Hagymás – baconos galette – a magyaros változat
A hagymás – baconos galette egy olyan verzió, ami egyszerre laktató, karakteres és rendkívül egyszerűen elkészíthető. Ropogós tészta, szaftos töltelék, és az a fajta házias ízvilág, amit nehéz nem szeretni. Bár a galette sokaknak édes süteményként ismert, de ahogy látni fogod, valójában sós változatban is fantasztikus.
A galette, mint sós pite
A galette előnye, hogy formát nem igényel – a tészta csak egy kinyújtott korong, amit a töltelék köré hajtunk. Így a sós galette is rusztikus megjelenésű, mégis mutatós fogás lesz a végeredmény. Ideális például vacsorára egy saláta mellé, vagy akár vendégvárónak is.
Ez a galette inkább már-már őszies-télies ízvilágú, lévén, hogy tartalmasabb. De ha minigalette-ként készíted (kb 10 centis pitécskéket készítve), akár egy nyári vendégváróként is megállja a helyét. Próbáld ki a sajtos-paradicsomos galettet is, hogy teljes legyen a nyári sós kínálat.
A töltelék: hagyma, bacon, tejföl
A mostani változatban tejföl az alap, amit felkockázott lilahagymával és pirított baconnel kevertem össze. A lilahagyma édeskés karaktere szépen ellensúlyozza a bacon sós, füstös ízét, míg a tejföl krémes állagot és savasságot ad a tölteléknek.
Ahogy sül, a bacon ropogósra pirul, a tejföl kissé karamellizálódik, a tészta pedig gyönyörű aranybarnára sül. Az eredmény egy ízgazdag, sós pite, amit melegen és langyosan is érdemes tálalni.
Alternatívák, ha új ízeket keresel a hagymás – baconos galette mellé
Érdemes néhány változatot fejben tartani, hátha kedved kapsz hozzá:
-
Spenótos-fetás galette: egy kis fokhagymával megfuttatott spenót, fetával és tejföllel vagy ricottával elkeverve.
-
Cukkinis-sajtos galette: vékonyra szeletelt cukkini, reszelt sajt (pl. gouda vagy cheddar), és egy kis oregánó.
-
Gombás-tejszínes galette: pirított gomba, kevés tejszínnel és fokhagymával elkeverve, esetleg kakukkfűvel fűszerezve.
-
Karamellizált hagymás-kecskesajtos galette: édeskés hagyma, sós sajt – tökéletes párosítás.
Ezek a verziók ugyanarra az alaptésztára épülnek, mint az édes galette-ek, csak a töltelék és a fűszerezés változik.
Egyszerűség és sokoldalúság
A hagymás-baconös galette remek belépő a sós változatok világába. Könnyen elkészíthető, jól variálható, és nem igényel semmi extra felszerelést. Ha valami kiadós, mégis különleges fogásra vágysz, amit még vendégek előtt is bátran tálalnál, ez a galette tökéletes választás lehet.

Laktózmentes galette tészta
Hozzávalók
- 25 dkg liszt (BL55)
- 15 dkg joghurt (használhatsz 1 egész kispohárnyit is, az kb 17 dkg lesz)
- 12 dkg margarin vagy vaj, de akkor abból használj laktózmentest
- 1 csipet só
Teendők
- A sót, a lisztet és a margarint morzsold el.
- Add hozzá a joghurtot is. Ha a végeredmény nagyon ragacsos, adj még hozzá lisztet. Egy lágy, de nem folyékony tésztát kell kapnod.
- Letakarva tedd hűtőbe, míg a margarin újra meg nem szilárdul egy kicsit.
- Függően attól, mekkora galettet szeretnél, vagy oszd fel, és nyújtsd ki nagyjából kör alakúra vagy csak nyújtsd ki.
- Használhatsz formát is, de ha nem folyik a töltelék, nem muszáj.
- Töltsd meg a kiválasztott töltelékkel úgy, hogy kb 2 cm szabadon marad a szélén.
- A szabadon levő részeket összecsippentgetve hajtsd fel.
- Kend le felvert tojással.
- 180 C-ra előmelegített sütőben süsd készre.
Jegyzetek