Pavlova torta

Pavlova torta

Pavlova torta: A látványos habcsók-desszert, amely mindenkit elbűvöl

A pavlova torta nem csupán egy egyszerű desszert, hanem a látvány és az ízek harmóniája. Ez a különleges torta, amely réteges, krémes és gyümölcsös variációval hódít. Könnyen az asztal ékessége lehet, bármilyen különleges alkalomról is legyen szó. Akár a pavlova mini változata inspirál, akár nagyobb méretű tortát készítesz, az ízélmény garantált.

A pavlova torta eredete és különlegessége

Az ausztrál és új-zélandi konyha ékköveként ismert pavlova torta a balerina, Anna Pavlova tiszteletére született. Az elegáns desszert a balettművész légies mozgását idézi meg a habkönnyű, lágy rétegeivel. A pavlova torta a pavlova nagyobb, dekoratívabb verziója, amelyet leginkább ünnepi asztalok díszeként készítenek el.

Miért érdemes pavlova tortát készíteni?

Ez a desszert egyszerre elegáns és elképesztően finom, tökéletes választás ünnepi alkalmakra vagy különleges eseményekre. Könnyű elkészíteni, mégis a vendégek figyelmének középpontjában lesz. Ráadásul sokféle gyümölccsel és ízesítéssel variálható, így minden szezonban új ízvilágot alkothatsz.

Amire figyelj

Az elkészítés roppant egyszerű, de van néhány kardinális pontja, amik garantálják a sikeredet:

  • friss tojásfehérje: szerintem nem kell tovább hangsúlyozni, hogy jó végeredmény csak jó alapanyagból származhat
  • a cukor szerepe: amikor a tojásfehérjét felhevíted a cukorral vízgőz fölött, akkor a cukor és a tojásban levő víz szirupot alkot, kihűlve ez teszi stabillá a habodat
  • a hőfok: vízgőz fölött készítve folyamatosan figyeld a hőfokot, 75 fok fölé ne menjen, nem rántottát készítesz 🙂 , a habot pedig teljes kihűlésig verd
  • a habcsók vastagsága: választhatsz aközött, hogy fészekszerű vagy inkább vakondtúrásszerű formában sütöd. Arra viszont figyelj, hogy kisülve sérülékeny lesz a habcsók, hagyj neki elegendő vastagságot ahhoz, hogy mozgatni tudd.

A diétát követők kedvéért figyelj arra is, hogy ez a süti garantáltan gluténmentes, de a cukor teszi stabillá a habot, így ez minden lesz, csak nem cukormentes. A tetején a mascarpones tejszín miatt pedig (hacsak nem laktózmentes megoldást választasz), a tejcukor valamint a tejfehérje mentes diétát követőknek lesz kihívás ez a süti.

Tálalási ötletek

A pavlova torta általában tejszínhabbal és friss gyümölcsökkel készül, de érdemes kísérletezni is. Próbáld ki vaníliakrémmel, csokoládé reszelékkel vagy akár egy kis mandulával díszítve! Nyáron a bogyós gyümölcsök, mint az eper és a málna, harmonikus ízt adnak, míg ősszel a füge és a szilva teszi különlegessé. A torta tetején egy kevés citrushéj vagy akár egy leheletnyi fűszer (például fahéj) új dimenziót ad a desszertnek.

Pavlova vagy pavlova torta?

Ha kisebb, könnyed falatokra vágysz, a pavlova mini változata ideális választás. A mini pavlovák tökéletesek, ha egyedi desszerteket szeretnél kínálni vendégeidnek. Mindkét változatnak megvan a maga különlegessége – a pavlova torta impozáns látványa mellett a mini pavlova egyszerűségében tökéletes.

Pavlova torta

Pavlova torta

reni

Eszközök

  • habüst + gyorsforraló

  • robotgép

  • mérleg

Hozzávalók

  • A pavlovához

  • 100 gramm tojásfehérje

  • 150 gramm kristálycukor

  • 5 gramm keményítő

  • 4 gramm 10%-os ecet (almaecet is jó)

  • A tejszínes réteghez:

  • 200 gramm hideg habtejszín

  • 50 gramm mascarpone

  • + savanykás gyümölcskonfit (vagy lekvár)

  • díszítéshez gyümölcs

Instrukciók

1

Előkészítés

Mérd ki a hozzávalókat. A cukorból néhány kanállal vegyél ki, és keverd el jól vele a keményítőt. Tegyél a gyorsforralóba vizet, és tedd oda forrni.
2

A pavlova

Ha már meleg a víz, akkor habüstben tedd fölé a tojásfehérjét, és a cukrot (a keményítővel elkevert az marad, csak a sima cukrot).
3
Kevergetve melegítsd fel 75 fokig. Nem kell habot verni, csak keverd, hogy egyenletesen melegedjen és a cukor pedig elolvadjon.
4
A kívánt hőfokot elérve vedd le a tűzről, és öntsd egy robotgép táljába, majd magas fokozaton keverd a teljes kihűlésig. (kicsit se lehet langyos)
5
Ha kihűlt, keverd hozzá a keményítős cukrot majd az ecetet is.
6
Halmozd egy sütőpapírral bélelt tepsire és egyengesd el kedved szerint. Ha fészek alakúra készíted, akkor a közepét fogod megtölteni, és látszanak majd a gyümölcsök. "Vakondtúrásszerűen" készítve pedig a belsejét töltöd majd meg, és lesz egy "kalapja"
7
110 fokra előmelegített légkeveréses sütőben szárítsd készre.
8

A krém

A tejszínt verd fel nem túl kemény habbá, majd keverd bele a mascarponet.
9

Az összeállítás

A kihűlt pavlovára tegyél egy kevés savanykás konfitot (vagy lekvárt), halmozz rá bőven a kedvenc gyümölcsödből, és tedd rá a tejszínes krémet is.
Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.