Tökéletes vajas croissant: hogyan készítsd el otthon?
Az illatuk hívogató és a tésztájuk omlós. A vajas croissant egyik legkedveltebb péksütemény, amit otthon is könnyen elkészíthetsz. Ebben a cikkben megosztjuk veled a legjobb receptet, lépésről lépésre, hogy te is élvezhesd ezt a francia csodát a saját konyhádban.
A vajas croissant egy vajas leveles tészta, amelynél a rétegek közé hajtogatott vaj adja meg az egyedi textrúrát. Amikor megsül, a tészta szép dundi, te pedig egy könnyű, laza, roppanós állagú péksüteményt élvezhetsz.
A croissant eredete
Mára a vajas croissant mindenki fejében egy francia eredetű péksüteményként él. A neve a francia szó „croissant” szóból ered, ami „félhold” vagy „holdfény” jelentést hordoz.
Ám az igazság az, hogy valójában osztrák eredetű sütemény. A történelme ugyanott kezdődik, mint ahol a kifli pályafutása is elkezdődött, innen a hasonló alak. A teljes croissant-történelem mára már homályba vész, mind az évszámok, mind a pontos egymásutániság tekintetében. Vagy Marie Antoinett vitte magával Bécsből, vagy pár száz évvel később osztrák pékek nyitottak pékséget Franciaországban. Az egyetlen, ami biztos, hogy Bécsből került Franciaországba.
Miért olyan drága az igazán jó croissant?
A vajas croissant egy klasszikus francia péksütemény, amelyet a tészta rétegeinek hajtogatásával és vajjal való gazdagításával készítenek el. Az eredmény egy félhold alakú, omlós és ízletes sütemény, amit sokan reggeliként vagy uzsonnásként szeretnek fogyasztani.
Az igazón jó vajas croissant nem a legolcsóbb tételek közé tartozik, mi több, kifejezetten drága tud lenni. Ám ha igazán jót akarsz enni, megéri rászánni a pénzt.
De hogy mi is az, ami miatt zsebbe nyúlós tétel egy valóban jó termék? No lássuk sorban.
A vaj
Már a nevéből is látszik, hogy a tészta elkészítése során a vajat használnak, ami lényegesen többe kerül, mint a hasonló szerepkört betöltő margarin. Ráadásul nehezebb is dolgozni vele, mert hamarabb olvad.
Munkaigényes
Néhány munkafázist könnyű gépesíteni. Ilyen például a nyújtás. Ám ha az egész folyamatot automatizálni szeretnéd, akkor az csak a tömegtermelésben jelent megoldást. Gondolj bele, már egy nem túl nagy gép is legyárt 20-30.000 croissant-ot egyetlen óra alatt, ami minden, csak nem otthoni fogyasztás.
Ha te nem vagy nagyker, és meg sem eszel ennyit, akkor marad az, hogy kézzel készíted el. Vagy te, vagy a pék / cukrász. Ekkor a különböző rétegekbe hajtogatják bele a vajat és többször megismételik ezt a folyamatot, hogy a tészta vékony rétegeket kapjon.
A legvégén pedig szintén emberi munka eredménye lesz a végső forma.
Szóval ahogy látod, „eszi” a munkaórákat.
Szakértelem is kell hozzá
Az egyes munkafázisok között viszont irány a hűtő. A tészta is egy élő dolog (a benne levő élesztő még inkább azzá teszi), a vaj pedig lágyít a tésztán, főleg nyáron. A lágy tészta nem tűnik „veszélyesnek”, ám az ilyen tészta nagyon könnyen szakad, és így csúnya lesz a végeredmény. Még mielőtt ez bekövetkezik, szükséges, hogy visszahűtsék. Azt a készítés során kell látni, hogy mikor meddig célszerű a hűtőben tartani.
Mikor terjedt el igazán ez a termék?
A valóban jó croissant elkészítéséhez az alapanyagok mellett szakértelem és türelem kell. Nos ez utóbbi az, ami napjainkban sok emberből hiányzik. Erre figyelt fel az ipar a XX. században, és adta meg a választ az előre gyártott, fagyasztott termékekkel.
A lényege, hogy kiveszed a dobozból, felolvasztod, megsütöd, megeszed. Ugyanezt használják a gyorséttermek már a ’80-as évektől. Ekkor nem kell azon gondolkodnod, hogy hogy is van a recept, meg hogyan kell nyújtani meg megformázni, a végeredmény mégis tökéletesen egyforma, egyenletesen elkészített termék lesz.
Gyere, süss inkább saját vajas croissant-t 🙂
A vajas croissantot általában reggeli, tízórai vagy uzsonna alkalmával fogyasztják, gyakran kávéval vagy teával tálalják. Gyakori, hogy cukorral vagy csokoládéval is kiegészítik, és különböző töltelékekkel, például mandulával vagy mogyoróval is készíthetők. A vajas croissant a világ számos országában elterjedt és népszerű péksütemény.
Ám a tömeggyártásnál a vaj egy felejtős tétel. A pálmaolaj sokkal tovább eláll, és a magasabb olvadásfoka miatt könnyebb is vele dolgoznod. Ez pedig az ízélményt is rontja. Ha tényleg a saját ízlésednek megfelelő végeredményre vágysz, akkor a legkönnyebb, ha te magad készíted el a saját, számodra tökéletes sütit. Ekkor biztos, hogy az kerül bele, amit benne szeretnél látni, annyira lesz édes (avagy sós), amennyire azt te magad szeretnéd, és a mérete is csak rajtad múlik.
A vajas croissant elkészítése időbe telik és némi gyakorlást igényel, de a végeredmény minden erőfeszítést megér. Kezdd a napot egy friss croissanttal, és élvezd a konyha művészetét ezzel a klasszikus péksüteménnyel!
Vajas croissant
Eszközök
Hozzávalók
A tészta
250 gramm liszt
15 gramm élesztő
2,5 gramm só
25 gramm cukor
20 gramm vaj
1 db egész tojás
50 gramm hideg tej
50 gramm hideg víz
Vajas rész
175 gramm vaj
18 gramm liszt
Instrukciók
A vajas rész
Az elkészített vajas részt 2 sütőpapír közé téve nyújts téglalapot. Ebből a mennyiségből nagyjából egy 15x20 cm-est. Használj jó minőségű sütőpapírt. A magas zsírtartalmú vagy szilikonos megkönnyíti a munkádat, nem fog a vaj hozzáfagyni.
Tedd be a sütőpapírral együtt a vajas részt a hűtőbe.
A tészta
Ha szép sima a felülete, akkor készíts belőle egy gombócot. A tetejére vágj egy # formájú vágást, hogy ha elindul az élesztő, tudjon növekedni. (Tarthatod az asztalon is, de teheted a hűtőbe is)
Pihentetés után vagy nyújtsd lóhere alakúra úgy, hogy a közepén maradjon egy kis dombocska, vagy olyan téglalap formára, ami a vajas részre oldalról ráhajtva pont betakarja a vajat. A hideg vajas részről fejtsd le a sütőpapírt, és helyezd a tészta közepére. Majd borítékszerűen hajtsd rá a lóhere leveleit, vagy két oldalról a téglalapot. (a dombocska nélkül könnyebben szakadna, ha a széleit meghúzod)
Az így elkészített tésztát egyszer hajtsd meg duplán, és utána pihentesd hűtőben. Fél óra pihenő után ugyanezt ismételd meg, majd újabb fél óra pihenő a hűtőben.
A tésztát nyújtsd 20x80 cm téglalapra, majd 10 cm-enként jelöld be a felső oldalát. Az alsó szintén 10 cm-enként lesz bejelölve, csak ott 5 cm-rel elcsúszik az első jelölés. Ez adja majd meg a háromszög alakokat.
Vágd fel a jelölések szerint háromszögekre a tésztát. Ha szükségesnek látod, a szélesebbik oldalukat középen egy kicsit vágd be (amikor növekedni kezd, a vágás miatt lesz helye), majd kifliszerűen formázd (tekerd össze) a háromszöget.
Kelesztés során a tészta duplájára nő, sütés előtt vízzel kend le a tetejét. 180 C - fokon süsd készre a croissantokat.