Meggypuding – édesen savanykás nyári desszert
A meggypuding az a desszert, ami egyszerre nosztalgikus és frissítő. Az intenzív, enyhén fanyar gyümölcsös ízével kiválóan hozza a klasszikus házi pudingok hangulatát, miközben színével és állagával látványos eleme lehet modern pohárkrémeknek, tortabetéteknek vagy akár önmagában is kínálható egy forró nyári napon.
Miért éppen meggy?
A meggy kiváló alap pudinghoz, mert egyszerre gyümölcsös, savanykás és élénk színű. Nem olyan édes, mint más bogyós gyümölcsök, így jól kiegyensúlyozza a desszertek édességét. A meggypuding különösen népszerű nyáron, amikor friss gyümölcsből is elkészíthető, de fagyasztott vagy befőtt meggyből is bármikor működik.
A természetes savasságának köszönhetően nemcsak frissítő, hanem jó kontrasztot ad vaníliás, csokoládés vagy tejes ízvilágú rétegek mellé is.
Meggypuding felhasználási lehetőségek
A meggypuding rendkívül sokoldalúan használható, íme néhány ötlet:
-
Önálló desszertként, egy kis tejszínhabbal vagy ropogós keksszel tálalva,
-
Pohárkrémek részeként, vaníliás vagy mascarponés krémmel rétegezve,
-
Tortákban inzertként, ahol az állag stabilan tartja a formát,
-
Piskóta mellé öntetként, ha lazábbra készítjük,
-
Palacsintába vagy rétesbe töltelékként, pudingos krémalapként kombinálva.
A variálhatóságának köszönhetően a meggypuding nem csak desszertként, hanem alkotóelemként is kiváló – különösen modern, rétegezett édességekben.
Állag és szín – amit érdemes tudni
A meggypuding keményítővel sűrítve kellemesen rezgős, kanalazható állagot kap. A színe a felhasznált meggy fajtájától függően lehet mélybordó vagy élénkpiros – mindkettő jól mutat átlátszó pohárban vagy világos tésztaréteg mellett.
Ha a pudingot zselatinnal sűrítenénk, inkább gyümölcszselé jellegű lesz, ami alkalmasabb lehet tortabetétként – de a klasszikus meggypudingként a keményítős verzió a megszokott és kedvelt.
Tippek a tálaláshoz
-
Egy kis citromhéj vagy vanília még jobban kiemeli a meggy ízét.
-
Ha hűtve tálaljuk, édes ropogós elemekkel (pl. kekszmorzsa vagy pirított mandula) különösen jól harmonizál.
-
A tetejére kerülhet friss meggy vagy habrózsa, így egyszerre lesz rusztikus és elegáns.
-
Ha tortába kerül, érdemes előre lehűteni, és fagyasztva beilleszteni a rétegek közé.
A meggypuding egyszerű, mégis sokrétű desszert: lehet hétköznapi uzsonna, ünnepi pohárkrém vagy tortabelső is. A savanykás meggynek köszönhetően nem válik túl édes vagy unalmassá – épp ellenkezőleg, mindig hoz egy kis izgalmat az asztalra. Ha eddig csak a klasszikus vaníliás vagy csokoládés változatot ismerted, érdemes kipróbálni ezt a gyümölcsösebb irányt is.

Meggypuding
Hozzávalók
- 250 ml tej
- 250 ml magozott meggy összeturmixolva
- 30-40 gramm keményítő függően attól, mennyire szeretnéd szilárdra
- 2-3 ek cukor ízlés szerint
Teendők
- Turmixold le a meggyet, legyen teljesen egynemű.
- A tej egy kis részét a cukorral és a keményítővel keverd csomómentesre.
- Add hozzá a többi hozzávalót is.
- Egy gyorsfőző edényben folyamatosan kevergetve főzd addig, amíg sűrű puding állagú lesz. (Ezt tudni fogod az állagából és abból, hogy a buborékok folyamatosan jönnek.)
- Vedd le a tűzről, és töltsd pohárba vagy ha krémként használod, akkor hideg tálba.