Sajtos stangli – finomabb, mint a bolti
Kevés olyan sós péksütemény van, amely annyira univerzális és szerethető, mint a sajtos stangli. Ismerős formáját és ízét gyerekkorunkból hozhatjuk, mégis mindig újra rácsodálkozunk, mennyire jól tud esni egy-egy darab – reggelire, uzsonnára vagy akár vendégvárónak. A jó hír az, hogy otthon is elkészíthető, ráadásul finomabb és tovább friss marad, mint a bolti változat.
Házi vs. bolti sajtos stangli – mi a különbség?
Első ránézésre hasonlónak tűnhet a házi sajtos stangli és a bolti testvére, de már az első falat után érezni a különbséget. A házi tészta puhább, illatosabb, és nem szárad ki olyan gyorsan, mint a tömeggyártott változatok. Ráadásul az összetevőket is te választod meg – így nincs benne adalék, csak az, amit valóban bele akarsz tenni.
A másik nagy előny a frissesség. Jól záródó dobozban, hűvös helyen tárolva a házi sajtos stangli még másnap vagy harmadnap is élvezhető marad, anélkül, hogy kiszáradna.
A sajt – az íz lelke
A stangli tetején lévő sajt nem csak díszítés – kulcsszereplő. Az ízvilág szempontjából nem mindegy, milyen sajtot választasz. Reszelt trappista gyakori választás, de ha egy picit karakteresebb sajtra cseréled (például edami, gouda vagy akár füstölt sajt), az eredmény még izgalmasabb lesz.
A lényeg: jó minőségű sajtot használj! A silány, „műízű” reszelékekkel nem lesz meg az a karakteres, sós-sajtos élmény, amitől igazán jó lesz ez a süti. Ne ezen spórolj – hidd el, megéri!
Hogyan formázd?
A formázása nem bonyolult. A kulcs, hogy eleget pihenjen a tészta, különben a gluténszál vagy megszakad, vagy nem fogod tudni formázni, mert „visszarúg”. Nem kell megvárni, míg az élesztő dolgozni kezd, elegendő kb 20 perc pihenő ahhoz, hogy tovább tudj lépni. A formázása amúgy a hotdog kiflihez hasonló. Ha egyszer ráérzel, szerintem csukott szemmel is menni fog.
Mikor, hogyan tálaljuk?
Sokoldalú péksüti, így a lehetőség szinte végtelen: reggelire vajjal, uzsonnára önmagában, partira falatkáknak is kiváló. Szállítani is könnyű, így elviheted piknikre vagy munkahelyi ebéd mellé is. Frissen ropogós, másnapra pedig kicsit puhul – de még mindig tökéletes.
A sajtos stangli az a süti, ami mindig jókor jön. Ha egyszer kipróbálod a házi változatot, valószínűleg többé nem térsz vissza a boltihoz – az íz, a frissesség és a valódi sajt garantáltan meggyőz.

Sajtos stangli
Hozzávalók
- 250 gramm liszt
- 12 gramm friss élesztő
- 5 gramm só ez egy nagyobb csipet
- 5 gramm cukor
- 40 gramm vaj
- 25 gramm joghurt
- 125 gramm tej
- reszelt sajt a tetejére
Teendők
- A sajton kívül mérj ki minden hozzávalót egy tálba. (nem kell az élesztőt felfuttatni)
- Dagaszd ki alaposan géppel vagy kézzel. Egy lágy, de még formázható és nyújtható tésztát kell kapnod. Ha nagyon lágy lenne, tegyél még hozzá lisztet (apránként adagolva).
- Dagasztás után takard le és hagyd kb 20 percet pihenni.
- A pihenő után oszd fel 80 grammos adagokra, ezekből formázz zsömléket.
- A zsömiket takard le, és pihentesd szintén 20 percet. A zárásuk (csúnya felük) legyen felfelé, a sima felük lefelé.(Figyelj arra, hogy mire az utolsó gombóc elkészül, az eleje már pihent. A cél nem az, hogy megkeljen, hanem az, hogy a gluténszálak reneződjenek.)
- A gombócot a zárásával felfelé tedd egy lisztezett felületre, és kézzel készíts belőle nagyjából téglalap formát.
- Összesen 3 lépésben kell majd behajtanod: Hajtsd a tetejét kb a felső harmadához, és nyomkodd le alaposan. Ha van benne gáz, nyomkodd ki. (Stanglit sütsz, nem lufit.)A behajtott felső részt hajtsd az alsó harmadára, és ugyanígy nyomkodd le.A legaljához is hajtsd oda, és itt is nyomkodd le.
- A zárásánál össze is csippentheted, hogy biztos ne nyíljon ki, majd egy kicsit igazíts rajta, hogy egyenletes hosszúkás hengerformája legyen. (A hossza kb egy arasznyi, de ez igazából rajtad áll, hogy hogyan szeretnéd.)
- A zárásával lefele tedd tapadásmentes felületre, és kend le vízzel, majd hagyd, hogy a duplájára keljen.
- Ha megkelt, kend le még egyszer vízzel, és szórd meg sajttal.
- 180 C-ra előmelegített sütőben süsd készre (ha tud gőzfunkciót a sütőd, használd.)
- Sülés után tedd hűtőrácsra.