Barion Pixel

Retro kókuszkocka

Kókuszkocka

Retro kókuszkocka – a klasszikus, ahogy szeretjük

A kókuszkocka tipikusan az a sütemény, amit mindenki ismer: iskolai sütivásárok, falunapok, családi ünnepek állandó szereplője volt, és a legtöbbünknek gyerekkori emlékeket idéz. A retro változat pedig pontosan azt az ízvilágot hozza, amit már akkor is szerettünk – semmi különcködés, csak a jól bevált, puha tészta, a csokis máz és a kókuszreszelék harmóniája.

Miért szeretjük ennyire?

Egyszerű: mert pont olyan, mint régen. A puha, sárgás tészta nem száraz, de nem is túl tömör – épp ideális állagú ahhoz, hogy a csokiszósz szépen átjárja, mégse ázzon el. A csokimáz kissé ragadós, enyhén kakaós, és remekül tapad hozzá a finom kókuszreszelék.

Ez a sütemény nem hivalkodó, de mégis mindenkit meg tud szólítani. Nem trendi, nem divatos, de örök klasszikus. És talán épp ezért működik ennyire jól: mert tudjuk, mire számíthatunk, és pont azt kapjuk.

Nem lehet nem szeretni

A kókuszkocka nemcsak a nosztalgia miatt jó választás. Tökéletes, ha:

  • több adagban szeretnél sütit vinni valahova (sokáig eláll, jól szállítható),

  • gyerekeknek készülsz valamivel, ami nem krémes, nem morzsálódik, de mégis finom,

  • költséghatékony, de mégis szerethető süteményt keresel,

  • vagy egyszerűen csak rég ettél egy jó házi kókuszkockát.

Ráadásul a recept jól variálható: ha picit modernebbé szeretnéd tenni, lehet kevesebb cukorral, étcsokisabb mázzal, vagy akár teljes kiőrlésű liszttel is próbálkozni. De az alapreceptnek már önmagában is helye van minden háztartásban.

A kókuszkocka klasszikus, mégis időtálló

A retro kókuszkocka azok közé a sütik közé tartozik, amik nem mennek ki a divatból. Bármikor elővehető, akár vendégvárónak, akár csak egy hétköznapi uzsonnára, és a legtöbb háztartásban a hozzávalók is kéznél vannak.

Ha egyszer elkészíted, biztosan lesz, aki azt mondja majd: „Pont ilyet sütött a nagymamám is.” És valahol épp ez a cél, nem?

Kókuszkocka tésztája

Kókuszkocka tésztája

Szükséges felszerelés

  • Mérleg
  • robotgép
  • tepsi

Hozzávalók
  

  • 30 dkg porcukor
  • 2 tojás
  • 8 dkg vaj
  • 3 evőkanál olvasztott méz
  • 1,5 dl tej
  • 38 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor

Teendők
 

  • Verd habosra a vajat és a cukrot, majd add hozzá a tojást.
  • Add hozzá az olvasztott mézet (hideget is adhatsz hozzá, mert elkeveri a gép, de jobban fog téged szeretni a fogaskerék, ha nem küldöd rá a darabos mézre.)
  • Amikor elkeveredett, add hozzá a tejet és a szitált lisztet, valamint a sütőport, és ezt is keverd csomómentesre.
  • Kizsírozott, kilisztezett tepsiben süsd tűpróbáig.

Kókuszkocka csokimáz

Kókuszkocka csokimáz

Szükséges felszerelés

  • Mérleg
  • edény, amiben főzöd
  • kanál 🙂

Hozzávalók
  

  • 38 dkg porcukor
  • 3-5 dkg kakaópor átszitálva
  • 2 dl tej
  • 15 dkg vaj vagy margarin
  • 1 rumaroma vagy rum

Teendők
 

  • A rumaromán kívül az összes hozzávalót főzd fel, közben figyelj arra, hogy kavargasd. (Egyenletesen olvad és le se tapad)
  • Ha kész, részenként tedd hozzá a rumot vagy rumaromát. Vigyázz, futni fog, ezért kell részenként.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.