Almás – fahéjas galette – őszköszöntő finomság
Ha van sütemény, ami egyszerre idézi az otthon melegét és az őszi napok illatát, az bizony az almás – fahéjas galette. Klasszikus ízek, rusztikus forma, és mégis van benne valami könnyed elegancia, amitől sokkal több lesz, mint egy egyszerű almás pite.
A galette, ami sosem megy ki a divatból
A galette nem más, mint a francia konyha egyik laza, mégis stílusos válasza a pitékre. Külön formát nem igényel, a tésztát csak kinyújtjuk, megtöltjük, majd visszahajtjuk a szélét – pont annyira, hogy a töltelék látszódjon, de ne folyjon ki.
Ebben az almás verzióban a fahéj játssza a főszerepet az alma mellett. A kettő klasszikusan jó páros: az alma enyhe savanykásságát remekül egészíti ki a meleg, fűszeres fahéj.
Az alma – de melyik?
Az almás – fahéjas galette esetében bármilyen alma használható, de legjobban azok működnek, amelyek nem főnek szét teljesen sütés közben. A savanykásabb fajták, mint például a jonatán vagy a granny smith, különösen jól állnak ennek a süteménynek, mert kiegyensúlyozzák a cukor édességét.
A szeletekre vágott alma szépen sorakozhat körkörösen a tésztán, de akár lazábban is elrendezhetjük – a lényeg, hogy a fahéjas-cukros keverék mindenhol érje.
Illatok és hangulat
Ahogy az almás – fahéjas galette sülni kezd, az egész konyhát betölti a sült alma és fahéj illata. Ez az az illat, ami egyértelműen a „valaki sütit süt” kategória, és garantáltan mindenkit a konyhába csalogat.
A galette előnye, hogy nem igényel bonyolult díszítést – a gyümölcs önmagában szép, a visszahajtott aranybarna tészta pedig keretet ad az egésznek. Egy kis kristálycukor a tészta szélén extra ropogósságot és csillogást is adhat.
Az almás – fahéjas galette nem más, mint egyszerűség és élvezet
Ez a sütemény remek választás hétköznapi desszertnek, uzsonnára, vagy vendégvárónak. Melegen kínálva különösen jól esik, főleg egy adag vaníliafagylalt vagy mascarponés krém társaságában. De akár hidegen is fogyasztható, például egy bögre tea vagy kávé mellé.
Az almás – fahéjas galette egyszerre idézi a nagymama sütijének hangulatát és a francia vidéki pékségek világát – pont ezért szeretjük annyira.
Őszies hangulat mégis egyszerű forma
Az almát elég csak megpárolnod, ha az almás – fahéjas galettet szeretnéd elkészíteni, és nincs kedved szeletelgetni. Az őszies hangulatot pedig a következő desszertekkel is kiegészítheted:

Laktózmentes galette tészta
Hozzávalók
- 25 dkg liszt (BL55)
- 15 dkg joghurt (használhatsz 1 egész kispohárnyit is, az kb 17 dkg lesz)
- 12 dkg margarin vagy vaj, de akkor abból használj laktózmentest
- 1 csipet só
Teendők
- A sót, a lisztet és a margarint morzsold el.
- Add hozzá a joghurtot is. Ha a végeredmény nagyon ragacsos, adj még hozzá lisztet. Egy lágy, de nem folyékony tésztát kell kapnod.
- Letakarva tedd hűtőbe, míg a margarin újra meg nem szilárdul egy kicsit.
- Függően attól, mekkora galettet szeretnél, vagy oszd fel, és nyújtsd ki nagyjából kör alakúra vagy csak nyújtsd ki.
- Használhatsz formát is, de ha nem folyik a töltelék, nem muszáj.
- Töltsd meg a kiválasztott töltelékkel úgy, hogy kb 2 cm szabadon marad a szélén.
- A szabadon levő részeket összecsippentgetve hajtsd fel.
- Kend le felvert tojással.
- 180 C-ra előmelegített sütőben süsd készre.
Jegyzetek