Tojásmentes diópuding – krémes házi desszert diórajongóknak
A tojásmentes diópuding remek választás lesz, ha szereted az egyszerű, házi pudingokat, de valami újat is kipróbálnál. A recept alapja egy klasszikus, főzött vaníliapuding, amit finomra darált dióval egészítünk ki. A végeredmény egy krémes, selymes desszert, ami mégis karakteres, enyhén diós textúrával és ízzel. Ráadásul teljesen tojásmentes, így tojásérzékenyek is fogyaszthatják, vagy egyszerűen csak akkor, ha épp nincs otthon tojás – és nem is hiányzik belőle.
Ez a diópuding olyan desszert, amit akár egy fárasztó hétköznap estéjén is összedobhatsz, de egy ünnepi ebéd végén is megállja a helyét. A dió eleganciát, a vanília pedig melegséget visz bele – együtt pedig kifinomultan házias hatást keltenek.
Tojásmentes diópuding, de mi van benne?
A hozzávalók rövidek és ismerősek, ami mindig jó hír:
-
tej
-
kristálycukor és vaníliás cukor
-
keményítő (kukoricakeményítő)
-
finomra darált dió
A diópuding sűrítéséhez tojás helyett kukoricakeményítőt használunk. A recept úgy lett kialakítva, hogy egy kicsit lágyabb állagot kapjunk – pont annyira, hogy ne legyen darabos vagy gumiszerű, de ne is folyjon szét. A darált dió textúrát ad, és finoman megszelídíti a krém puhaságát, így nem csak az íze, az állaga is különleges lesz.
Hogyan készül?
A puding főzése egyszerű, még kezdőknek sem jelent kihívást: a keményítőt kevés hideg tejjel csomómentesre keverjük, majd a többi hozzávalóval összefőzzük. A diót akár az elején, akár a végén is hozzáadhatod, ennyi hőkezeléstől garantáltan nem fog szétfőni, hanem megőrzi a textúráját.
Fontos: ez a puding főzés után még lágy, de hűtés közben tovább sűrűsödik. Ha süteménybe szeretnéd tölteni, akkor kicsit több keményítőt is használhatsz, hogy vágható állagot érj el és ne folyjon le a sütiről.
Hogyan tálaljuk a diópudingot?
Ez a tojásmentes diópuding önmagában is tökéletes desszert, de ha szeretnéd feldobni, próbáld ki az alábbi ötletek egyikét:
-
Tálald csokoládéforgáccsal vagy egy kanál olvasztott étcsokoládéval a tetején
-
Szórd meg pirított dióval vagy vágott mandulával
-
Adj hozzá apróra vágott aszalt sárgabarackot, mazsolát vagy kandírozott narancshéjat
-
Rétegezheted pohárdesszertként, háztartási keksszel vagy babapiskótával váltogatva
-
Hűtés után felhasználhatod tortakrémként is: jól illik kevert tésztákhoz vagy diós piskótához
Mikor készítsd?
Ez a desszert nagyon rugalmas. Jó választás:
-
ha gyors, de különleges édességre vágysz
-
ha vendégeket vársz, és tojásmentes alternatívát is szeretnél kínálni
-
ha maradt egy kis darált dió, és nem tudod, mit kezdj vele
-
ha valami házias, meleg hangulatú desszertet keresel őszi-téli napokra
A tojásmentes diópuding tárolása és felhasználása
A tojásmentes diópudingot hűtőben kell tárolni, ahol 2 napig is eláll, de frissen a legfinomabb. Tálalás előtt érdemes kb. 10 perccel korábban kivenni, így jobban érvényesül a dió íze és a krémesség. Ha marad belőle, poharakban vagy kis tálkákban akár fedővel letakarva is tárolható, így nem szárad ki.
A tojásmentes diópuding egy igazi konyhai kincs: gyorsan elkészül, nem igényel bonyolult hozzávalókat, mégis különleges ízélményt nyújt. Tökéletes választás, ha valami egyszerű, házias, de mégis újszerű édességre vágysz.

Tojásmentes diópuding
Hozzávalók
- 5 dl tej ha extrát szeretnél, akkor 3 dl tej + 2 dl tejszín
- 4 ek cukor ízlés szerint lehet több vagy kevesebb
- 5 dkg darált dió
- 3 dkg keményítő
- 2 zacskó vaníliás cukor
Teendők
- A keményítőt és a cukrokat kavard egy kevés tejjel csomómentesre.
- Add hozzá a diót és a tejet.
- Folyamatosan kevergetve főzd készre (addig, amíg nem jönnek sűrűn a buborékok 🙂 )
- Öntsd poharakba, vagy használd tovább sütemény krémjébe.
Jegyzetek