Kóstold meg a Könnyed Eleganciát: A Madeleine
A madeleine a francia gasztronómia egy kis, formás csodája. Ez a piskótaszerű csemege kagyló alakú formában jelenik meg, nemcsak a francia konyha büszkesége, hanem az ízek és emlékek gazdag tárháza is.
A Madeleine története
Ez a kis édesség kialakulásának gyökerei mélyen gyökereznek a francia konyhaművészet történetében. A madeleine-t először a 18. században említették meg, de csak később vált népszerűvé a 19. század második felében. Stanislas Leczinski herceg látta vendégül XV. Lajos francia királyt, így került be a madeleine-t a francia konyhába.
Nem is akármilyen kalandos úton kóstolhatta meg a király ezt a süteményt. A szakács a lakoma vége előtt feldühödött, és otthagyta a konyhát, ám a desszert még nem volt kész. Madeleine Paulmier, az egyik szobalány mentette meg a helyzetet, és a nagymamájától tanult aprósüteményt készítette el, ami nagyon ízlett a királynak is.
A Madeleine napjainkban
A madeleine ma már nem csupán egy sütemény, hanem egyfajta időutazás a kifinomult ízek világába. A tészta olvasztott vajjal és finomított ízekkel kombinálva, egyetlen harapásban megidézi a francia vidéki hangulatot és a tradicionális cukrászat mesterművészetét. Egyetlen falattal így nemcsak egy egyszerű édességet, hanem egy emlékezetes utazást is kaphatsz, ahol az ízek és illatok összeolvadnak, és a múlt és jelen találkozását idézik elő.
A madeleine napjainkban is divatos csemege, melyet nemcsak kávézáshoz vagy délutáni teázáshoz fogyasztanak, hanem esküvőkön, ünnepeken és különleges alkalmakkor is. A kagyló formájú sütemények egyszerre hagyományosak és modernek, képesek egyesíteni a régi világ báját a kortárs édességkultúrával.
Az elkészítés
A madeleine híres a kis kagyló alakjáról, amelynek jellegzetesen domború a teteje és barázdált a alja. Ez a sütemény egy könnyű, puha sütemény, amelyet hagyományosan vanília vagy citrom ízzel készítenek. Amire figyelj, hogy a citrusokat csak a habzsákba kerülés (azaz gyakorlatilag a sütés) előtt tedd a tésztába, máskülönben nevükhöz méltóan pont azok a citrusos illóolajok illannak el, amiket a sütiben szeretnél megtartani.
A süti különlegessége, hogy a tészta elkészítésekor olvasztott vajat használnak, és a tésztát a hűtőszekrényben pihentetik, ami hozzájárul a sütemény jellegzetes, könnyed és puha textúrájához.
Díszítésként kisütés után megszórhatod porcukorral, vagy fehér csokival is megcsorgathatod. Ha van kedved, egy kis gyümölcsöt is használhatsz, hogy színeivel és ízével hozzájáruljon a díszítéshez.
Madeleine
Eszközök
Hozzávalók
115 gramm vaj
15 gramm barnacukor
15 gramm méz
100 gramm cukor (normál kristálycukor)
1 kicsi csipet só
120 gramm liszt
3 darab egész tojás (csak hogy pontos legyek, ez 150 gramm)
fél citrom héja
egy kicsi narancshéj (kb egynegyed narancsé)
Instrukciók
A pihenő után reszeld bele a citrusokat, keverd össze, és töltsd habzsákba.
Még melegen próbáld kivenni a formákból, még mielőtt vizet lökne az alja.