Fahéjas mascarponés naked torta – a krétai klasszikus újragondolva
A fahéjas mascarpones naked torta egy klasszikus fahéjas süti ihletése alapján jött létre, ám mivel csak ihletés, mégis picit más lett.
Motoszkált bennem a gondolat, hogy sütök magamnak egy adag krétai fahéjas szeletet, de nem igazán volt meg az elhatározás, hogy hűen kövessem a receptet. Így arra gondoltam, hogy újraalkotom a híres krétai fahéjas szeletet – vagy legalábbis valamit, ami annak a hangulatát idézi. Nem akartam másolatot készíteni, inkább csak inspirációként tekintettem rá: vastag, fűszeres tészta, vaníliás krém, egyszerű, de mégis karakteres sütemény. Így született meg ez a torta, ami az ízek terén a jól ismert vonalat követi, de látványban jóval túlmutat rajta.
A tésztát kettévágtam, a közepét is megtöltöttem a könnyű, mascarponés-tejszínes krémmel, és stencil segítségével szórtam meg a tetejét kakaós porcukorral. Extrém jól mutat – naked cake, kontrasztos színek, letisztult elegancia. De nem titok: ez a forma nem szeletelésre és nem szállításra született. Ha a látvány az elsődleges, akkor ez a kivitel a nyerő. Ha viszont praktikumra törekszel – például hogy szép szeleteket lehessen vágni –, akkor inkább készíts két kisebb tortát, ahol mindkettő csak egy réteg tésztából és egy réteg krémből áll.
Mit tud ez a fahéjas mascarpones naked torta?
-
A tésztája sötétbarna, sűrű és karamelles, hála a jó sok cukornak, amit még lehet turbózni egy kis fahéjjal vagy más fűszerrel.
-
A krémje könnyű mascarponés-tejszínes, pici rummal és vaníliával – jól ellensúlyozza a tészta tömörségét.
-
A tetejére került egy kis kakaós porcukor, amitől egyszerre lett modern és klasszikus a megjelenés.
-
A kinézete csillagos 5-ös, de a szerkezete kompromisszumos: még csak rágondolsz, hogy felszeleteled, és krém mindenhol. Szóval ha ezt választod, számíts rá, hogy nem a legszebben szeletelhető torta, cserébe krémes, mutatós és ízgazdag.
Így érdemes elkészíteni:
Ha az esztétikum a cél, és ünnepi hatást szeretnél elérni, akkor bátran mehet a két tésztaréteg, közte vastag krémmel. Ám ekkor készülj fel, hogy inkább desszertvillával kanalazós élmény lesz, mint szépen vágható torta. Ha viszont a szeletelhetőség és az arányok számítanak, akkor maradj az eredeti koncepciónál: 1 réteg sűrű tészta, 1 réteg krém – így is nagyon mutatós, és sokkal könnyebb kezelni.
Kinek ajánlom?
Ez a torta nem való mindenkinek – de azoknak, akik szeretik a házi sütemények természetes egyéniségét, nem riadnak vissza egy kis extra krémtől, és fontos számukra a vizuális élmény, garantáltan tetszeni fog. Jó szívvel ajánlom szülinapra, gasztroajándéknak vagy akár csak saját örömre, ha egy „balesetből született tortacsoda” épp kapóra jön.

Fahéjas piskóta
Hozzávalók
Első rész
- 200 gramm liszt
- 350 gramm cukor
- 100 gramm gríz
- 2 gramm só
- 2 kávéskanál szódabikarbóna
- 1 kávéskanál fahéj
Második rész
- 3 dl joghurt
- 3 egész tojás
- 1 citrom héja elhagyható
Teendők
- Mérd ki és keverd össze külön-külön a két részt.
- Majd keverd össze a kettőt alaposan 🙂
- 180 C-ra előmelegített sütőben tűpróbáig süsd.
Jegyzetek
- 20 cm-es torta, aminek a közepét tudod megtölteni (elég magas ahhoz, hogy kettévágd)
- 34 cm-es torta (ugyanaz, mint fentebb, de egyszintes így könnyebb szelni)
- 30*30 cm-es négyzetes forma

Tejszínes mascarponekrém
Hozzávalók
Első rész
- 7 dl tej
- 80 gramm keményítő (Ez kb 2 csomag pudingporral kiváltható)
- vaníliás cukor
Második rész
- 500 gramm mascarpone
- 4 ek porcukor
- 5 ek rum
- 4 dl tejszín
Teendők
Első rész
- Keverd csomómentesre a keményítőt egy pici tejjel és add hozzá a cukrot is.
- Ha édesebben szeretnéd a krémet, akkor tehetsz bele cukrot is, bár a mascarpones részben lesz cukor amúgy is.
- Add hozzá a többi tejet, és főzz belőle sűrű pudingot.
- Tedd félre hűlni. Gondoskodj arról, hogy ne bőrösödjön be. (Takard le kontaktfóliával vagy kevergesd.)
- Ha kihűlt, akkor kezdd a második részt.
Második rész
- A mascarponet, a cukrot és a rumot keverd el alaposan.
- Add hozzá a kihűlt pudingot, és keverd csomómentesre.
- Verd fel a hideg tejszínt habbá, és óvatosan forgasd bele a krémbe.
Jegyzetek