Barion Pixel

Egyszerű zabkeksz

Egyszeru zabkeksz

Egyszerű zabkeksz – bolti íz otthon, pálmaolaj nélkül

A zabkeksz egy igazi klasszikus. Keksz, de mégis egy kicsit egészségesebb – főleg ha te készíted, pálmaolaj nélkül, tisztességes alapanyagokból.

Ez a recept pont azt adja, amit a bolti zabkekszek: roppanós, enyhén karamelles ízvilág, zabpehellyel és finoman édeskés aromával. Viszont nem tartalmaz semmi feleslegeset: vajjal vagy margarinnal készül, attól függően, mit tartasz otthon.

Miért szeretjük a zabkekszet?

  • jól záródó dobozban napokig eláll (ha marad…)

  • tejeskávé, kakaó vagy tea mellé isteni

  • gyerekek tízóraira, uzsonnára is szuper

  • alapanyagai egyszerűek és könnyen variálhatók

Ez a verzió ízre nagyon hasonlít a bolti zabkekszekre, de azzal a jóleső érzéssel lehet enni, hogy nincs benne ipari zsiradék, tartósítószer vagy állományjavító.

Mitől lesz „egyszerű”?

  • Gyorsan elkészül – bár pihen a hűtőben, de ezt nélküled is meg tudja tenni 🙂

  • Alapanyagok: zabpehely, liszt, cukor, tojás, vaj vagy margarin – semmi trükk

  • Az arányok jól bírják a kisebb eltéréseket is, tehát kezdőknek is ajánlott

Ha nincs vajad, margarinnal is működik, és mivel nincs benne pálmaolaj, a házi változat egy fokkal tudatosabb választás lehet.

Tejbe mártogatva: gyerekkori élmény

Akárcsak a bolti zabkeksz, ez is tejbe mártogatva az igazi – de önmagában is remek tízórai vagy uzsonna. Egy bögre kakaóval vagy forró teával párosítva klasszikus, nosztalgikus hangulatot hoz, anélkül hogy túl édes lenne.

Mire figyelj a zabkeksz sütésénél?

  • Ne süsd túl – ha túlságosan megpirul, könnyen kiszáradhat.

  • Ha ropogósabb kekszet szeretnél, akkor egy leheletnyivel több cukor és hosszabb sütési idő is segít.

  • Zabpehelyből finomabb szeműt érdemes használni, ha egységesebb textúrát akarsz.

A végeredmény kívül enyhén ropogós, belül omlós, nem túl édes, nem túl száraz – pont olyan, amilyennek egy házi zabkeksznek lennie kell.

Összegzés

Ha valaha gondolkodtál azon, hogy lehet-e otthon is olyan finom zabkekszet készíteni, mint a bolti, akkor a válasz: igen, lehet. Ez a recept nemcsak egyszerű, hanem garantáltan pálmaolaj-mentes, és tökéletes választás, ha valami gyorsan elkészíthető, mégis laktató édességre vágysz.

Egyszeru zabkeksz

Egyszerű zabkeksz

Hozzávalók
  

  • 120 gramm zabpehely
  • 180 gramm liszt (BL55)
  • 110 gramm kristálycukor ízlés szerint lehet több, de nekem nem hiányzott bele
  • 125 gramm vaj
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 1 tojás elég egy kisebb
  • 2-3 ek víz

Teendők
 

  • A vajat, cukrot és a vizet melegítsd össze. Csak annyira, hogy elkeveredjenek, nem kell felforralni.
  • A száraz hozzávalókat öntsd össze, és keverd bele a vajas részt.
  • Tedd hozzá a tojást is.
  • Dolgozd el alaposan a tésztát, majd lefedve legalább 2 órára tedd hűtőbe. (Ezalatt a vaj újra megszilárdul és a zab is megszívja magát a folyadékkal.)
  • Tapadásmentes felületre borítsd ki, és nyújtsd ki ízlés szerint. Vastagabb keksznél 0,5 cm-re, vékony keksznél kb ennek felére.
    Könnyebb, ha 2 tapadásmentes sütőpapír között nyújtod.
  • Szaggasd ki a kedvenc formáddal, majd tedd sütőpapíros tepsibe.
    Gyorstipp: ha a keksz vékony, akkor könnyen "nyeklik", elveszíti az alakját. Vagy hagyd vastagabbra, vagy ha vékony kekszet szeretnél, tedd vissza a hűtőbe egy kicsit, hogy dermedjen.
  • 180 C-ra előmelegített sütőben süsd készre, majd tedd hűtőrácsra.

Jegyzetek

Ebből a mennyiségből nagyjából 2 tepsire való jön ki, az mérettől függően 20-30 darab keksz.
Keyword zab

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.