A mézes zserbó egy igazi ünnepi sütemény, amely a magyar konyha egyik hagyományos ám annál különlegesebb alkotása. A gazdag, mézes ízvilág, a vaníliás-citromos főzött krém és a csokoládés máz egyedülálló kombinációja teszi ezt a süteményt ellenállhatatlanná. Bár elkészítése több lépést igényel, a végeredmény minden erőfeszítést megér.
Miért különleges a mézes zserbó?
A mézes zserbó az egyik legnépszerűbb réteges sütemény Magyarországon, amelyet gyakran készítenek karácsonykor, esküvőkön vagy más jeles alkalmakra. A mézes zserbó legnagyobb különlegessége a tésztája és a krémje. A mézzel gazdagított tészta nemcsak ízében, hanem állagában is különleges, míg a vaníliás főzött krém a citrom frissességével gazdagítva teszi felejthetetlenné a süteményt. A tetejére kerülő csokoládémáz koronázza meg az élményt, így nemcsak ízében, hanem megjelenésében is tökéletes választás.
Hogyan tálaljuk a mézes zserbót?
A mézes zserbót általában kis téglalapokra vagy négyzetekre vágva kínálják, így a rétegek szépsége jól látható. Tökéletes választás lehet ünnepi desszertasztalokra, de egy csésze kávé vagy tea mellé is remekül illik. Az állás során a sütemény ízei még jobban összeérnek, a tészta is puhul egy kicsit, ezért érdemes legalább 1 nappal korábban elkészíteni.
A krém elkészítésének titkai
A vaníliás főzött krém elkészítése több lépésben történik, ami különös odafigyelést igényel:
- Puding alap főzése: A lisztet tejjel, tojássárgájával és cukorral pudingszerű állagúra főzzük. Ez a sűrű alap képezi a krém gerincét. Figyelj rá, hogy csomómentesre keverd.
- Tojáshab hozzáadása: Még melegen hozzákeverjük a keményre vert tojásfehérjét. Ez a lépés figyelmet igényel, hogy a hab ne törjön össze, de mégis egyenletesen legyen elkeverve. Fontos, hogy még meleg (forró) legyen a krém, amikor hozzákevered a fehérjét. Ezzel ugyanis hőkezeled a nyers tojást.
- Krém hűtése: Az egész krémet kihűtjük. Ennél a résznél még egy klasszikus pudinghoz hasonlít, azaz a teteje bebőrösödhet, ami itt nem kívánt folyamat. Ahhoz, hogy ezt elkerüld, időnként át kell keverni vagy kontaktfóliával le kell fedni.
- Vajjal kihabosítás: A porcukrot és a vajat kihabosítjuk, majd a teljesen kihűlt tojásos alapot hozzákeverjük. A tojásos krémnek teljesen hidegnek kell lennie, különben a vaj megolvad, így pedig már nem is lesz habos.
Az utolsó lépésnél reszelt citromhéjjal gazdagíthatjuk ízlés szerint, ami frissességet kölcsönöz a krémnek.
Hibalehetőségek és megoldások
Sok embernek sikerült már ezt a sütit megsütnie, így kijelenthetem, hogy inkább az odafigyelés, a rutin, mintsem a tehetség kérdése. De ahhoz, hogy a krém (azaz a lényeg 🙂 ) jól sikerüljön, nézzünk néhány jellemző hibát:
- Csomós a krém: ahogy a mondás tartja: masnis pudingot készíteni művészet, csomósat ügyetlenség 😀 . Az elején, még a tej hozzáadása előtt keverd el teljesen a lisztet a tojással, és a pudingszerű krémet folyamatosan keverve főzd. Így le se ragad és csomós sem lesz
- Bőrösödés: Ha a krémet nem keverjük át rendszeresen a hűtés során, a teteje megbőrösödhet. Ezt elkerülhetjük, ha rendszeresen átkeverjük a krémet (óvatosan keverd, benne van a tojásfehérje habja)
- Vaj olvadása: Ha a tojásos alap nem hűl ki teljesen, a vaj megolvad, és a krém állaga leromlik (hiába habosítottad, ha utána megolvasztod). Mindig várjuk meg, amíg az alap szobahőmérsékletűre hűl.
- Hab törése: A tojáshab hozzáadásakor óvatosan kell dolgozni, hogy a hab könnyedsége megmaradjon. Ez viszont nem jelent lassú munkát, elvégre a tűzről éppen csak levett krémbe kevered bele. Ha sokat gondolkodsz, megfő a tojásod egészben az egész tetején anélkül, hogy bele tudtad volna keverni.
Hogyan tálaljuk a mézes zserbót?
A mézes zserbót általában szögletes szeletekre vágva kínálják, amelyek jól kiemelik a rétegek szépségét. Ideális választás lehet ünnepi desszertasztalokra, de egy csésze kávé vagy tea mellé is remekül illik. Az állás során a sütemény ízei még jobban összeérnek, ezért érdemes előre elkészíteni.
Összegzés
A mézes zserbó méltán népszerű a magyar sütemények között. Gazdag ízvilága, elegáns megjelenése és különleges krémje miatt bármilyen ünnepi asztal ékköve lehet. Ha még nem próbáltad, érdemes elkészíteni, hiszen a siker garantált, és a család minden tagja imádni fogja.
Mézes zserbó
Eszközök
Hozzávalók
A tésztához
60 dkg liszt
10 dkg cukor
60 dkg zsír
2 tojás
4 kanál olvasztott méz
1 kk szódabikarbóna
tej (amennyit felvesz)
Krém
4 dl tej
3 ek cukor
3 ek liszt
1 cs vaníliás cukor
3 tojás szétválasztva
20 dkg porcukor
20 dkg vaj
citromhéj (ízlés szerint)
A csokoládé bevonat(használhatod a saját, kedvenc receptedet is)
200 gramm cukor
60 gramm vaj
60 gramm kakaópor
4-5 evőkanál forró víz (szükség esetén több is lehet, ha nem áll össze)