Pavlova

Pavlova

Pavlova: Az elegáns, könnyű desszert, amely minden alkalmat megédesít

A pavlova az egyik legkönnyedebb és leglátványosabb desszert, amely a roppanós külső és a habkönnyű belső réteg kombinációjával kápráztat el. Számtalan variációja létezik, variálhatod méret szerint vagy éppen a felhasznált gyümölcsökkel variálva. Bárhogy is döntesz, biztosan sikert fogsz aratni már a desszert megjelenésével is.

A pavlova története és eredete

Eredetileg az orosz balerina, Anna Pavlova tiszteletére nevezték el, aki 1926-ban Ausztráliában és Új-Zélandon tett látogatást – e két ország a desszert eredetének jogáért is versenyez. A pavlova a 20. század elején vált híressé, és azonnal ikonikussá lett az ausztrál és új-zélandi konyhában. A desszertet a balerina kecses mozgása inspirálta, így lett légies, habos édesség. A recept időközben világszerte elterjedt, és mindenhol a könnyed elegancia szimbólumává vált.

Miért érdemes pavlovát készíteni?

Ez egy egyszerűen elkészíthető, de mégis igazán különleges édesség. Tökéletes választás, ha gyorsan szeretnél valami elegánsat és látványosat az asztalra tenni. Ráadásul gluténmentes, így azok is élvezhetik, akik érzékenyek a lisztre. Különféle gyümölcsökkel kombinálva mindig egyedi és szezonális ízélményt nyújt.

Amire figyelj

Az elkészítés roppant egyszerű, de van néhány kardinális pontja, amik garantálják a sikeredet:

  • friss tojásfehérje: szerintem nem kell tovább hangsúlyozni, hogy jó végeredmény csak jó alapanyagból származhat
  • a cukor szerepe: amikor a tojásfehérjét felhevíted a cukorral vízgőz fölött, akkor a cukor és a tojásban levő víz szirupot alkot, kihűlve ez teszi stabillá a habodat
  • a hőfok: vízgőz fölött készítve folyamatosan figyeld a hőfokot, 75 fok fölé ne menjen, nem rántottát készítesz 🙂 , a habot pedig teljes kihűlésig verd

Kérlek figyelj rá, hogy ez a süti garantáltan gluténmentes, de a cukor teszi stabillá a habot, így ez minden lesz, csak nem cukormentes. A tetején a mascarpones tejszín miatt pedig (hacsak nem laktózmentes megoldást választasz), a tejcukor valamint a tejfehérje mentes diétát követőknek lesz kihívás ez a süti.

Tálalási tippek

A pavlova klasszikus tálalási módja a tejszínhab és friss gyümölcsök – például eper, málna, áfonya vagy akár sárgabarack – kombinációja, amely tökéletesen kiemeli a habcsók édességét. Ha valami extrát szeretnél, próbáld ki egy kevés karamellszósszal vagy akár egy kevés lime- és citromhéjjal a frissítő citrusos hatás érdekében.

Tökéletes vendégváró falatként is, mivel mindenki saját, egyedi desszertet kap, ami garantáltan emlékezetesé teszi az élményt.

Pavlova vagy pavlova torta?

Ha a pavlova egyszerűbb változata után valami nagyobbat és még látványosabbat keresel, érdemes kipróbálni a pavlova tortát. A pavlova torta nagyobb, réteges változata a desszertnek, ami tökéletes ünnepi alkalmakra.

Pavlova

Pavlova

reni

Eszközök

  • habüst + gyorsforraló

  • robotgép

  • mérleg

  • nyomózsák

Hozzávalók

  • A pavlovához

  • 100 gramm tojásfehérje

  • 150 gramm kristálycukor

  • 5 gramm keményítő

  • 4 gramm 10%-os ecet (almaecet is jó)

  • A tejszínes réteghez:

  • 200 gramm hideg habtejszín

  • 50 gramm mascarpone

  • + savanykás gyümölcskonfit (vagy lekvár)

  • díszítéshez gyümölcs

Instrukciók

1

Előkészítés

Mérd ki a hozzávalókat. A cukorból néhány kanállal vegyél ki, és keverd el jól vele a keményítőt. Tegyél a gyorsforralóba vizet, és tedd oda forrni.
2

A pavlova

Ha már meleg a víz, akkor habüstben tedd fölé a tojásfehérjét, és a cukrot (a keményítővel elkevert az marad, csak a sima cukrot).
3
Kevergetve melegítsd fel 75 fokig. Nem kell habot verni, csak keverd, hogy egyenletesen melegedjen és a cukor pedig elolvadjon.
4
A kívánt hőfokot elérve vedd le a tűzről, és öntsd egy robotgép táljába, majd magas fokozaton keverd a teljes kihűlésig. (kicsit se lehet langyos)
5
Ha kihűlt, keverd hozzá a keményítős cukrot majd az ecetet is.
6
Töltsd habzsákba (a cső legyen sima, most nem kell mintázni), majd sütőpapírral bélelt tepsibe nyomj diónyi halmokat egymástól egyenletes távolságra.
7
Forró vízbe mártott kanállal nyomd le egy kicsit a tetejét úgy, hogy kis fészket kapj a végén.
8
110 fokra előmelegített légkeveréses sütőben szárítsd készre.
9

A krém

A tejszínt verd fel nem túl kemény habbá, majd keverd bele a mascarponet.
10
Töltsd nyomózsákba, itt már jöhet a mintás végű nyomócső.
11

Az összeállítás

A kihűlt pavlovára tegyél egy kevés savanykás konfitot (vagy lekvárt), nyomj rá a tejszínes krémből is. Ízlés szerint tehetsz rá (vagy a krém alá is) a kedvenc gyümölcsödből.
Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.