Kakaós palacsinta – A csokoládéimádók kedvence
A kakaós palacsinta egy izgalmas csavar a klasszikus palacsinta világában. Ebben a változatban nem csupán a töltelék, hanem maga a tészta is gazdag kakaós ízvilágot kap, így már az első falatnál érezhető a csokoládés élvezet.
Miért érdemes kakaós palacsintát készíteni?
Ez a változat nemcsak látványában különleges, hanem ízében is intenzívebb, mint a hagyományos változat. Tökéletes választás, ha:
-
Csokoládés – kakaós ízvilágra vágyunk, de nincs kedvünk bonyolult desszertet készíteni.
-
Gyerekek kedvence lehet, hiszen a kakaós íz mindig nagy sikert arat.
-
Elegánsabb desszertet szeretnénk készíteni, amit akár különleges alkalmakra is tálalhatunk.
Mire figyelj a kakaós palacsinta készítésénél?
A kakaópor jellegzetes, enyhén kesernyés ízt kölcsönöz a tésztának, ezért érdemes néhány trükköt alkalmazni a tökéletes végeredményért:
-
Minőségi kakaópor: A gazdagabb csokoládés ízhez érdemes cukrozatlan kakaóport használni.
-
Kiegyensúlyozott ízvilág: Mivel a kakaó kissé kesernyés lehet, a tésztában érdemes egy kevés cukorral ellensúlyozni. Inkább használj kevesebb kakaóport (amennyi épp csak megszínezi), mert a több cukor miatt könnyebben le is éghet a sütés közben.
-
Tészta állaga: A kakaópor sűrűbbé teheti a tésztát, így előfordulhat, hogy egy kevés extra folyadékra is szükség lesz.
Hogyan tálald?
A normál, klasszikus palacsinta sok esetben már sülés közben is fogyatkozik, köszönhetően a „dézsmálóknak”, akik akár üresen is lopkodják. Ugyanez igaz lehet erre a változatra is, ám sokkal mutatósabb, ha valamilyen tölteléket is kap. Elvégre egy különleges töltelékekkel még izgalmasabbá tehető:
-
Szilvalekvárral: A sűrű, fanyar lekvár tökéletesen kiegészíti a kakaós tésztát, így talán a szilvalekváros palacsinta így még inkább jó megoldás, mint a klasszikus változatban.
-
Diós-baracklekváros zserbó töltelékkel: A klasszikus zserbó ízvilág fantasztikusan passzol a csokoládés alaphoz, így akár a teteje „üres” is maradhat. (bár csokiból sosem lehet túl sok).
-
Vaníliapudinggal: A selymes krém íze és világos színe kontrasztot teremt a kakaós tészta karakteres ízével és sötét színével.
Alkalmak, amikor a kakaós palacsinta biztos siker lesz
-
Vasárnapi családi ebéd után: Egy kis csokoládés kényeztetés mindenkit levesz a lábáról.
-
Szülinapi bulin: Látványos megjelenésével a kakaós palacsinta igazi figyelemfelkeltő desszert lehet.
-
Ünnepi alkalmakon: Tortaformában rétegezve elegáns és különleges desszertet készíthetsz belőle.
A kakaós palacsinta a klasszikus desszertek újragondolt változata, amely egy kis kreativitással bármilyen alkalomra tökéletes választás lehet.

Kakaós palacsinta alaprecept
Hozzávalók
- 3 tojás
- 2 ek cukor
- 3-4 tk kakaópor
- 240 gramm liszt
- 2,5 dl tej
- 2,5 dl szóda
- 0,5 dl napraforgó olaj +a sütéshez
- 1 csomag vaníliás cukor
Teendők
- A száraz hozzávalókat keverd el, legyen minden csomómentes.
- Add hozzá a tojásokat is.
- Apránként add hozzá a folyadékot, mindig csak annyit, amit fel tud venni. (Figyelj rá, hogy egyenletesen keverd el)
- Ha mindent hozzáadtál, hagyd pihenni 1 órát.
- Melegítsd fel a serpenyőt, ha nem tapadásmentes, akkor adj hozzá egy pici olajat is, és süsd készre mind a két oldalát. (Az állagára figyelj, hogy száraz-e a teteje, a színe ugyanolyan barna fog maradni)