Diós bejgli – A karácsony koronája
A diós bejgli az ünnepi sütemények királynője, amely generációk óta díszíti a magyar családok karácsonyi asztalát. Ez a hagyományos finomság nemcsak az ízével hódít, hanem a készítésében rejlő rituáléval is, amely összekovácsolja a családokat az ünnepek alatt.
Történeti háttér és variációk
A bejgli eredetileg Sziléziából származik, és Magyarországon a 19. században vált népszerűvé. A diós bejgli változat az egyik legnépszerűbb, de mivel a tésztája megegyezik a pozsonyi kifliével, ha kisebb méretben készíted el, a bejgli könnyedén átalakul pozsonyi kiflivé is.
Hogyan készíts tökéletes diós bejglit?
A siker kulcsa a hideg hozzávalók és a precíz technika. A márványos héj titka, hogy a tészta és a töltelék hidegen maradjon egészen a sütés kezdetéig. A megszáradt tojássárgáját az élesztő megindulása repeszti meg, ezért fontos, hogy a tésztát és a tölteléket is hűtőben tartsuk.
A diós bejgli tölteléke:
A diós töltelék gazdag ízvilágát citromhéjjal, narancshéjjal, vagy akár egy csipetnyi fahéjjal is feldobhatod.
Egészségügyi szempontok: A dió tele van omega-3 zsírsavakkal, amelyek jótékony hatással vannak a szív- és érrendszerre, valamint antioxidánsokban is gazdag. Ugyanakkor magas a kalóriatartalma, így mértékkel fogyasztva ajánlott. (Bár a diéta nem pont a karácsony témaköre.) Figyelj rá, hogy bár csábítóak a finom illatok, de ha év közben allergiás voltál a dióra, karácsonykor is az leszel.
Praktikus tippek és tálalás
A bejglit szobahőmérsékleten, szeletekre vágva érdemes tálalni. Hűvös helyen tárolva akár több napig is friss marad, így előre is elkészítheted az ünnepekre. Bár az egyik legnépszerűbb íz a dió, de próbáld ki ezt a receptet például fele-fele arányban diós bejgli mellett mákos bejgliként elkészítve is.
Diós bejgli
Eszközök
Hozzávalók
A tésztához
1 kg liszt
45 dkg vaj (vagy margarin)
10 dkg porcukor
1 dkg só
3 dkg friss élesztő
2 tojás sárgája (közepes tojás)
27 dkg hideg tej
+ tojás a kenéshez
Töltelék
1 kg darált dió
62 dkg cukor
4-5 dl víz