Kovászos focaccia

Vadkovászos focaccia

Kovászos focaccia – Az olasz klasszikus újragondolása

A kovászos focaccia az olasz konyha egyik legismertebb kenyérféléjének vadkovászos változata, amivel ugyanúgy sikert arathatsz, mint az alapverzióval. Puha belső szerkezete és ropogós héja tökéletes alapot ad különféle ízesítésekhez, legyen szó egyszerű olívaolajjal és sóval készült verzióról, vagy gazdagabb, fűszerekkel és zöldségekkel megbolondított variációkról. A vadkovászos változat ötvözi a természetes kovász ízét és a focaccia könnyed, levegős textúráját.

A focaccia eredete

A focaccia története messzire nyúlik vissza az időben. Az eredetét az ókori rómaiak lapos, tűzön sült kenyeréhez kötik, amit „panis focacius”-nak neveztek. Az idők során a recept változott, és a liguriai régióban nyerte el a ma ismert focaccia formáját. A focaccia hagyományosan olívaolajjal és tengeri sóval készül, amit gyakran fűszernövényekkel, például rozmaringgal vagy bazsalikommal gazdagítanak. Az évek során számos helyi változat alakult ki, különféle ízesítésekkel és hozzávalókkal.

Miért különleges a kovászos focaccia?

A kovászos focaccia egyedi jellege abból fakad, hogy a hagyományos élesztő helyett természetes kovászt használnak a tészta kelesztésére. A kovász olyan élő mikroorganizmusok keveréke, amely lassú fermentálás során emeli meg a tésztát, miközben különleges ízvilágot kölcsönöz neki. Ennek köszönhetően a kovászos focaccia nemcsak mélyebb, savanykásabb ízjegyeket mutat, hanem tovább is friss marad, mivel a kovász (mondjuk úgy) természetes tartósítószerként is funkcionál.

A kovászos kenyerek általában hosszabb idő alatt készülnek, mivel a kovász lassabban dolgozik, mint a bolti élesztő. Ez a hosszabb érlelési idő azonban megéri, mivel a kenyér ízben és textúrában is gazdagabb lesz. Ez a focaccia könnyed, levegős belső szerkezettel rendelkezik, miközben a kovász enyhén savanykás íze különleges karaktert ad neki.

A kovászos focaccia felhasználási lehetőségei

Ez a kenyérféle rendkívül sokoldalú, és számos alkalomra tökéletes választás lehet. A kovászos focaccia ideális vendégváró falatka lehet, amit sokféleképp tálalhatsz. Kínálhatod egyszerűen csak olívaolajba mártogatva, vagy különféle krémekkel, mártogatósokkal. Nagyszerű alap szendvicsekhez is, különösen akkor, ha valamilyen karakteresebb töltelékkel párosítjuk – például grillezett zöldségekkel, sajtokkal vagy éppen sonkával.

A focaccia önmagában is megállja a helyét, de kísérőként is tökéletes például levesekhez, salátákhoz, vagy egy ízletes antipasti tál mellé. Tökéletes választás könnyű ebédekhez vagy vacsorákhoz, de akár piknikre vagy kirándulásra is magunkkal vihetjük.

Tálalási tippek

A kovászos focaccia tálalásának rengeteg módja van, attól függően, hogy milyen alkalomra készül. Ha vendégeket várunk, felvághatjuk apróbb kockákra, és egy nagy tálban olívaolajjal, friss fűszerekkel megszórva kínálhatjuk. Ehhez gyakran szokás mellétenni egy kis balzsamecetet is, amelyet az olajjal keverhetnek a vendégek.

Egy másik népszerű tálalási mód, ha szeletekre vágva szendvics alapként használjuk. Töltsük meg grillezett padlizsánnal, cukkínivel, friss bazsalikommal és mozzarellával, hogy egy könnyű, de ízletes vegetáriánus szendvicset készítsünk. Ha tartalmasabb ételt szeretnénk, sonkával vagy szalámival is gazdagíthatjuk.

A kovászos focaccia tárolása

Mivel a kovászos kenyerek hosszabb ideig megőrzik frissességüket, ez a kovászos termék is tovább puha marad. A legjobb, ha szobahőmérsékleten tároljuk, egy légmentesen záródó zacskóban vagy kenyértartóban. Ha hosszabb időre szeretnénk eltenni, fagyasztani is lehet – csak szeleteljük fel előre, így könnyedén kivehetjük, amennyi éppen szükséges.

Összegzés

A kovászos focaccia tökéletes példa arra, hogy a tradicionális olasz recepteket miként lehet újragondolni és modern ízekkel gazdagítani. A kovász használatával ez az egyszerű kenyérféle új dimenziót kap, miközben megőrzi az eredeti focaccia könnyedségét és sokoldalúságát. Akár előételként, akár főétel kísérőjeként tálaljuk, a kovászos focaccia mindig biztos választás, amelyet a vendégek és a család is garantáltan imádni fognak.

Kovászos focaccia

Kovászos focaccia

reni

Eszközök

Hozzávalók

  • 50-150 gramm érett, aktív, megetetett kovász

  • 350 gramm víz

  • 500 gramm BL80-as liszt

  • 10 gramm só

  • + ha szeretnél a tetejére fokhagymát, paradicsomot, zöldfűszert, bármit, akkor az

Instrukciók

1

Előkészítés

100%-os hidratáltsággal készítsd elő a kovászodat (1 rész kovászmag, 1 rész BL80-as liszt és 1 rész víz). Várd meg, amíg legalább a duplájára emelkedik.
2

A tészta

Ha a kovászod már eléggé aktív, akkor mérj ki mindent egy nagy edénybe és tedd bele a kovászodat is (ez nem kenyér, itt kihagyhatod az autolízist).
3
A tálban keverd össze rendesen. Nedves és ragacsos lesz a végeredmény. Ha megvagy, akkor hagyd ott nagyjából 30 percre (vagy ha nagyon hideg a konyhád, akkor akár tovább is)
4
A 30 perc letelte után készíts egy cipót a tésztából. Nem kell tökéletességre törekedned, a tésztát csak átmoztatod, nagyjából gombócba hajtogatod, az érés során úgyis változik az alakja. Letakarva hagyd ott akár egész éjszakára. (20 fok körüli konyhában a pulton akár 12 órán át is jól elvan, ennél melegebb időben a 12 óra sok lehet)
5
Az érés befejeződése után (látod rajta, szép dundi) tedd át egy olivaolajos tepsibe (kb 20x30 cm-es tepsit válassz) Olajos kézzel könnyebb dolgoznod. Ha átraktad, akkor húzogasd szét lehetőleg egyenletesen és locsold meg a tetejét oliva olajjal.
6
Ha szeretnél feltétet rá, akkor akár most is ráteheted.
7
Hagyd a tepsiben, amíg az állaga kissé megváltozik (azaz elkezdett újra dolgozni a kovász és a gluténszálak is rendeződtek). Ez hőmérséklettől függ, de nagyjából 2-3 óra.
8
180 C-ra előmelegített sütőben süsd szép barnára.

Megjegyzés

A kovász mennyisége függ attól, hogy te magad mit szeretnél, milyen ízvilágot részesítesz előnyben, valamint milyen évszak van. A több kovász gyorsabban dolgozik (ez télen különösen előny, elvégre ekkor tényleg lassú minden), kevésbé lesz savas a végeredmény.
Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.