Barion Pixel

Hagymás – baconos galette

Hagymás baconos galette

Hagymás – baconos galette – a magyaros változat

A hagymás – baconos galette egy olyan verzió, ami egyszerre laktató, karakteres és rendkívül egyszerűen elkészíthető. Ropogós tészta, szaftos töltelék, és az a fajta házias ízvilág, amit nehéz nem szeretni. Bár a galette sokaknak édes süteményként ismert, de ahogy látni fogod, valójában sós változatban is fantasztikus.

A galette, mint sós pite

A galette előnye, hogy formát nem igényel – a tészta csak egy kinyújtott korong, amit a töltelék köré hajtunk. Így a sós galette is rusztikus megjelenésű, mégis mutatós fogás lesz a végeredmény. Ideális például vacsorára egy saláta mellé, vagy akár vendégvárónak is.

Ez a galette inkább már-már őszies-télies ízvilágú, lévén, hogy tartalmasabb. De ha minigalette-ként készíted (kb 10 centis pitécskéket készítve), akár egy nyári vendégváróként is megállja a helyét. Próbáld ki a sajtos-paradicsomos galettet is, hogy teljes legyen a nyári sós kínálat.

A töltelék: hagyma, bacon, tejföl

A mostani változatban tejföl az alap, amit felkockázott lilahagymával és pirított baconnel kevertem össze. A lilahagyma édeskés karaktere szépen ellensúlyozza a bacon sós, füstös ízét, míg a tejföl krémes állagot és savasságot ad a tölteléknek.

Ahogy sül, a bacon ropogósra pirul, a tejföl kissé karamellizálódik, a tészta pedig gyönyörű aranybarnára sül. Az eredmény egy ízgazdag, sós pite, amit melegen és langyosan is érdemes tálalni.

Alternatívák, ha új ízeket keresel a hagymás – baconos galette mellé

Érdemes néhány változatot fejben tartani, hátha kedved kapsz hozzá:

  • Spenótos-fetás galette: egy kis fokhagymával megfuttatott spenót, fetával és tejföllel vagy ricottával elkeverve.

  • Cukkinis-sajtos galette: vékonyra szeletelt cukkini, reszelt sajt (pl. gouda vagy cheddar), és egy kis oregánó.

  • Gombás-tejszínes galette: pirított gomba, kevés tejszínnel és fokhagymával elkeverve, esetleg kakukkfűvel fűszerezve.

  • Karamellizált hagymás-kecskesajtos galette: édeskés hagyma, sós sajt – tökéletes párosítás.

Ezek a verziók ugyanarra az alaptésztára épülnek, mint az édes galette-ek, csak a töltelék és a fűszerezés változik.

Egyszerűség és sokoldalúság

A hagymás-baconös galette remek belépő a sós változatok világába. Könnyen elkészíthető, jól variálható, és nem igényel semmi extra felszerelést. Ha valami kiadós, mégis különleges fogásra vágysz, amit még vendégek előtt is bátran tálalnál, ez a galette tökéletes választás lehet.

Laktózmentes galette (tészta)

Laktózmentes galette tészta

Hozzávalók
  

  • 25 dkg liszt (BL55)
  • 15 dkg joghurt (használhatsz 1 egész kispohárnyit is, az kb 17 dkg lesz)
  • 12 dkg margarin vagy vaj, de akkor abból használj laktózmentest
  • 1 csipet

Teendők
 

  • A sót, a lisztet és a margarint morzsold el.
  • Add hozzá a joghurtot is. Ha a végeredmény nagyon ragacsos, adj még hozzá lisztet. Egy lágy, de nem folyékony tésztát kell kapnod.
  • Letakarva tedd hűtőbe, míg a margarin újra meg nem szilárdul egy kicsit.
  • Függően attól, mekkora galettet szeretnél, vagy oszd fel, és nyújtsd ki nagyjából kör alakúra vagy csak nyújtsd ki.
  • Használhatsz formát is, de ha nem folyik a töltelék, nem muszáj.
  • Töltsd meg a kiválasztott töltelékkel úgy, hogy kb 2 cm szabadon marad a szélén.
  • A szabadon levő részeket összecsippentgetve hajtsd fel.
  • Kend le felvert tojással.
  • 180 C-ra előmelegített sütőben süsd készre.

Jegyzetek

Ebből a mennyiségből 1 db 20-25 cm átmérőjű galette vagy 6 db 10 cm átmérőjű galette jön ki.
Keyword omlós

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.