Lúdláb: Régi kedvenc új köntösben
A lúdláb egy népszerű édesség, amely egyedi formája és íze miatt gyakran ünnepi alkalmakkor és családi összejöveteleken kerül elő. De vajon mi rejlik ennek az édes finomságnak a háttérben?
A lúdláb története és eredete
A sütemény a nevét jellegzetes alakjáról kapta. Felszelve ugyanis a lúd lábnyomára emlékeztet. Az eredete Gerbaud Emil nevéhez kapcsolódik, aki párizsi krémet meggyel keverve borította ezt a süteményt az 1880-as években.
Mi teszi különlegessé?
A lúdláb sütemény különlegessége az egyszerűségében és az ízek összhangjában rejlik. Bár az eredeti recept csoki-meggy ízvilágot képvisel, de a csokoládéhoz a saját ízlésedhez és személyiségedhez jobban passzoló ízeket is választhatsz.
Egészségesebb alternatívák
A modern konyhaművészet és egészségtudatosság jegyében ma már számos lúdláb sütemény recept létezik, melyek gluténmentes, cukormentes vagy akár vegán alapanyagokkal készülnek. Ezek a változatok ugyanolyan ízletesek és vonzóak, miközben megfelelnek a különböző étrendi igényeknek is.
A lúdláb és Márton napja
Márton napja a néphagyomány szerint szorosan összefügg a libából készült ételekkel. Ha te vegán vagy, és nem fogyasztasz húsféléket, akkor a lúdláb kitűnő alternatíva lehet arra, hogy mégis csatlakozz az ünneplőkhöz.
Ha pedig a libasült mellé keresel egy olyan desszertet, amivel könnyen arathatsz sikert, akkor is jó helyen keresgélsz.
Hibalehetőségek a lúdláb sütésénél valamint néhány jó tanács
Bár nem egy agysebészet a lúdláb elkészítése, ám mint mindent, ezt is el lehet rontani. Hogy neked már ne kelljen kipróbálnod, hogyan is lehet ezt megtenni (azaz már a kitűnő megoldás kerüljön az asztalra), nézzünk néhány gyakori hibalehetőséget, ami ronthat a végeredményen.
A piskótánál a leggyakrabb hibák közül 3-at emelnék ki:
- a kakaó csomós: mielőtt a liszttel együtt a vajhoz tennéd, szitáld át a lisztet is és a kakaót is, akár a kettőt össze is keverheted, így nem kell a csomók miatt aggódnod
- a piskóta egyenetlen: ez a recept egy 20*20-as kerethez elegendő, ami annyit jelent, hogy nagyon vékony lesz a tészta. Ha egyenetlenül kened ki, akkor sülés közben az egyik fele túlsül, a másik meg még folyós maradhat
- a piskóta túlsül: tényleg tartsd a sülési időt. Vékonyka kis tésztáról van szó, pikk-pakk kész lesz, ráadásul kakaós, még csak nem is látszik „rendesen” a színén, ha megbarnult. A végeredménynek valamilyen szinten emlékeztetni kell a brownie állagára, nem szabad kiszárítani.
A végeredényt és az összélményt innentől leginkább a türelmetlenséggel tudod rontani.
Bár a sütemény nagyon gyorsan kész van, de ez nem jelenti azt, hogy ha a vendégek bejelentkeznek, hogy 1 órácsak és ott vannak, akkor ez lenne a tuti megoldás. Itt ugyanis a legtöbb időt a hűlés viszi el. Mivel minden hozzávaló vagy sül (180 C-on), vagy forraljuk (közel 100 C fokon), alaposan vissza kell hűlnie ahhoz, hogy a zselatin meg tudjon kötni. Enélkül is ehető lesz, de közelebb lesz egy pohárkrémhez, mintsem szeletelt süteményhez.
Különösen igaz ez a tetején levő glassage-ra. Ennek 24 órát a sütitől külön kell pihennie, mielőtt ráöntenéd.
Igen, meg fog kötni a hűtőben, így egy picit meg kell melegítened, hogy önthető legyen. A pihentetéssel viszont azt éred el, hogy nem lesz foltos a végeredmény, hanem egyenletesen sima és csillogó tetejű sütit kapsz.
Egy jó tanács:
Lehet, hogy azt tapasztalod, hogy a kakaós piskóta és a zselé külön utakon jár 🙂 Ez teljesen normális, elvégre ha nagyon elsimogatod a piskótát, akkor a zselének nincs miben megkapaszkodnia. Bár nem törvényszerű, hogy elcsúszna a kettő, de ha el akarod kerülni, akkor hagyj némi hullámot a tésztán, amiben megakadhat a zselé.
Összefoglalás
A lúdláb sütemény nemcsak ízletes desszert, hanem egy valódi közösségi élmény is, hiszen a készítése és fogyasztása egyaránt örömet és kreativitást hoz az asztalhoz. Fedezd fel te is a lúdláb sütemény világát, és készítsen egyedi ízeket a család és barátok örömére!
Lúdláb
Eszközök
Hozzávalók
Kakaós vajas piskóta63 gramm puha vaj
63 gramm porcukor
63 gramm egész tojás (ez egy szép nagy tojgli)
48 gramm liszt
16 gramm kakaópor
A gyümölcsös réteg
237 gramm meggy lekvár (vagy más, savanykás lekvár)
4 gramm pektin (ha nem túl darabos a lekvár, használhatsz 8 gramm beáztatott zselatint is)
24 gramm cukor
fél citrom leve
Grízmousse
210 gramm tej
32 gramm tojássárgája (ez 1-2 tojás sárgája)
32 gramm cukor
36 gramm gríz
4 gramm zselatin (használat előtt áztasd be)
130 gramm tejszín
1 teáskanál vanília
Kakaós glassage
48 gramm víz
51 gramm cukor
20 gramm kakaópor
40 gramm tejszín
6 gramm zselatin (használat előtt ezt is áztasd be)
Instrukciók
A puha vajat habosítsd ki a porcukorral, majd keverd hozzá a tojásokat.
Szitáld át a lisztet és a kakaóport, majd add a masszához.
Kend ki a keretbe. Mielőtt megkérded, igen, nagyon lapos lesz. 180C°-ra előmelegített sütőben 6-8 perc alatt sütsd készre. (Sülés előtt a tészta tetejét megszórhatod kakaóbab törettel)
Meggylekvár
Ha pektint használsz, akkor a hozzávalókat összefőzöd és turmixolod, ha zselét, akkor pedig felfőzöd a gyümölcsöt, simára turmixolod és hozzáadod a beáztatott zselatint.
Rákened az elkészült, kihűlt piskótára, és hűtőbe teszed.
Grízmousse
A tejből, tojásból, cukorból, vaníliából és a grízből krémet főzöl kis lángon, folyamatosan kevergetve.
Tűzről levéve hozzáadod a beáztatott zselatint.
Várd meg, hogy szobahőmérsékletre hűljön, közben néha keverd át, hogy ne bőrösödjön a teteje (így könnyebben is hűl).
Ekkor keverd hozzá a felvert tejszínt.
Kakaós glassage
Csomómentesre kevered a vizet, cukrot és kakaóport. Majd forrásig melegíted és még 1-2 percig forralod.
A tűzről levéve öntsd hozzá a tejszínt (vedd le a tűzről, mert megégne), majd tejszínestől kb. 1 percre tedd vissza a tűzre.
Végezetül tedd hozzá a beáztatott zselatint.
Felhasználás előtt 24 órát pihentesd hűtőben, máskülönben foltos lehet a végeredmény. (Igen, ez azt jelenti, hogy előző nap is elkészítheted, megy a hűtőbe, majd kissé rámelegítesz, hogy újra folyós legyen)
Közvetlenül a sütire öntés előtt picit melegíts a glassege-on, hogy turmixolva folyós legyen, így öntsd a grízes rétegre, majd csak annyira tedd vissza a hűtőbe, hogy újra megkössön.