Madeleine

madeleine

Kóstold meg a Könnyed Eleganciát: A Madeleine

A madeleine a francia gasztronómia egy kis, formás csodája. Ez a piskótaszerű csemege kagyló alakú formában jelenik meg, nemcsak a francia konyha büszkesége, hanem az ízek és emlékek gazdag tárháza is.

A Madeleine története

Ez a kis édesség kialakulásának gyökerei mélyen gyökereznek a francia konyhaművészet történetében. A madeleine-t először a 18. században említették meg, de csak később vált népszerűvé a 19. század második felében. Stanislas Leczinski herceg látta vendégül XV. Lajos francia királyt, így került be a madeleine-t a francia konyhába.

Nem is akármilyen kalandos úton kóstolhatta meg a király ezt a süteményt. A szakács a lakoma vége előtt feldühödött, és otthagyta a konyhát, ám a desszert még nem volt kész. Madeleine Paulmier, az egyik szobalány mentette meg a helyzetet, és a nagymamájától tanult aprósüteményt készítette el, ami nagyon ízlett a királynak is.

A Madeleine napjainkban

A madeleine ma már nem csupán egy sütemény, hanem egyfajta időutazás a kifinomult ízek világába. A tészta olvasztott vajjal és finomított ízekkel kombinálva, egyetlen harapásban megidézi a francia vidéki hangulatot és a tradicionális cukrászat mesterművészetét. Egyetlen falattal így nemcsak egy egyszerű édességet, hanem egy emlékezetes utazást is kaphatsz, ahol az ízek és illatok összeolvadnak, és a múlt és jelen találkozását idézik elő.

A madeleine napjainkban is divatos csemege, melyet nemcsak kávézáshoz vagy délutáni teázáshoz fogyasztanak, hanem esküvőkön, ünnepeken és különleges alkalmakkor is. A kagyló formájú sütemények egyszerre hagyományosak és modernek, képesek egyesíteni a régi világ báját a kortárs édességkultúrával.

Az elkészítés

A madeleine híres a kis kagyló alakjáról, amelynek jellegzetesen domború a teteje és barázdált a alja. Ez a sütemény egy könnyű, puha sütemény, amelyet hagyományosan vanília vagy citrom ízzel készítenek. Amire figyelj, hogy a citrusokat csak a habzsákba kerülés (azaz gyakorlatilag a sütés) előtt tedd a tésztába, máskülönben nevükhöz méltóan pont azok a citrusos illóolajok illannak el, amiket a sütiben szeretnél megtartani.

A süti különlegessége, hogy a tészta elkészítésekor olvasztott vajat használnak, és a tésztát a hűtőszekrényben pihentetik, ami hozzájárul a sütemény jellegzetes, könnyed és puha textúrájához.

Díszítésként kisütés után megszórhatod porcukorral, vagy fehér csokival is megcsorgathatod. Ha van kedved, egy kis gyümölcsöt is használhatsz, hogy színeivel és ízével hozzájáruljon a díszítéshez.

Madeleine

Madeleine

reni

Eszközök

Hozzávalók

  • 115 gramm vaj

  • 15 gramm barnacukor

  • 15 gramm méz

  • 100 gramm cukor (normál kristálycukor)

  • 1 kicsi csipet só

  • 120 gramm liszt

  • 3 darab egész tojás (csak hogy pontos legyek, ez 150 gramm)

  • fél citrom héja

  • egy kicsi narancshéj (kb egynegyed narancsé)

Instrukciók

1
A vajat, barnacukrot és mézet olvaszd össze egy edényben folyamatos kevergetés mellett. Vigyázz arra, hogy 60 fok fölé ne menjen, mert megéghet, éppen csak melegedjen. Ha kész, tedd félre, úgyis hűlnie kell (néha azért megkeverheted)
2
Az egész tojásokat és a cukrot keverd habosra. Nem, nem kell szétszedni és külön felverni a fehérjét, hanem maximális fokozaton keverd ki robotgéppel.
3
A lisztet, sót és sütőport szitáld össze egy tálba, majd ha kész a felvert cukros tojás, akkor keverd bele a tojásos masszába a lisztet.
4
Keverd bele a már kellően kihűlt mézes-vajas részt is. Ha még nagyon meleg lenne a mézes rész, akkor hűtsd ki annyira, hogy még folyós maradjon, de ne főzze meg a tojást. Könnyebb, ha nem egyszerre zuttyantod hozzá, hanem folyamatosan csorgatod, és közben a tojásos részt kevergeted.
5
Lefedve pihentesd hűtőben 1 órát.
A pihenő után reszeld bele a citrusokat, keverd össze, és töltsd habzsákba.
6
A habzsákból nyomd az előkészített madeleine formába, és 180 fokos sütőben süsd készre.
Még melegen próbáld kivenni a formákból, még mielőtt vizet lökne az alja.
Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.