Mákos bejgli – Egy klasszikus kedvenc
A mákos bejgli a karácsonyi desszertek egyik legkedveltebb változata, amely gazdag, intenzív ízvilágával és nosztalgikus hangulatával hódítja meg a szíveket. Nemcsak az íze, hanem az elkészítés folyamata is része az ünnepi készülődés varázsának.
A mák és a hagyomány
A mák az egyik legősibb termesztett növény, amelyet már az ókorban is nagyra értékeltek. A magyar konyhában kiemelt szerepe van, különösen az ünnepi ételek között. A pozsonyi kifli receptje alapján is könnyedén készíthetsz bejglit – csak a formát és a méretet kell igazítani.
A tökéletes mákos bejgli titka
Töltelék variációk:
A mákos töltelék gazdagítására használhatsz reszelt almát, mazsolát, vagy egy kevés vaníliát. Egy csipetnyi méz is különleges ízt adhat.
Egészségügyi előnyök és hátrányok:
A mák gazdag kalciumban, ami jótékony hatással van a csontok egészségére, és rengeteg rostot tartalmaz. Nyugtató hatására sok, stresszes munkakörben dolgozónak is szüksége van, ráadásul ásványi anyagok tömkelegét is tartalmazza, ami megint a mákfogyasztás mellett szól. (Ugyanakkor mértékkel érdemes fogyasztani, különösen a magas olajtartalma miatt.)
Márványos héj titka
A mákos bejgli márványos héját a hidegen tartott tészta és töltelék biztosítja. Fontos, hogy itt nem szabad az élesztőnek elindulnia (nem kell felfuttatnod a tejben), csak a folyamat legvégén. Ezért is fontos, hogy a töltelék teljesen kihűljön.
A tojássárgáját hűvös jól szellőző helyen hagyd megszáradni a tésztán, ezt fogja megrepeszteni az élesztő miatt megnövekvő bejgli. Ám ha az élesztő már hamarabb elkezd dolgozni, nem tud annyit növekedni, ami a márványos héjhoz szükséges.
Hogyan tálaljuk a mákos bejglit?
A mákos bejglit szobahőmérsékleten szeletelve, egy csésze forró tea vagy kávé mellé kínáld. Bár a mák önmagában is egy klasszikus és nagyon jó töltelék, de próbáld ki ugyanezt a receptet akár pozsonyi kifliként vagy mákos helyett diós bejgliként elkészítve.
A maradékot hűvös helyen tárolva akár egy hétig is élvezheted, ha megfelelően zárva tartod.
Mákos bejgli
Eszközök
Hozzávalók
A tésztához
1 kg liszt
45 dkg vaj (vagy margarin)
10 dkg porcukor
1 dkg só
3 dkg friss élesztő
2 tojás sárgája (közepes tojás)
27 dkg hideg tej
+ tojás a kenéshez
Töltelék
1 kg mák
62 dkg cukor
4-5 dl víz