Retro kókuszkocka – a klasszikus, ahogy szeretjük
A kókuszkocka tipikusan az a sütemény, amit mindenki ismer: iskolai sütivásárok, falunapok, családi ünnepek állandó szereplője volt, és a legtöbbünknek gyerekkori emlékeket idéz. A retro változat pedig pontosan azt az ízvilágot hozza, amit már akkor is szerettünk – semmi különcködés, csak a jól bevált, puha tészta, a csokis máz és a kókuszreszelék harmóniája.
Miért szeretjük ennyire?
Egyszerű: mert pont olyan, mint régen. A puha, sárgás tészta nem száraz, de nem is túl tömör – épp ideális állagú ahhoz, hogy a csokiszósz szépen átjárja, mégse ázzon el. A csokimáz kissé ragadós, enyhén kakaós, és remekül tapad hozzá a finom kókuszreszelék.
Ez a sütemény nem hivalkodó, de mégis mindenkit meg tud szólítani. Nem trendi, nem divatos, de örök klasszikus. És talán épp ezért működik ennyire jól: mert tudjuk, mire számíthatunk, és pont azt kapjuk.
Nem lehet nem szeretni
A kókuszkocka nemcsak a nosztalgia miatt jó választás. Tökéletes, ha:
-
több adagban szeretnél sütit vinni valahova (sokáig eláll, jól szállítható),
-
gyerekeknek készülsz valamivel, ami nem krémes, nem morzsálódik, de mégis finom,
-
költséghatékony, de mégis szerethető süteményt keresel,
-
vagy egyszerűen csak rég ettél egy jó házi kókuszkockát.
Ráadásul a recept jól variálható: ha picit modernebbé szeretnéd tenni, lehet kevesebb cukorral, étcsokisabb mázzal, vagy akár teljes kiőrlésű liszttel is próbálkozni. De az alapreceptnek már önmagában is helye van minden háztartásban.
A kókuszkocka klasszikus, mégis időtálló
A retro kókuszkocka azok közé a sütik közé tartozik, amik nem mennek ki a divatból. Bármikor elővehető, akár vendégvárónak, akár csak egy hétköznapi uzsonnára, és a legtöbb háztartásban a hozzávalók is kéznél vannak.
Ha egyszer elkészíted, biztosan lesz, aki azt mondja majd: „Pont ilyet sütött a nagymamám is.” És valahol épp ez a cél, nem?

Kókuszkocka tésztája
Szükséges felszerelés
- Mérleg
- robotgép
- tepsi
Hozzávalók
- 30 dkg porcukor
- 2 tojás
- 8 dkg vaj
- 3 evőkanál olvasztott méz
- 1,5 dl tej
- 38 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor
Teendők
- Verd habosra a vajat és a cukrot, majd add hozzá a tojást.
- Add hozzá az olvasztott mézet (hideget is adhatsz hozzá, mert elkeveri a gép, de jobban fog téged szeretni a fogaskerék, ha nem küldöd rá a darabos mézre.)
- Amikor elkeveredett, add hozzá a tejet és a szitált lisztet, valamint a sütőport, és ezt is keverd csomómentesre.
- Kizsírozott, kilisztezett tepsiben süsd tűpróbáig.

Kókuszkocka csokimáz
Szükséges felszerelés
- Mérleg
- edény, amiben főzöd
- kanál 🙂
Hozzávalók
- 38 dkg porcukor
- 3-5 dkg kakaópor átszitálva
- 2 dl tej
- 15 dkg vaj vagy margarin
- 1 rumaroma vagy rum
Teendők
- A rumaromán kívül az összes hozzávalót főzd fel, közben figyelj arra, hogy kavargasd. (Egyenletesen olvad és le se tapad)
- Ha kész, részenként tedd hozzá a rumot vagy rumaromát. Vigyázz, futni fog, ezért kell részenként.