Barion Pixel

Kakaós piskóta

Kakaós piskóta

Kakaós piskóta – a klasszikus piskóta kakaós változata

A kakaós piskóta az egyik legklasszikusabb süteményalap, amely szinte minden háztartásban előkerül időről időre. Puha, rugalmas, mégis tartós szerkezetű tészta, ami kiválóan használható szeletekhez, tortákhoz, pohárdesszertekhez vagy akár egy gyors uzsonnasütihez is. A kakaó kellemes, enyhén kesernyés ízt és gyönyörű sötét színt kölcsönöz a piskótának, amely így már önmagában is megállja a helyét – de igazán krémekkel rétegezve jön ki az ereje.

A kakaó szerepe – nem csak szín

Sokan csak a szín miatt tesznek kakaót a piskótába, pedig ennél sokkal többről van szó. A kakaópor egy természetes vízelvonó anyag, ami azt jelenti, hogy ha a klasszikus piskótarecepthez hozzáadjuk, de nem változtatunk a folyadék mennyiségén, könnyen kiszáradhat a végeredmény. Ezért kerül ebbe a receptbe egy leheletnyi tej – épp annyi, amennyi ellensúlyozza a kakaó szárító hatását, így a tészta puha és szaftos marad.

A kakaós piskóta megbízható alap bármilyen süteményhez

A kakaós piskóta egyik legnagyobb előnye, hogy sokoldalú. Használhatjuk:

  • krémes szeletek alsó vagy középső rétegeként,

  • torták alapjaként, ahol szépen emeli ki a vaníliás vagy tejszínes krémeket,

  • pohárkrémekben morzsolva vagy kockázva,

  • de akár egyszerű porcukorral megszórva is tökéletes egy bögre kakaó vagy kávé mellé.

Mivel a tésztája könnyű, mégis stabil, jól szeletelhető, nem morzsálódik, és szépen tartja a formáját. A kakaós íz pedig remekül passzol gyümölcsökhöz (pl. meggy, málna), de gazdagabb krémekhez is, mint például a tejszínes-mascarponés vagy kávéízű töltelékek.

Klasszikus, de nem unalmas

Bár a kakaós piskóta egy egyszerű és klasszikus süti, mindig lehet egy kicsit újítani rajta: keverhetünk bele narancshéjat vagy egy kevés instant kávét, hogy még karakteresebb legyen az íze. A tésztát ízesíthetjük vaníliával vagy fahéjjal is, ha például téli desszertet készítünk. Egy vékony réteg baracklekvár vagy ganache is csodákat tesz vele – de a legjobb talán mégis az, amikor egy rétegezett krémes sütemény részeként tűnik fel.

Sütési tipp

Mivel ez a piskóta nem túl zsíros és nem is nehéz, érdemes előmelegített sütőben, közepes hőfokon (kb. 170 °C) sütni. Fontos, hogy ne nyissuk ki idő előtt a sütő ajtaját, mert könnyen összeeshet – különösen, ha magasabb formában sütjük. Ha viszont jól sikerül, akkor egy szép, egyenletesen megemelkedett, ruganyos tésztát kapunk, ami bármilyen desszerthez méltó alapot ad.

Próbáld ki ezt a változatot is:

Ha számodra nem fontos a süti tartása, de gluténmentes és kakaós ízvilágot keresel, akkor próbáld ki a gluténmentes kakaós piskótát.

Kakaós piskóta

Kakaós piskóta

Szükséges felszerelés

  • Mérleg
  • robotgép
  • tepsi
  • mérőedény

Hozzávalók
  

  • 6 tojás szétválasztva
  • 6 evőkanál kristálycukor
  • 6 evőkanál liszt
  • 2 evőkanál kakaópor
  • 1 dl tej
  • 1 csomag sütőpor

Teendők
 

  • Keverd habosra a tojás sárgáját a cukorral.
  • Keverd el a lisztben a kakaóport és a sütőport csomómentesre, majd add a tojásos részhez.
  • Add hozzá a tejet is.
  • Verd fel a tojásfehérjét kemény habbá, majd óvatosan forgasd össze a két részt.
  • 180 C-ra előmelegített sütőben süsd készre.
Keyword kakaós, piskóta

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.