Barion Pixel

Tejmentes málnahab

Tejmentes málnahab

Tejmentes málnahab – meglepően stabil hab

A tejmentes málnahab egy könnyed, gyümölcsös desszert, amely nemcsak látványos és ízletes, hanem azok számára is elérhető, akik laktózmentes vagy tejmentes étrendet követnek. A habos textúráért ezúttal nem a tejszín, hanem a tojásfehérje felel, így a desszert egyszerre légies és stabil – és ami a legjobb: a málnának köszönhetően garantáltan nyári hangulatot hoz az asztalra.

Nem tejszín, hanem tojáshab

Sokan a „hab” szó hallatán rögtön tejszínre asszociálnak, de ebben az esetben az állagot felvert tojáshab adja. A fehérjéből és a cukorból meringet készítünk, és ezt keverjük a zselatinos málnapürével. Így nemcsak ízesítjük, hanem stabilizáljuk is a habot. Ez a módszer nagyon hasonlít (mondjuk hogy szinte megegyezik) a klasszikus olasz meringue-technikára, ahol a forró cukor hője hőkezeli is a tojást.

Miért tűnik folyósnak a tejmentes málnahab?

A tejmentes málnahab készítése közben előfordulhat, hogy a kezdők megijednek: a frissen összeállított hab túlságosan folyékonynak tűnhet. Ez teljesen természetes! A keverék a hűlés során szilárdul meg, így a végső állagát csak teljes kihűlés után fogja elérni. Éppen ezért nem alkalmas arra, hogy habos tortadíszítéseket készítsünk belőle – viszont pohárkrémként, töltelékként vagy önálló desszertként tökéletes.

Ízvilág és tálalási tippek

Az íze édes, málnás és gyerekbarát, így a kisebbek biztosan örömmel kanalazzák majd. Gyerekeknek szánva érdemes kisebb adagokat készíteni, mert felettébb laktató.

Ha viszont kevésbé vagy édesszájú, érdemes némi friss málnát vagy málnapürét külön is félretenni. Ezek nemcsak díszítésre alkalmasak, hanem savasságukkal ellensúlyozzák a hab édességét, így az ízélmény gazdagabb és kiegyensúlyozottabb lesz.

Tálalhatod elegáns poharakban, kis tálkákban vagy akár linzerkosárkákba töltve – a látvány minden esetben garantált. Egy-két friss gyümölccsel, mentalevéllel vagy akár egy kevés olvasztott étcsokival is feldobható.

A tejmentes málnahab remek választás azoknak, akik könnyű, gyümölcsös édességet keresnek tej nélkül. Gyorsan elkészül, nem igényel bonyolult eszközöket, és mégis olyan végeredményt ad, amit öröm lesz tálalni – és még nagyobb öröm megenni.

Tejmentes málnahab

Tejmentes málnahab

Hozzávalók
  

  • 100 gramm tojásfehérje
  • 200 gramm porcukor
  • 200-250 gramm málnapüré
  • 10 gramm porzselatin + víz a felduzzasztáshoz

Teendők
 

  • Áztasd be a zselatint.
  • Forrald fel a málnapürét kb 80 C-ig, és tedd bele a zselatint, majd keverd alaposan el.
  • Mérd össze a porcukrot és a fehérjét, majd gőz fölött egy tálban kezdd el melegíteni.
  • Nem kell belőle habot verni, csak folyamatosan kevergesd, nehogy kicsapódjon a melegebb részeken.
  • Amikor elérte a 70 fokot, vedd le a tűzről. (Ez a nyers tojásfehérjét már pasztőrizálja, de meg még nem főzi.)
  • Robotgéppel verd kihűlésig.
    Célszerű állványos gépet választani, mert eltart majd egy darabig.
  • Amikor már hideg, öntsd hozzá a szintén szobahőmérsékletű zselatinos málnapürét és keverd el alaposan.
  • Öntsd tálkába vagy formába, majd tedd a hűtőbe, amíg megszilárdul.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.