Mangó mousse – egzotikus habos desszert
A mangó mousse egy igazi egzotikus desszert: habkönnyű, gyümölcsös, krémes és frissítő – pont olyan, amire egy nyári napon vagy egy különleges alkalommal vágyunk. A mangó édes, enyhén virágos ízvilága tökéletesen harmonizál a mousse levegős állagával, így nemcsak finom, de látványra is elegáns és ünnepi hatást kelt.
Miért éppen mangó?
A mangó nem véletlenül vált a modern desszertek egyik kedvelt alapanyagává. Természetesen édes, telt, zamatos ízű, és sima, rostmentes pürévé dolgozva ideális mousse alap. A sárga-arany szín pedig már önmagában is étvágygerjesztő, különösen, ha átlátszó pohárba vagy egy világos mousse tortába rétegezzük.
A mangó mousse készülhet önmagában, de remekül társítható kókusz, lime, passiógyümölcs vagy akár fehér csokoládé mellé is – az ízek játékával a desszert minden alkalommal új arcát mutathatja.
Hogyan használható a mangó mousse?
Ez a mousse kiváló választás, ha valami különlegeset szeretnél készíteni, ami mégsem nehéz vagy tömény. Íme néhány felhasználási ötlet:
-
Pohárkrémként: kekszes alappal, friss mangókockákkal és egy kis tejszínhabbal a tetején.
-
Tortakrémként: mousse tortákban vagy gyümölcsös piskótatortákban gyönyörű, élénk réteget ad.
-
Réteges desszertekhez: például fehércsokis mousse vagy kókuszos réteg mellé, de akár egy tökmagos mangós szeletnél is megállja a helyét.
-
Mini desszertekhez: fagyis tégelyben vagy szilikonformában kifagyasztva, akár tükörglazúrral bevonva.
Friss, gyümölcsös és habkönnyű
A mangó mousse tökéletes választás akkor is, ha valami elegáns desszerttel szeretnél előrukkolni, de nem akarsz órákig a konyhában állni. A mangó püré és a lazítóhab (tejszín, tojásfehérje vagy zselatin) kombinációja könnyed, mégis stabil állagot ad, ami hűtés után remekül szeletelhető vagy kanalazható formában marad.
Tippek a tökéletes állaghoz és ízhez
-
Érett mangót vagy jó minőségű mangópürét használj – a selymesség és íz itt különösen számít.
-
A mousse ízét remekül feldobja egy csipet limehéj vagy frissen facsart citromlé.
-
Hűtve tálalva a legfinomabb – legyen szó tortáról vagy pohárkrémről.
-
Érdemes pürésítés után szűrni, ha nem teljesen sima az alap, így igazán elegáns lesz a végeredmény.
A mangó mousse minden ízében a nyár, a napsütés és az egzotikum hangulatát idézi. Akár egy ünnepi asztalon, akár egy vasárnapi desszertként kerül az asztalra, biztosan el fogja nyerni a vendégek és a családtagok tetszését. Könnyű, gyümölcsös, mégis különleges – igazi kedvenc lehet belőle.

Mangó mousse
Hozzávalók
- 200 gramm mangópüré
- 4 gramm zselatin + víz a felduzzasztáshoz
- 40 gramm cukor
- 20 gramm víz
- 31 gramm tojásfehérje
- 120 gramm habtejszín laza habbá verve
Teendők
Wind hab
- A vizet és a cukrot egy gyorsfőzőben melegítsd 120 C-ig. Vigyázz, ez egy kicsi mennyiség, hamar elfővi a vizet, úgyhogy dolgozz pontosan.
- Amikor majdnem kész a szirup, kezdd el a tojásfehérjét habbá verni, majd a 120 C-os szirupot óvatosan csorgasd hozzá.
- Verd kihűlésig.
A mangós rész
- Áztasd be a zselatint és melegítsd fel a mangópürét kb 80 C-ig.
- Keverd el benne a zselatint, és hagyd szobahőmérsékletűre hűlni.
Az összeállítás
- A kihűlt tojásfehérje habot óvatosan keverd el a szintén szobahőmérsékletű mangós résszel.
- Ha kész, akkor több részletben keverd hozzá a laza habbá vert tejszínt.