Receptek

Ha ez a süti elnyerte a tetszésedet, érdemes kipróbálni a következő recepteket is:

  • Kókuszgolyó: Egy másik klasszikus, amely háztartási kekszből vagy maradék süteményekből is könnyen elkészíthető, és számos variációja létezik.
  • Diós Zserbógolyó: A zserbó ízeit idéző, dióval és lekvárral készült golyók tökéletes kiegészítői lehetnek egy kávézásnak.
  • Lúdláb Szelet: Ha inkább a csokoládés édességek felé hajlasz, a lúdláb szelet gazdag csokoládés ízvilága és krémes rétegei igazi ínyencséget kínálnak.

Összegzés

A kávés kekszsüti nemcsak a kávé szerelmeseinek nyújt felejthetetlen élményt, de tökéletes választás akkor is, ha egy gyorsan elkészíthető, sütés nélküli édességre vágysz. Legyen szó egy délutáni kávé mellé kínált szeletkéről, vagy egy ünnepi alkalomra feldobott desszertről, ez a sütemény mindig megállja a helyét. A vastag, roppanós csokoládéréteg és a lágy, kávés-kakaós kekszes alap összhangja pedig garantáltan mindenkit levesz a lábáról!

Kávés Kekszsüti

Kávés Kekszsüti

reni

Eszközök

Hozzávalók

  • 25 dkg darált édes sütimorzsa, vagy háztartási keksz (ekkor adj hozzá porcukrot is)

  • 12 dkg hideg kockázott vaj vagy margarin

  • 1 dl kávé (lehet porból is)

  • rum / rumaroma

  • 1 ek cukrozatlan kakaópor

  • 1 dl tej

  • 10 dkg csokoládé

  • étolaj (ez szép fényt ad, de elhagyható)

Instrukciók

1

Előkészítés

A morzsát (kekszmorzsa esetén a porcukrot is) keverd el a kockázott vajjal, majd felezd meg a keveréket.
2

A kakaós réteg

A massza egyik feléhez add hozzá a rumaromát és a kakaóport. Kezdd el keverni, és önts hozzá annyi tejet, hogy összeálljon. (Nagyjából a kókuszgolyó állaga szükséges.)
3
Sütőpapírral / fóliával bélelt tepsibe egyengesd bele ezt a réteget, majd tedd a hűtőbe. (Nagyjából négyzet alakú legyen a tepsi vagy a keret, az őzgerinc itt nem jó. Ahhoz, hogy ki tudd szedni majd belőle, az alja és az oldala is legyen fóliázva, vagy legyen állítható / szétszedhető.)
4

A kávés réteg

A massza másik feléhez keverés közben öntsd hozzá a kávét és ha még esetleg szükséges, akkor a tejet, vagy ha port használtál, akkor a port és egy kis tejet. Kóstold meg, ha szükséges, adj hozzá még porcukrot. Itt is a kókuszgolyó állagát kell megkapnod.
5
Kend rá egyenletesen a kakaós rétegre, és tedd vissza a hűtőbe.
6

A csokimáz

Ha teljesen kihűlt a masszád, akkor vízgőz fölött olvaszd fel a csokit. Olvaszthatsz ennél többet is, a vastagabb réteg nem rontja el 🙂
7
Az étolaj lágyítja a csokit, olvadósabb lesz (a kezed melegétől is megolvad majd), de szép fényt ad a csokimázadnak. Te döntöd el, hogy fényes, de lágyabb csokit, vagy matt de szilárdabb csokit szeretnél, ennek függvényében tegyél bele kedved szerint egy kevés étolajat vagy más semleges ízű növényi olajat.
8
Öntsd a csokit a kihűlt masszára, majd tedd vissza a hűtőbe dermedni.
9
Ha kész, vedd ki a tepsiből / keretből és szeld fel.
Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.