Kakaós tarte tészta – a francia klasszikus kakaós változata
A kakaós tarte tészta a klasszikus tarte modern, elegáns változata. Mélybarna színével, enyhén kesernyés kakaós ízével és mutatós megjelenésével igazi különlegesség, ha valami egyedibbre vágysz. Nemcsak az ízével, de a megjelenésével is hozzájárul ahhoz, hogy egy desszert ne csak finom, hanem emlékezetes legyen.
Miben különbözik a klasszikustól?
A kakaós változat alapvetően ugyanazt az omlós tésztaalapot követi, mint a standarde tarte, de a liszt egy részét cukrozatlan kakaóporral helyettesítjük. Ez egyszerű csere – mégis teljesen más végeredményt ad:
-
Gazdagabb, karakteresebb íz,
-
Mélysötét szín, ami jól kontrasztál világos töltelékekkel,
-
Kifinomultabb hangulat, különösen modern desszertekhez.
Ez a tészta nemcsak ízben, hanem vizuálisan is erős aláfestés: egy élénk gyümölcstöltelék vagy vaníliás krém különösen szépen kirajzolódik benne. Arra viszont számíts, hogy a kakaó vizet von el, így elképzelhető, hogy ki kell egy pici tejjel egyensúlyoznod a végeredményt. (Az, hogy mennyivel, az függ attól, hogy mennyire lett száraz a végeredmény.)
Hogyan viselkedik sütéskor?
A kakaós tarte tészta picit érzékenyebb lehet a kiszáradásra, mint világos testvére – a kakaó miatt ugyanis a tészta hajlamosabb lehet repedni, ha túlsütjük. Éppen ezért:
-
Fontos a precíz időzítés,
-
Érdemes figyelni arra, hogy ne süljön túl sötétre,
-
Jó ötlet elősütésnél súlyozni a tésztát, hogy megtartsa formáját.
Amint kihűlt, a kakaós tarte alap már tölthető is – a szilárd, de omlós szerkezet kiváló tartást biztosít a krémek, mousse-ok vagy zselés betétek számára.
Milyen töltelék illik a kakaós tarte tészta ízéhez?
A kakaós tarte tészta kiválóan működik sokféle töltelékkel, különösen az alábbiakkal:
-
Vaníliás vagy fehér csokoládés mousse – a színkontraszt és az ízharmónia is tökéletes,
-
Málna, meggy vagy piros bogyós gyümölcsök, akár krém vagy zselé formájában,
-
Pisztáciás, karamellás vagy mogyorós rétegek, ha diós, földes ízvilágot keresel,
-
Kávés vagy narancsos töltelékek, amelyek a kakaó természetes ízjegyeit emelik ki.
Ha igazán elegáns desszertre vágysz, a kakaós alap színes tükörglazúrral is tökéletesen mutat – a sötét tészta keretként öleli körül a csillogó, élénk színeket.
Tárolás és előkészítés
-
A megsült kakaós tarte tészta jól fagyasztható – így előre is dolgozhatsz.
-
A kihűlt tésztát, ha hosszabb ideig állna krémmel töltve, érdemes lekenni vékony fehér csokoládé réteggel, hogy ne ázzon át.
-
A világos tésztához képest kissé morzsálósabb lehet – finom mozdulatokkal dolgozz vele, főleg ha formából veszed ki.
A kakaós tarte tészta egyszerre elegáns és karakteres – olyan alap, amivel igazán kreatív, modern desszerteket lehet építeni. Ha szeretnél egy kis csavart vinni a klasszikus tarte-ok világába, ez a sötét változat tökéletes választás. Ízben és látványban is erős, így garantáltan elnyeri majd a vendégek tetszését – vagy csak egyszerűen a saját örömödre is elkészítheted.

Kakaós tarte tészta
Hozzávalók
- 150 gramm liszt
- 24 gramm mandula liszt
- 70 gramm porcukor
- 130 gramm vaj
- 39 gramm egész tojás
- 20 gramm kakaópor
- 1 csipet só
Teendők
- A száraz hozzávalókat keverd össze, és add hozzá a hideg, felkockázott vajat. (A kakaót és a lisztet szitáld össze, hogy biztos csomómentes legyen és alaposan elkeveredjenek.)
- Géppel vagy kézzel morzsold el, morzsás állagot kell kapnod.
- Add hozzá a tojásokat, és ezt is dolgozd bele.
- Ha nagyon lágy, adj még hozzá egy pici lisztet, ha pedig nem áll össze, akkor egy kevés tejet vagy vizet.
- Formázd picit meg, hogy könnyebb legyen vele dolgozni (pl. készíts belőle egy téglatest formát). Tedd hűtőbe, amíg a vaj újra kihűl.Az előformázás annyiból fontos, hogy a kihűlt tésztát nem kell a formázás miatt a kezeddel melegíteni, könnyebb lesz vele dolgoznod.
- Vajazd ki a kiválasztott tarte formákat.
- Nyújtsd ki vékonyra a tésztát (kb 2 mm), majd a formákkal szúrd ki az alját, az oldalukat pedig a tésztából vágott csíkokkal vedd körbe.Alaposan illeszd össze az alsó és az oldalsó részeket, majd egy késsel simítsd végig a tetejét (ezzel vágod le a tetején levő felesleget).
- Tedd a tarte formákkal együtt sütőpapírral bélelt lemezre és szúrkáld meg az alját villával, hogy a gőz távozni tudjon.
- 170 C-ra előmelegített sütőben süsd készre.
- Ha kész, vedd ki a formából.