Barion Pixel

Fahéjas mascarpones naked torta

Fahéjas mascarpones naked torta

Fahéjas mascarponés naked torta – a krétai klasszikus újragondolva

A fahéjas mascarpones naked torta egy klasszikus fahéjas süti ihletése alapján jött létre, ám mivel csak ihletés, mégis picit más lett.

Motoszkált bennem a gondolat, hogy sütök magamnak egy adag krétai fahéjas szeletet, de nem igazán volt meg az elhatározás, hogy hűen kövessem a receptet. Így arra gondoltam, hogy újraalkotom a híres krétai fahéjas szeletet – vagy legalábbis valamit, ami annak a hangulatát idézi. Nem akartam másolatot készíteni, inkább csak inspirációként tekintettem rá: vastag, fűszeres tészta, vaníliás krém, egyszerű, de mégis karakteres sütemény. Így született meg ez a torta, ami az ízek terén a jól ismert vonalat követi, de látványban jóval túlmutat rajta.

A tésztát kettévágtam, a közepét is megtöltöttem a könnyű, mascarponés-tejszínes krémmel, és stencil segítségével szórtam meg a tetejét kakaós porcukorral. Extrém jól mutat – naked cake, kontrasztos színek, letisztult elegancia. De nem titok: ez a forma nem szeletelésre és nem szállításra született. Ha a látvány az elsődleges, akkor ez a kivitel a nyerő. Ha viszont praktikumra törekszel – például hogy szép szeleteket lehessen vágni –, akkor inkább készíts két kisebb tortát, ahol mindkettő csak egy réteg tésztából és egy réteg krémből áll.

Mit tud ez a fahéjas mascarpones naked torta?

  • A tésztája sötétbarna, sűrű és karamelles, hála a jó sok cukornak, amit még lehet turbózni egy kis fahéjjal vagy más fűszerrel.

  • A krémje könnyű mascarponés-tejszínes, pici rummal és vaníliával – jól ellensúlyozza a tészta tömörségét.

  • A tetejére került egy kis kakaós porcukor, amitől egyszerre lett modern és klasszikus a megjelenés.

  • A kinézete csillagos 5-ös, de a szerkezete kompromisszumos: még csak rágondolsz, hogy felszeleteled, és krém mindenhol. Szóval ha ezt választod, számíts rá, hogy nem a legszebben szeletelhető torta, cserébe krémes, mutatós és ízgazdag.

Így érdemes elkészíteni:

Ha az esztétikum a cél, és ünnepi hatást szeretnél elérni, akkor bátran mehet a két tésztaréteg, közte vastag krémmel. Ám ekkor készülj fel, hogy inkább desszertvillával kanalazós élmény lesz, mint szépen vágható torta. Ha viszont a szeletelhetőség és az arányok számítanak, akkor maradj az eredeti koncepciónál: 1 réteg sűrű tészta, 1 réteg krém – így is nagyon mutatós, és sokkal könnyebb kezelni.

Kinek ajánlom?

Ez a torta nem való mindenkinek – de azoknak, akik szeretik a házi sütemények természetes egyéniségét, nem riadnak vissza egy kis extra krémtől, és fontos számukra a vizuális élmény, garantáltan tetszeni fog. Jó szívvel ajánlom szülinapra, gasztroajándéknak vagy akár csak saját örömre, ha egy „balesetből született tortacsoda” épp kapóra jön.

Fahéjas piskóta

Fahéjas piskóta

Hozzávalók
  

Első rész

  • 200 gramm liszt
  • 350 gramm cukor
  • 100 gramm gríz
  • 2 gramm
  • 2 kávéskanál szódabikarbóna
  • 1 kávéskanál fahéj

Második rész

  • 3 dl joghurt
  • 3 egész tojás
  • 1 citrom héja elhagyható

Teendők
 

  • Mérd ki és keverd össze külön-külön a két részt.
  • Majd keverd össze a kettőt alaposan 🙂
  • 180 C-ra előmelegített sütőben tűpróbáig süsd.

Jegyzetek

Ebből a mennyiségből a következő sütik jönnek ki:
  • 20 cm-es torta, aminek a közepét tudod megtölteni (elég magas ahhoz, hogy kettévágd)
  • 34 cm-es torta (ugyanaz, mint fentebb, de egyszintes így könnyebb szelni)
  • 30*30 cm-es négyzetes forma
Keyword fahéj

Tejszínes mascarponekrém

Tejszínes mascarponekrém

Hozzávalók
  

Első rész

  • 7 dl tej
  • 80 gramm keményítő (Ez kb 2 csomag pudingporral kiváltható)
  • vaníliás cukor

Második rész

  • 500 gramm mascarpone
  • 4 ek porcukor
  • 5 ek rum
  • 4 dl tejszín

Teendők
 

Első rész

  • Keverd csomómentesre a keményítőt egy pici tejjel és add hozzá a cukrot is.
  • Ha édesebben szeretnéd a krémet, akkor tehetsz bele cukrot is, bár a mascarpones részben lesz cukor amúgy is.
  • Add hozzá a többi tejet, és főzz belőle sűrű pudingot.
  • Tedd félre hűlni. Gondoskodj arról, hogy ne bőrösödjön be. (Takard le kontaktfóliával vagy kevergesd.)
  • Ha kihűlt, akkor kezdd a második részt.

Második rész

  • A mascarponet, a cukrot és a rumot keverd el alaposan.
  • Add hozzá a kihűlt pudingot, és keverd csomómentesre.
  • Verd fel a hideg tejszínt habbá, és óvatosan forgasd bele a krémbe.

Jegyzetek

Bár frissen elkészítve is finom, de érdemes hűtőben dermeszteni, mielőtt tálalod. (Akár sütire kenve hűtőbe rakni, vagy pohárkrémként hűtőben pihentetni.)

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.