Pisztáciakrém csigához – kenhető, de mégis pisztáciás
A pisztáciakrémet leveles tésztából készült csigánál is felhasználhatod, lévén, hogy a pisztácia egyre népszerűbb hozzávaló a cukrászatban. A pisztácia nemcsak szép színt kölcsönöz a süteményeknek, hanem karakteres, krémes ízvilágot is biztosít. A pisztáciakrém leveles csigához egy olyan finomság, amelyben a natúr pisztácia intenzív aromája tökéletesen kiegészüli egy lágyabb, krémesebb alapanyaggal, így biztosítva a tökéletes állagot és kenhetőséget.
Hogyan lesz tökéletes állagú a pisztáciakrém?
A receptben felhasznált natúr pisztáciakrém rendkívül sűrű és nehezen kenhető, ami megnehezítheti a felhasználását, különösen akkor, ha egyenletesen szeretnénk eloszlatni a tészta felületén. Ennek megoldására egy lágyabb hozzávalóval kell kombinálnunk, amely segít krémessebbé tenni a pisztáciakrémet.
Mivel lehet kombinálni a pisztáciakrémet?
A kenhetőség javítása érdekében az alábbi hozzávalók egyikével érdemes elkeverni:
- Natúr sajtkrém: semleges ízű, krémes állagú, segít kiegyensúlyozni a pisztácia erőteljes ízvilágát.
- Mascarpone: gazdag és krémes, enyhén édesebb, amely még selymesebbé teszi a tölteléket.
- Vaj: ha ezt választjuk, érdemes előtte szobahőmérsékletre hozni, hogy kellően puha legyen, különben nehezen elegyedik a pisztáciakrémmel.
Gyakorlatilag bármelyiket választhatod, mindegyikkel sikert érhetsz el, ráadásul mivel kenhetővé tetted az amúgy nagyon sűrű pisztáciakrémet, így a tésztát sem szaggatod meg vele véletlenül. Azaz a végeredmény nem csak pisztáciás és selymes állagú lesz, hanem szép is.
Miért érdemes elkészíteni ezt a pisztáciakrémet?
Ez a könnyített pisztáciakrém tökéletes választás sósabb ízvilágú sütikhez, ahol fontos a krém kenhetősége. Ilyen lehet például:
- Croissant töltelékként – egy igazi luxus reggeli!
- Leveles tésztából készült pisztáciás csigához – a megszokott minicsigák, de mégis másképp
- Palacsintába kenve – szokatlan, de ha szereted az ízvilágot, akkor nyerő lehet
- Sós süteménytöltelékként – akár krémként, akár rétegezve is tökéletes.
Tippek a pisztáciakrém tárolásához
A házi készítésű pisztáciakrémet érdemes légzáró dobozban vagy befőttesüvegben hűtőben tárolni. Ha vajjal készítettük, akkor felhasználás előtt érdemes egy kis időre kivenni a hűtőből, hogy ismét kenhető legyen.
A pisztáciakrém csigához nemcsak isteni finom, hanem mutatós és különleges ízvilágot is biztosít a házi készítésű péksüteményeknek. Ha egyszer kipróbálod, garantáltan az egyik kedvenc tölteléked lesz!

Pisztáciakrém csigába
Hozzávalók
- 1 ek pisztáciakrém (lehetőleg 100% pisztáciával)
- 100 gramm natúr sajtkrém
- 1 ek porcukor ízlés szerint lehet több
Teendők
- A hozzávalókat keverd alaposan el. Kóstold meg, hogy kell-e bele még cukor, ha nem, akkor kész vagy.