Barion Pixel

Gluténmentes mákos piskóta

Gluténmentes mákos piskóta

Gluténmentes mákos piskóta – aminek íze is van

A gluténmentes mákos piskóta egy különleges, finoman földes jellegű, lágy sütemény, amely tökéletes választás lehet azok számára, akik kerülik a búzalisztet, vagy egyszerűen csak valami újat próbálnának ki. Az alapja mandulaliszt és darált mák, így nemcsak gluténmentes, hanem aromában is gazdag.

Miért különleges?

Ez a piskóta nem a klasszikus, habkönnyű változat, amit a búzaliszt adta szerkezet tart össze. A gluténmentes változatnál hiányzik az a rugalmasság, amit a glutén biztosítana, így a végeredmény valamivel törékenyebb, viszont ízben semmilyen kompromisszumot nem jelent – sőt! A mák karakteres íze és a mandulaliszt természetes édessége együtt egy igazán kellemes desszertet eredményez.

Mit érdemes tudni az állagáról?

A mandulaliszt és mák párosítása puha, nedves belsőt eredményez, de nem annyira rugalmas, mint a hagyományos piskóta. Emiatt:

  • a lap óvatos kezelést igényel, különösen formázáskor vagy rétegezésnél,

  • szeletelés / formára vágás előtt célszerű jól lehűteni, hogy kevésbé morzsálódjon,

  • öntött formában süthető a legkönnyebben (nem muszáj tortakarikát használnod).

Ez a törékenyebb szerkezet viszont kifejezetten jól illik olyan desszertekhez, ahol a piskótát nem mozgatjuk külön, hanem egyben marad (például egy alaptorta rétegeként, vagy pohárkrémek alján).

Mivel a mák jelentős mennyiségű vizet von el, így közel sem lesz olyan lágy a végeredmény, mint a gluténmentes kakaós piskótánál, „cserébe” viszont képes lesz némi súlyt is megtartani (pl. a torta alján nem nyeklik).

Mire használható a gluténmentes mákos piskóta?

Ez a tészta remekül használható sokféle süteményalapként vagy önmagában is:

  • Tortaalapként, különösen mákhoz vagy diófélékhez illő ízprofilú desszertekhez,

  • Mousse vagy túrós réteges tortákban, ahol finom kontrasztot ad a krémes töltelékekhez,

  • Pohárkrémekben, morzsolt alapként vagy rétegként,

  • Önálló süteményként, akár enyhén citromos mázzal, vagy friss gyümölccsel tálalva.

Tippek a tökéletes eredményhez

  • Használj finomszemcsés mandulalisztet, hogy a tészta egységes maradjon.

  • A mák lehet finomra darált vagy egész, attól függően, mennyire texturált eredményt szeretnél.

  • A kihűlt piskótát lapáttal vagy sütőpapírral alátámasztva mozgassuk, hogy elkerüljük a törést.

  • Ha több réteg kell, kisebb átmérőjű formában süsd, így vastagabb és stabilabb lapot kapsz.

A gluténmentes mákos piskóta nemcsak diétázóknak vagy érzékenyeknek lehet érdekes, hanem mindenkinek, aki nyitott az új alapanyagokra és ízekre. Kissé más, kissé finomabb – de annál inkább megéri a figyelmet. A mák és mandula klasszikus eleganciája modern formában: egyszerre egészségtudatos és élvezetes.

Gluténmentes mákos piskóta

Gluténmentes mákos piskóta

Hozzávalók
  

  • 80 gramm vaj
  • 80 gramm porcukor
  • 80 gramm tojás kb 2-3 db
  • 96 gramm mandulaliszt
  • 24 gramm darált mák
  • narancshéj opcionális

Teendők
 

  • Olvaszd meg a vajat.
  • A tojást keverd el a porcukorral. Csak keverd el, nem kell habosítani.
  • Keverd el a mandulalisztet a mákkal.
  • Add a mákos keveréket a tojásos keverékhez, és ezt is keverd el.
  • Tedd hozzá az olvasztott vajat is (szintén dolgozd össze.
  • Sütőpapírral bélelt tepsire kend ki (igen, ez egy lapos korong lesz)
  • 180 C-ra előmelegített sütőben süsd készre.

Jegyzetek

Ebből kb 2 db 15 cm átmérőjű piskóta jön ki.
Figyelj arra, hogy mivel ebben nincs glutén és tojásfehérje is viszonylag kevés van benne, így a végeredmény törékeny lesz a szokásos rugalmas piskóta helyett.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.