Egyszerű zabkeksz – bolti íz otthon, pálmaolaj nélkül
A zabkeksz egy igazi klasszikus. Keksz, de mégis egy kicsit egészségesebb – főleg ha te készíted, pálmaolaj nélkül, tisztességes alapanyagokból.
Ez a recept pont azt adja, amit a bolti zabkekszek: roppanós, enyhén karamelles ízvilág, zabpehellyel és finoman édeskés aromával. Viszont nem tartalmaz semmi feleslegeset: vajjal vagy margarinnal készül, attól függően, mit tartasz otthon.
Miért szeretjük a zabkekszet?
-
jól záródó dobozban napokig eláll (ha marad…)
-
tejeskávé, kakaó vagy tea mellé isteni
-
gyerekek tízóraira, uzsonnára is szuper
-
alapanyagai egyszerűek és könnyen variálhatók
Ez a verzió ízre nagyon hasonlít a bolti zabkekszekre, de azzal a jóleső érzéssel lehet enni, hogy nincs benne ipari zsiradék, tartósítószer vagy állományjavító.
Mitől lesz „egyszerű”?
-
Gyorsan elkészül – bár pihen a hűtőben, de ezt nélküled is meg tudja tenni 🙂
-
Alapanyagok: zabpehely, liszt, cukor, tojás, vaj vagy margarin – semmi trükk
-
Az arányok jól bírják a kisebb eltéréseket is, tehát kezdőknek is ajánlott
Ha nincs vajad, margarinnal is működik, és mivel nincs benne pálmaolaj, a házi változat egy fokkal tudatosabb választás lehet.
Tejbe mártogatva: gyerekkori élmény
Akárcsak a bolti zabkeksz, ez is tejbe mártogatva az igazi – de önmagában is remek tízórai vagy uzsonna. Egy bögre kakaóval vagy forró teával párosítva klasszikus, nosztalgikus hangulatot hoz, anélkül hogy túl édes lenne.
Mire figyelj a zabkeksz sütésénél?
-
Ne süsd túl – ha túlságosan megpirul, könnyen kiszáradhat.
-
Ha ropogósabb kekszet szeretnél, akkor egy leheletnyivel több cukor és hosszabb sütési idő is segít.
-
Zabpehelyből finomabb szeműt érdemes használni, ha egységesebb textúrát akarsz.
A végeredmény kívül enyhén ropogós, belül omlós, nem túl édes, nem túl száraz – pont olyan, amilyennek egy házi zabkeksznek lennie kell.
Összegzés
Ha valaha gondolkodtál azon, hogy lehet-e otthon is olyan finom zabkekszet készíteni, mint a bolti, akkor a válasz: igen, lehet. Ez a recept nemcsak egyszerű, hanem garantáltan pálmaolaj-mentes, és tökéletes választás, ha valami gyorsan elkészíthető, mégis laktató édességre vágysz.

Egyszerű zabkeksz
Hozzávalók
- 120 gramm zabpehely
- 180 gramm liszt (BL55)
- 110 gramm kristálycukor ízlés szerint lehet több, de nekem nem hiányzott bele
- 125 gramm vaj
- 1 tk szódabikarbóna
- 1 tojás elég egy kisebb
- 2-3 ek víz
Teendők
- A vajat, cukrot és a vizet melegítsd össze. Csak annyira, hogy elkeveredjenek, nem kell felforralni.
- A száraz hozzávalókat öntsd össze, és keverd bele a vajas részt.
- Tedd hozzá a tojást is.
- Dolgozd el alaposan a tésztát, majd lefedve legalább 2 órára tedd hűtőbe. (Ezalatt a vaj újra megszilárdul és a zab is megszívja magát a folyadékkal.)
- Tapadásmentes felületre borítsd ki, és nyújtsd ki ízlés szerint. Vastagabb keksznél 0,5 cm-re, vékony keksznél kb ennek felére. Könnyebb, ha 2 tapadásmentes sütőpapír között nyújtod.
- Szaggasd ki a kedvenc formáddal, majd tedd sütőpapíros tepsibe. Gyorstipp: ha a keksz vékony, akkor könnyen "nyeklik", elveszíti az alakját. Vagy hagyd vastagabbra, vagy ha vékony kekszet szeretnél, tedd vissza a hűtőbe egy kicsit, hogy dermedjen.
- 180 C-ra előmelegített sütőben süsd készre, majd tedd hűtőrácsra.
Jegyzetek