Barion Pixel

Kakaós tarte tészta

Kakaós tarte

Kakaós tarte tészta – a francia klasszikus kakaós változata

A kakaós tarte tészta a klasszikus tarte modern, elegáns változata. Mélybarna színével, enyhén kesernyés kakaós ízével és mutatós megjelenésével igazi különlegesség, ha valami egyedibbre vágysz. Nemcsak az ízével, de a megjelenésével is hozzájárul ahhoz, hogy egy desszert ne csak finom, hanem emlékezetes legyen.

Miben különbözik a klasszikustól?

A kakaós változat alapvetően ugyanazt az omlós tésztaalapot követi, mint a standarde tarte, de a liszt egy részét cukrozatlan kakaóporral helyettesítjük. Ez egyszerű csere – mégis teljesen más végeredményt ad:

  • Gazdagabb, karakteresebb íz,

  • Mélysötét szín, ami jól kontrasztál világos töltelékekkel,

  • Kifinomultabb hangulat, különösen modern desszertekhez.

Ez a tészta nemcsak ízben, hanem vizuálisan is erős aláfestés: egy élénk gyümölcstöltelék vagy vaníliás krém különösen szépen kirajzolódik benne. Arra viszont számíts, hogy a kakaó vizet von el, így elképzelhető, hogy ki kell egy pici tejjel egyensúlyoznod a végeredményt. (Az, hogy mennyivel, az függ attól, hogy mennyire lett száraz a végeredmény.)

Hogyan viselkedik sütéskor?

A kakaós tarte tészta picit érzékenyebb lehet a kiszáradásra, mint világos testvére – a kakaó miatt ugyanis a tészta hajlamosabb lehet repedni, ha túlsütjük. Éppen ezért:

  • Fontos a precíz időzítés,

  • Érdemes figyelni arra, hogy ne süljön túl sötétre,

  • Jó ötlet elősütésnél súlyozni a tésztát, hogy megtartsa formáját.

Amint kihűlt, a kakaós tarte alap már tölthető is – a szilárd, de omlós szerkezet kiváló tartást biztosít a krémek, mousse-ok vagy zselés betétek számára.

Milyen töltelék illik a kakaós tarte tészta ízéhez?

A kakaós tarte tészta kiválóan működik sokféle töltelékkel, különösen az alábbiakkal:

  • Vaníliás vagy fehér csokoládés mousse – a színkontraszt és az ízharmónia is tökéletes,

  • Málna, meggy vagy piros bogyós gyümölcsök, akár krém vagy zselé formájában,

  • Pisztáciás, karamellás vagy mogyorós rétegek, ha diós, földes ízvilágot keresel,

  • Kávés vagy narancsos töltelékek, amelyek a kakaó természetes ízjegyeit emelik ki.

Ha igazán elegáns desszertre vágysz, a kakaós alap színes tükörglazúrral is tökéletesen mutat – a sötét tészta keretként öleli körül a csillogó, élénk színeket.

Tárolás és előkészítés

  • A megsült kakaós tarte tészta jól fagyasztható – így előre is dolgozhatsz.

  • A kihűlt tésztát, ha hosszabb ideig állna krémmel töltve, érdemes lekenni vékony fehér csokoládé réteggel, hogy ne ázzon át.

  • A világos tésztához képest kissé morzsálósabb lehet – finom mozdulatokkal dolgozz vele, főleg ha formából veszed ki.

A kakaós tarte tészta egyszerre elegáns és karakteres – olyan alap, amivel igazán kreatív, modern desszerteket lehet építeni. Ha szeretnél egy kis csavart vinni a klasszikus tarte-ok világába, ez a sötét változat tökéletes választás. Ízben és látványban is erős, így garantáltan elnyeri majd a vendégek tetszését – vagy csak egyszerűen a saját örömödre is elkészítheted.

Kakaós tarte

Kakaós tarte tészta

Hozzávalók
  

  • 150 gramm liszt
  • 24 gramm mandula liszt
  • 70 gramm porcukor
  • 130 gramm vaj
  • 39 gramm egész tojás
  • 20 gramm kakaópor
  • 1 csipet

Teendők
 

  • A száraz hozzávalókat keverd össze, és add hozzá a hideg, felkockázott vajat. (A kakaót és a lisztet szitáld össze, hogy biztos csomómentes legyen és alaposan elkeveredjenek.)
  • Géppel vagy kézzel morzsold el, morzsás állagot kell kapnod.
  • Add hozzá a tojásokat, és ezt is dolgozd bele.
  • Ha nagyon lágy, adj még hozzá egy pici lisztet, ha pedig nem áll össze, akkor egy kevés tejet vagy vizet.
  • Formázd picit meg, hogy könnyebb legyen vele dolgozni (pl. készíts belőle egy téglatest formát). Tedd hűtőbe, amíg a vaj újra kihűl.
    Az előformázás annyiból fontos, hogy a kihűlt tésztát nem kell a formázás miatt a kezeddel melegíteni, könnyebb lesz vele dolgoznod.
  • Vajazd ki a kiválasztott tarte formákat.
  • Nyújtsd ki vékonyra a tésztát (kb 2 mm), majd a formákkal szúrd ki az alját, az oldalukat pedig a tésztából vágott csíkokkal vedd körbe.
    Alaposan illeszd össze az alsó és az oldalsó részeket, majd egy késsel simítsd végig a tetejét (ezzel vágod le a tetején levő felesleget).
  • Tedd a tarte formákkal együtt sütőpapírral bélelt lemezre és szúrkáld meg az alját villával, hogy a gőz távozni tudjon.
  • 170 C-ra előmelegített sütőben süsd készre.
  • Ha kész, vedd ki a formából.
Keyword tarte

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.