Isler

isler

Isler – A különleges, de mégis egyszerű édesség

Az isler (vagy ischler) egy csokoládékrémmel bevont, töltött, omlós tésztapárból készült kerek sütemény. Ennyit a száraz tényekről, ígérem, hogy a süti már nem lesz szikkadt 🙂 

Számos változata létezik: van, amely kizárólag csokoládéval készül, de lekváros és habos változatai is vannak.

Az Isler eredete

A legenda szerint elõször I. Ferenc József tiszteletére készítették. A nevét Bad Ischl fürdõvárosáról kapta, amely már az akkori Osztrák-Magyar Monarchia idején is népszerű fürdőváros volt.

A süteményt valóban itt találták fel, de több mint 100 évvel késõbb, így Sissi nem ebből a sütiből hódolt édességek iránti szenvedélyének.

Egy Richard Kurth nevû cukrász alkotta meg a Zauner cukrászdában az 1950-es években.

Az Isler napjainkban

Eredetileg rumos csokoládékrémmel készült, de napjainkban népszerű a ribizli-, vagy baracklekvárral megtöltött verzió is. A Zauner Cukrászdában kétféleképpen készítik az islert: csokoládéval leöntve és töltve, vagy lekvárral töltve és kávés krémmel leöntve.

Az Isler titka: egyszerűség és minőség

Az isler elkészítéséhez nincs szükség bonyolult összetevőkre, csak néhány egyszerű, mégis kiváló minőségű alapanyagra. A tészta elkészítéséhez liszt, hideg vaj, darált dió vagy más ízlés szerinti olajos mag, porcukor, tojássárgája és egy csipet só szükséges. A bevonathoz pedig csokoládé és némi étolaj szükséges. Az extra ízélményért pedig választhatunk kedvenc lekvárunkat és díszíthetjük fehércsokival, magvakkal vagy friss gyümölcsökkel.

Ahogy látod, az alapanyagok szerint ez egy roppant egyszerű édesség. A titok, hogy használj mindenből jó minőséget, mert így egymást fogják erősíteni.

A finom linzertészta ropogós alapja, a lekvár friss íze és a csokoládé gazdag aromája együtt alkotják ezt az egyedi gasztronómiai élményt. Az isler elkészítése közben az otthon melegében érezhetjük a csipetnyi történelmet, mindezt a saját, egyszerű konyhánkban.

Az Isler – kézzel készített öröm

Az isler készítése egyben kreatív kihívás is, ahol a tészta formázása és a díszítés szabad kezet ad akár már a kezdő cukrásznak is. Ezzel az édességgel nem csak az ízek, de a szemet is elkápráztathatjuk, hiszen az elkészült isler karikákat kedvünk szerint díszíthetjük fehércsokival, magvakkal vagy akár friss gyümölcsökkel is. Az elkészült isler nem csak finom, de igazi kulináris műalkotás is, így akár ehető gasztroajándékként is megállja a helyét.

Összegzés

Az isler egy igazi gasztronómiai élmény, amely egyszerűségével és kifinomult ízeivel magával ragadja az embert. A tészta állaga, a lekvár friss íze és a csokoládé gazdag aromája együtt alkotják ezt az egyedi édességet. Bár hosszúnak tűnhet a sok hűtőzés miatt, de a recept valójában roppant egyszerű, így te is elkészítheted odahaza ezt az ünnepi, különleges hangulatot adó finomságot.

Próbáld ki te is, és élvezd az isler által nyújtott édességet és örömöt!

Isler

Isler

reni

Eszközök

Hozzávalók

  • A tésztához

  • 200 gramm liszt

  • 90 gramm vaj

  • 45 gramm porcukor

  • 1 tojás sárgája

  • 1 csipet só

  • A bevonat

  • 300 gramm étcsokoládé

  • fehércsoki, ha díszíteni is szeretnéd csíkokkal

Instrukciók

1

A tészta

A tojáson kívül morzsolj el minden hozzávalót. Ezt legpraktikusabb robotgéppel, nehogy a hideg vaj megolvadjon a kezed melegétől. Ha ez megvan, mehet bele a tojássárgája is. (Ha szárazabb a tészta, egy picike vaj mehet bele még pluszban)

2
Szilikonlapon, vagy bármilyen tapadás és gyűrődésmentes enyhén lisztezett felületen nyújtsd nagyon-nagyon vékonyra. Annyira, amennyire csak tudod.
3
Letakarva tedd be a hűtőbe addig, amíg a tésztában levő vaj meg nem dermed. Ez nem sok idő, mivel a vékony tészta hamar kihűl, de enélkül nem fogod tudni átemelni a kiszúrt formákat (a hideg vaj tartja majd össze, különben deformált meg "nyeklős-nyaklós-szétesős" lesz)

4
A hideg tésztát szaggasd ki kör alakú szaggatóval. Pontos méret nincs, kb 5 cm az átmérő, de ez ízlés kérdése. Célszerű nem nagyon "miniket" készíteni, mert a lekvárnak is kell egy kis hely.

A kiszaggatott tésztát sütőpapírra téve 180 fokon süsd készre. Hamar meg fog sülni, mert vékony a tészta! (A maradékot gyúrd össze és kezdd a 2-es ponttól újra, nem elfelejtve a hűtést)

5

A csokimáz

Olvaszd meg 40-42 fok körülig a csokoládét. Óvatosan, mert könnyen megéghet. Tedd bele az olajat (már ha emellett döntöttél). Ettől lesz szép fényes. Ha a tányérra kipöttyintett és megszilárdult csokit nem találod eléggé fényesnek, tehetsz bele olajat még.
Kevergetve hűtsd vissza a csokit 30-33 fok körülig, ekkor kezdj az islerkarikákkal dolgzni.

6

Az összeállítás

Az elkészült islerkarikákat lekvárral ragaszd össze. Ha nagyon rideg lenne a lekvár, mixerrel törd össze, esetleg egy picit melegíts rajta (de ne olvadjon)
Az összeragasztott karikákat tedd hűtőbe, míg a lekvár egy kicsit megszilárdul. (Amikor már meg tudod emelni a felső karikát úgy, hogy az alsó is jön, akkor van kész)
A kihűlt, összeragadt isler korongokat fejjel lefele mártsd az olvadt csokiba annyira, hogy csak a legalsó oldala ne legyen csokis, amúgy legyen rajta csokikabát, vagy rácsra helyezve (alatta tálca legyen) egyszerűen öntsd nyakon csokival.
Hűtőrácsra téve csepegtesd le (igen, tegyél alá valamit, mert folyni fog). Ha buborékos lenne a csoki, akkor a rácsot finoman az asztalhoz ütögetve pukkaszd ki, ha szeretnéd, díszítheted is.
Amint a csoki megszilárdul, díszíthető és fogyasztható.

Megjegyzés

Ha a bevonatba teszel 30 gramm étolajat, fényesebb lesz a máz (de könnyebben is olvad, és vékonyabban fog fedni)
Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.