Barion Pixel

Nagy cukros kifli

Nagy cukros kifli

Nagy cukros kifli – egy finom alternatíva a briós mellé

A nagy cukros kifli egy igazán laktató és ízletes péksütemény. Ha szereted a briós ízvilágát, akkor ezt is szeretni fogod, ráadásul mérete miatt duplán. Ez a klasszikus édesség ropogós cukros tetejével és puha, gazdag tésztájával könnyen belopja magát bárki szívébe.

A nagy cukros kifli jellegzetességei

A nagy cukros kifli tésztája ugyanazt a gazdag, tojással és tejjel készült kelt tésztát használja, mint a briós. A sütés előtti vastag cukorszórás itt is elmaradhatatlan, hiszen ez a karamellizált réteg adja meg a sütemény ellenállhatatlan roppanósságát. Akik szeretnék, kristálycukor helyett díszítő cukorral is megszórhatják a tetejét, bár ebből kevesebb is elegendő.

A formázás egyszerűsége

Ha valaki bizonytalan a kézügyességében, bátran nekiállhat a nagy cukros kifli elkészítésének! Itt ugyanis nem a klasszikus tejes kifli precíz formázásáról van szó. Egyszerűen csak két szálat nyújtunk ki „kukacnak”, és ezeket összecsavarjuk, majd a tepsire téve C alakúra formázzuk. Ezzel kapja meg a kifli alakot. Ez az eljárás könnyű és gyors, így még a kezdők számára sem jelent kihívást.

Mikor kínáljuk?

A nagy cukros kifli sokoldalú sütemény, amely tökéletes választás lehet reggelire, uzsonnára vagy akár desszertként is. Egy csésze kávé vagy tea mellé kínálva igazán különleges élményt nyújt. Laktató mérete miatt piknikezéshez vagy családi összejövetelekhez is ideális.

Készítsd el ezt a receptet velünk!

Szeretnéd megtanulni, hogyan készítsd el ezt a finomságot lépésről lépésre? Jelentkezz a workshopunkra, ahol közösen sütünk és tanulunk!


További információk a workshopról

Felturbóznád?

A kifliket kínálhatod vajjal, lekvárral, vagy egy csésze kakaó mellé. Ám az sem kizárt, ha te már a tészta összeállításánál adnál hozzá valami kicsi pluszt. Ekkor a margarint cseréld le vajra, a tejet pedig zsíros tejszínre. Kicsit lágyabb tésztát fogsz kapni, de az íz az felülmúlhatatlan lesz 🙂

Amíg a normál briósnál akár mazsolát is tehetsz a kiflibe bátran, itt legyél óvatosabb duhaj. Bár megteheted (főleg, ha apróbb szemű, vagy feldarabolt a mazsola), de itt a két spirál viszonylag vékony, a kikandikáló mazsolák pedig esetleg megéghetnek.

A cukor titka

A nagy cukros kifli tetejéről semmiképp se spóroljuk le a cukrot! Ez a finom, karamellizált bevonat adja meg a sütemény jellegzetes roppanós textúráját, amely nélkülözhetetlen az igazi élvezethez.

Összegzés

A nagy cukros kifli egyszerűen elkészíthető, mégis lenyűgöző péksütemény. Gazdag tésztájával, roppanós cukros tetejével és könnyű formázási módjával mindenki kedvencévé válhat. Bátran kísérletezzünk vele otthon, és élvezzük ennek a klasszikus édességnek a házi változatát!

Nagy cukros kifli

Nagy cukros kifli

reni
adag
6 darab

Eszközök

Hozzávalók

  • 420 g Liszt

  • 20 g Élesztő

  • 5 g Só

  • 130 g Víz

  • 56 g Tej

  • 41 g Cukor

  • 45 g Margarin

  • 1 db Tojás

  • A tetejére:

  • 1 tojás a kenéshez

  • kristálycukor a szóráshoz

Instrukciók

1
Mérd ki és dagaszd össze a hozzávalókat. Nem kell külön felfuttatni az élesztőt.
2
Hagyd pihenni a tésztát 15-20 percet, majd oszd fel 60 grammos adagokra.
3
A szétosztott tésztából készíts zsömleszerű gombócot, és ezt letakarva pihentesd újabb 15 percig.
4
A felosztott tésztát egyesével nyújtsd ki "kukacnak", majd fogj össze két kukacot, és csak csavard össze.
5
Tedd egy sütőpapírral bélelt tepsibe C-alakban (hogy mégis kifli legyen), kend le a tetejét tojással, és várd meg, amíg megkel.
6
Kend le a tetejét újra tojással, szórd meg gazdagon kristálycukorral, majd tedd 180 C-ra előmelegített sütőben és süsd pirosra.
Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.