Túró rudi monodesszert – gyerekkorunk kedvence új köntösben
A Túró rudi monodesszert egy játékos, mégis elegáns újragondolása a klasszikus magyar kedvencnek. A jól ismert túró–csokoládé páros most monodesszert formát ölt, ami nemcsak látványos, hanem minden harapásnál a jól megszokott ízélményt nyújtja – némi extra meglepetéssel.
Túrómousse új köntösben
Az alapot itt is túrómousse adja, de nem akármilyen formában: félgömb alakban készült, így nemcsak vizuálisan különleges, de harapásra is tömörebb, teltebb hatást kelt. Mivel a túró íze önmagában kissé semleges lehet, és egy nagyobb adag túrómousse könnyen „sűrűnek” érződhetne, a monodesszert közepébe inzert került – ezúttal ribizlis. A fanyar gyümölcsréteg üdítő kontrasztot ad, és tökéletesen kiegyensúlyozza az összhatást.
Miért nincs benne roppanós réteg?
Sokan megszokták, hogy a modern monodesszertek belsejében található valamilyen ropogós betét. Ebben az esetben azonban tudatos döntés volt a hiánya – a klasszikus túró rudi sem tartalmaz semmi ilyesmit, csupán a csokoládéburkolat ad roppanást. Ezt az élményt itt teljes egészében megtartottam: a fagyott túrómousse-t egy (tetszőlegesen vastag) réteg olvasztott étcsokoládéval vontam be. Ez a hideg hatására gyorsan megszilárdult, és roppanós héjat képezett – pont úgy, mint az eredeti desszertnél.
Túró rudi monodesszert tésztás része: kakaós tarte peremmel
Bár a mousse-gömbhöz nem készült külön tésztakorong, a teljes desszert mégsem maradt alátét nélkül. Az összeállítás során kakaós tarte tésztába került a túrógömb – egy olyan verzióba, amelynek emelt pereme van. Ez nemcsak esztétikai okból fontos, hanem funkcionális szempontból is: a csokibevonat a kéz melegétől könnyen olvad, így egy sima korong nem adott volna elég stabilitást. A peremes tarte azonban kényelmesen kézbe fogható, megőrizve azt az élményt, hogy a túró rudit kézzel esszük, nem késsel–villával.
Formavilág és tálalás
A félgömb forma nem véletlen választás: nagyot lehet bele harapni, és minden falatban ott van a túró, a gyümölcs és a roppanós csokoládé hármasa. A csokiburkolat teljesen befedi a desszertet, így ugyanúgy túró rudit kapunk, csak épp letisztult, monodesszertes kivitelben.
A látványos, egyszínű csokiburok önmagában is elegáns, de ha szeretnénk, arany lüszterrel vagy minimális dekorral is feldobható – a túró rudi karakter megőrzésével.
A Túró rudi monodesszert egyszerre nosztalgikus és modern. Ugyanaz az ízvilág, amit megszerettünk – csak most egy kissé formálisabb, de még mindig könnyen fogyasztható, kézbe vehető köntösben. Tökéletes választás, ha egy klasszikus magyar ízt szeretnél friss formában tálalni. Megállja a helyét akár vendégeknek szánva, akár csak magadnak, ha valami ismerősre és mégis újra vágysz.

Kakaós tarte tészta
Hozzávalók
- 150 gramm liszt
- 24 gramm mandula liszt
- 70 gramm porcukor
- 130 gramm vaj
- 39 gramm egész tojás
- 20 gramm kakaópor
- 1 csipet só
Teendők
- A száraz hozzávalókat keverd össze, és add hozzá a hideg, felkockázott vajat. (A kakaót és a lisztet szitáld össze, hogy biztos csomómentes legyen és alaposan elkeveredjenek.)
- Géppel vagy kézzel morzsold el, morzsás állagot kell kapnod.
- Add hozzá a tojásokat, és ezt is dolgozd bele.
- Ha nagyon lágy, adj még hozzá egy pici lisztet, ha pedig nem áll össze, akkor egy kevés tejet vagy vizet.
- Formázd picit meg, hogy könnyebb legyen vele dolgozni (pl. készíts belőle egy téglatest formát). Tedd hűtőbe, amíg a vaj újra kihűl.Az előformázás annyiból fontos, hogy a kihűlt tésztát nem kell a formázás miatt a kezeddel melegíteni, könnyebb lesz vele dolgoznod.
- Vajazd ki a kiválasztott tarte formákat.
- Nyújtsd ki vékonyra a tésztát (kb 2 mm), majd a formákkal szúrd ki az alját, az oldalukat pedig a tésztából vágott csíkokkal vedd körbe.Alaposan illeszd össze az alsó és az oldalsó részeket, majd egy késsel simítsd végig a tetejét (ezzel vágod le a tetején levő felesleget).
- Tedd a tarte formákkal együtt sütőpapírral bélelt lemezre és szúrkáld meg az alját villával, hogy a gőz távozni tudjon.
- 170 C-ra előmelegített sütőben süsd készre.
- Ha kész, vedd ki a formából.

Túró mousse
Hozzávalók
- 350 gramm túró
- 60 gramm porcukor
- 60 gramm kristálycukor
- 60 gramm citromlé esetleg limelé
- 3 lap lapzselatin
- 250 gramm habtejszín laza habbá verve
Teendők
- A túrót a porcukorral törd át. Ha nagyon száraz lenne, akkor adj hozzá pluszban tejszínt.
- A citromlevet a kristálycukorral forrald fel kb 80 C-ig. Csak annyira, hogy a beáztatott zselatint fel tudd benne oldani.
- Forgasd a citromos részt a túrós részhez.
- A tejszínt verd laza habbá, majd óvatosan, több részletben forgasd a túróhoz.
- Töltsd formába, és tedd hűtőbe.