Barion Pixel

Vadkovászos rusztikus bagett zöldfűszerrel

Vadkovászos rusztikus bagett zöldfűszerrel

Vadkovászos rusztikus bagett zöldfűszerrel – Frissesség és ízek harmóniája

A vadkovászos rusztikus bagett zöldfűszerrel nem új ízt és frissességet hoz a konyhádba. Ha valaha is átjárta a frissen sült kenyér illata egy pékségben, akkor már tudod, milyen csodálatos lehet egy jól elkészített bagett. A vadkovász és a friss zöldfűszerek egyesítése ezt emeli új szintre.

Miért pont vadkovász és miért zöldfűszerekkel?

A vadkovász természetes kelesztőanyag, amely lisztből és vízből készül, és ami baktériumok és élesztőgombák segítségével dolgozik. Ezáltal egyedülálló ízvilágot teremt. A friss zöldfűszerek – például rozmaring, kakukkfű vagy bazsalikom – hozzáadása nemcsak frissességet és pikantériát ad a kenyérnek, hanem mivel ezek jellemzően gyógyhatással is bírnak, akár az emészthetőségét is javítja, így ideális választás lehet azoknak, akik érzékenyek a modern kenyerekre.

A vadkovászos kenyerek egyik különlegessége, hogy hosszan eltarthatók, hiszen a fermentációs folyamatnak köszönhetően lassabban száradnak ki. A zöldfűszerek pedig tovább fokozzák az élményt, hiszen a friss vagy szárított fűszerek illóolajai még másnap is érezhető aromát biztosítanak a kenyérben.

A zöldfűszeres variáció jellegzetességei

A zöldfűszeres vadkovászos bagett hasonlít a vadkovászos rusztikus bagettre, viszont határozottan fűszeresebb ízű. Épp ezért ez nem egy hagyományos francia bagett, hanem egy tápláló, aromás változat, amely a friss zöldfűszerek és a vadkovász együttműködésének köszönhetően különleges ízélményt nyújt. A hosszú érlelési idő és a magas hidratáltság biztosítja, hogy a belseje a kovászos kenyerekre jellemző szerkezetű legyen, miközben a külső kéreg ropogósra sül.

A bagett formája miatt tökéletes választás lehet előételek mellé vagy szendvicsalapként, de akár egy kiadós reggeli vagy vacsora részeként is megállja a helyét. A zöldfűszerek hozzáadása még inkább fokozza az ételpárosítási lehetőségeket, hiszen remekül illik sós és édes feltétekhez egyaránt.

Hogyan fogyaszd a vadkovászos rusztikus bagettet zöldfűszerrel?

Ez a bagett tökéletes választás lehet reggelire, vacsorára vagy akár egy elegáns tálaláshoz. Párosíthatod:

  • Fokhagymás vajjal vagy fűszeres olívaolajjal,
  • Krémlevesek és pástétomok mellé,
  • Sajt- és sonkatálakkal,
  • Mediterrán ételekkel, például bruschettaként paradicsomos-bazsalikomos feltéttel,
  • Melegszendvicsként, ahol a zöldfűszerek még jobban kiemelik az olvadt sajt ízét.

Ha szeretnéd a frissességét minél tovább megőrizni, érdemes a bagettet egy légmentesen zárható dobozba, pamutkendőbe csomagolni vagy vászonzsákban tárolni. Hűtőben nem ajánlott tartani, mert kiszáríthatja a kenyeret, viszont fagyasztva akár hetekig eláll. Kiolvasztás után rövid időre sütőbe téve újra ropogós és friss hatású lesz.

Miért érdemes kipróbálni?

A vadkovászos rusztikus bagett zöldfűszerrel nemcsak egy kenyér, hanem egy teljes ízélmény, amelyet a gondos kelesztés, dagasztás és sütési folyamatok tesznek különlegessé. Ha szereted az újszerű, házilag készített pékárukat, ez a bagett biztosan az egyik kedvenced lesz!

Vadkovászos rusztikus bagett zöldfűszerrel

Vadkovászos rusztikus bagett zöldfűszerrel

A vadkovászos rusztikus bagett zöldfűszerrel nem új ízt és frissességet hoz a konyhádba. Ha éreztél már frissen sült kenyér illatot, akkor képben vagy:)

Hozzávalók
  

  • 160 gramm feletetett, erős kovász teljes kiőrlésű lisztből
  • 375 gramm víz
  • 534 gramm BL80-as kenyérliszt
  • 10 gramm
  • kedvenc zöldfűszereid

Teendők
 

  • Etesd meg a kovászodat, és várd meg, amíg megnő.
  • Mérd ki a vizet, és egy kicsit melegíts rajta (nem kell felforralni, de ne legyen hideg), majd keverd össze a kimért BL80-as liszttel.
    Hagyd így letakarva, míg az autolízis végbemegy.
  • Keverd hozzá a kovászt és a sót, dagaszd addig, míg egyenletesen el nem oszlik az összes hozzávaló, majd takard le, és hagyd pihenni.
  • Hajtogasd a kedvenc módszered alapján (lehet aláhajtásal vagy virág formában is, bárhogy, csak feszítsd meg a gluténszálakat). Ennél a bagettnél 4x hajtogattam és hagytam közben pihenni.
  • Ha ezzel megvagy, oszd fel 3 egyenlő részre, és egyesével kicsit formázd meg. (gyakorlatilag száraz felületen "terelgesd" egy kicsit, míg szép feszes nem lesz a külseje). Ezután hagyd pihenni legalább 20 percet.
  • A felosztott tésztát egyesével húzogasd ki téglalap alakúra, szórd meg a zöldfűszerekkel és tekerd fel bagett formába.
    Vigyázz, ne legyen nagyon hosszú, mert nem fogod tudni átemelni.
  • Vagdosd be a tetejét kedved szerint és tedd 200 fokra előmelegített sütőbe. A sütőbe rakás előtt kend meg a tetejét vízzel, és ha a sütőd tudja, legyen gőz a sütőtérben.

Jegyzetek

Ebből a mennyiségből 3 db 30 deka körüli adag jön ki.
Kulcsszó bagett, kenyér, kovász, vadkovász, zöldfűszer
Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.