Kapucíner fagyi: Fedezd fel a Kávé és a Csoki Kombinációt
A kapucíner fagyi nem véletlen lehet nálad is a nyár egyik slágere. A kávé és csokoládé külön-külön is igazi közönségkedvencek – de ha a kettő találkozik, abból valami egészen különleges születik. Így jött létre ez a fagyi is: egy karakteres, mégis harmonikus jeges desszert, ami nemcsak hűsít, de fel is ébreszt.
Mi az a kapucíner fagyi?
Nem más, mint egy ízgazdag kombináció, amely a kávé intenzitását és az étcsokoládé mélységét ötvözi. Az elnevezés nem véletlen: az ízvilág kifejezetten emlékeztet a jól ismert kapucíner csokoládéra, amelynek karakterét szintén a kávé-csoki páros adja. Bár a fagyi kávés fagyiként indul, így a kávérajongók sem maradnak jegeskávé nélkül, de egy kis csokoládéval kiegészítve vált teljessé.
Kinek ajánlott?
A kapucíner fagyi azoknak szól, akik nem tudnak választani a kávé és a csokoládé között – vagy épp nem is akarnak. Ideális választás azoknak, akik kedvelik az intenzív, felnőttes ízvilágot, és nem bánják, ha a fagyi nem a klasszikus vaníliás-gyümölcsös vonalat követi. Aki egy kis koffeines élményre vágyik a hőségben, az garantáltan nem csalódik.
Miben különbözik a többi kávés vagy csokis fagyitól?
Míg a sima kávés fagyi inkább selymesen kesernyés, a kapucíner fagyi gazdagabb és teltebb – ebben nagy szerepet játszik az étcsokoládé, ami nem csak édesít, hanem mélységet is ad az ízprofilnak. A csokoládé önmagában is domináns lehet, de itt inkább aláfestésként szolgál, ami kiemeli a kávé karakterét. Ez a kiegyensúlyozott arány teszi különlegessé.
Egy fagyi, ami nosztalgiát is ébreszt
A kapucíner fagyi nemcsak finom, hanem sokakban nosztalgikus érzéseket is kelt. Aki gyerekként szerette a kapucíner csokit, most újra átélheti az élményt egy hideg, krémes formában. És bár ez a fagyi inkább a felnőttek ízlését célozza, könnyen lehet, hogy a gyerekek is érdeklődve kóstolnak bele.
Milyen fagyikat próbálj még ki, ha hasonló ízekre vágysz?
A tojásos-cukros-tejes alap nagyszerű indítás, sok mindent ki lehet belőle hozni. Próbáld ki a kapucíner fagyi mellett például a következő ízeket:
Miért érdemes kipróbálni?
Ha már unod a szokásos ízeket, és valami újat keresel, a kapucíner fagyi tökéletes választás. Egyszerre elegáns, merész és frissítő – pont, amire egy nyári napon szükséged van. Aki szereti a kávét, és nem idegenkedik egy kis étcsoki gazdagságától, annak ez a fagyi garantáltan bekerül a kedvencek közé.

Kapucíner fagyi
Szükséges felszerelés
- fagyigép nélküle sem lehetetlen, de sokkal könnyebb, ha van
- mérőedény
Hozzávalók
- 2 dl tej
- 0,5 dl tejszín
- 60 gramm cukor
- 38 gramm tojás sárgája ez kb 2-3 tojásé
- 22 gramm tojás fehérje ez 1 tojásé
- 20 gramm étcsoki
- egész kávébab vagy instant kávépor
Teendők
- Forrald fel a tejszínes tejet. Használhatsz gyorsfőzőt, de beteheted a mikróba is.
- Mozsárban törd össze a babkávét. Nem kell megdarálni, de legyen sérült minden szem, hogy ki tudja adni az ízét. (Ehhez a mennyiséghez én csukott félmaréknyit használtam, de ízlés szerint változtathatsz a mennyiségen.)
- Tedd a kávét a tejbe, és hagyd úgy kb 15-20 percig, majd szűrd át. (Ez a lépés kimarad az instant kávénál, mert az azonnal oldódik)
- Keverd el a tojást és a cukrot csomómentesre.
- Forrósítsd újra a tejet, majd hőkiegyenlítéssel öntsd a tojásos cukorra. Ha csomómentes, tedd hozzá a csokipasztillát is, és ezt is keverd el. (Ekkor még elég forrónak kell lennie ahhoz, hogy a csoki is elolvadjon.)
- Hagyd szobahőmérsékletre hűlni, és kövesd a fagyigép utasításait. (Vagy tedd a fagyasztóba, és rendszeresen keverd át, hogy ne fagyjon tömbösre.)