Barion Pixel

Kakaós palacsinta alaprecept

Kakaós palacsinta alaprecept

Kakaós palacsinta – A csokoládéimádók kedvence

A kakaós palacsinta egy izgalmas csavar a klasszikus palacsinta világában. Ebben a változatban nem csupán a töltelék, hanem maga a tészta is gazdag kakaós ízvilágot kap, így már az első falatnál érezhető a csokoládés élvezet.

Miért érdemes kakaós palacsintát készíteni?

Ez a változat nemcsak látványában különleges, hanem ízében is intenzívebb, mint a hagyományos változat. Tökéletes választás, ha:

  • Csokoládés – kakaós ízvilágra vágyunk, de nincs kedvünk bonyolult desszertet készíteni.

  • Gyerekek kedvence lehet, hiszen a kakaós íz mindig nagy sikert arat.

  • Elegánsabb desszertet szeretnénk készíteni, amit akár különleges alkalmakra is tálalhatunk.

Mire figyelj a kakaós palacsinta készítésénél?

A kakaópor jellegzetes, enyhén kesernyés ízt kölcsönöz a tésztának, ezért érdemes néhány trükköt alkalmazni a tökéletes végeredményért:

  • Minőségi kakaópor: A gazdagabb csokoládés ízhez érdemes cukrozatlan kakaóport használni.

  • Kiegyensúlyozott ízvilág: Mivel a kakaó kissé kesernyés lehet, a tésztában érdemes egy kevés cukorral ellensúlyozni. Inkább használj kevesebb kakaóport (amennyi épp csak megszínezi), mert a több cukor miatt könnyebben le is éghet a sütés közben.

  • Tészta állaga: A kakaópor sűrűbbé teheti a tésztát, így előfordulhat, hogy egy kevés extra folyadékra is szükség lesz.

Hogyan tálald?

A normál, klasszikus palacsinta sok esetben már sülés közben is fogyatkozik, köszönhetően a „dézsmálóknak”, akik akár üresen is lopkodják. Ugyanez igaz lehet erre a változatra is, ám sokkal mutatósabb, ha valamilyen tölteléket is kap. Elvégre egy különleges töltelékekkel még izgalmasabbá tehető:

  • Szilvalekvárral: A sűrű, fanyar lekvár tökéletesen kiegészíti a kakaós tésztát, így talán a szilvalekváros palacsinta így még inkább jó megoldás, mint a klasszikus változatban.

  • Diós-baracklekváros zserbó töltelékkel: A klasszikus zserbó ízvilág fantasztikusan passzol a csokoládés alaphoz, így akár a teteje „üres” is maradhat. (bár csokiból sosem lehet túl sok).

  • Vaníliapudinggal: A selymes krém íze és világos színe kontrasztot teremt a kakaós tészta karakteres ízével és sötét színével.

Alkalmak, amikor a kakaós palacsinta biztos siker lesz

  • Vasárnapi családi ebéd után: Egy kis csokoládés kényeztetés mindenkit levesz a lábáról.

  • Szülinapi bulin: Látványos megjelenésével a kakaós palacsinta igazi figyelemfelkeltő desszert lehet.

  • Ünnepi alkalmakon: Tortaformában rétegezve elegáns és különleges desszertet készíthetsz belőle.

A kakaós palacsinta a klasszikus desszertek újragondolt változata, amely egy kis kreativitással bármilyen alkalomra tökéletes választás lehet.

Kakaós palacsinta alaprecept

Kakaós palacsinta alaprecept

Hozzávalók
  

  • 3 tojás
  • 2 ek cukor
  • 3-4 tk kakaópor
  • 240 gramm liszt
  • 2,5 dl tej
  • 2,5 dl szóda
  • 0,5 dl napraforgó olaj +a sütéshez
  • 1 csomag vaníliás cukor

Teendők
 

  • A száraz hozzávalókat keverd el, legyen minden csomómentes.
  • Add hozzá a tojásokat is.
  • Apránként add hozzá a folyadékot, mindig csak annyit, amit fel tud venni. (Figyelj rá, hogy egyenletesen keverd el)
  • Ha mindent hozzáadtál, hagyd pihenni 1 órát.
  • Melegítsd fel a serpenyőt, ha nem tapadásmentes, akkor adj hozzá egy pici olajat is, és süsd készre mind a két oldalát. (Az állagára figyelj, hogy száraz-e a teteje, a színe ugyanolyan barna fog maradni)
Kulcsszó kakaós, palacsinta

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.