Barion Pixel

Vadkovászos gofri

Vadkovászos gofri

Miért szeretjük a vadkovászos gofrit?

A vadkovászos gofri az egyik legkedveltebb reggeli vagy desszert alternatívája, amely ropogós külsejével és puha belsejével minden korosztály számára ellenállhatatlan. A vadkovászos változat még egyedibbé teszi ezt az édességet, lévén, hogy a kovászt biztos, hogy jó minőségű lisztet fogsz használni. Emiatt talán még könnyedebb és levegősebb állagot fogsz kapni. Emellett kiváló módja annak, hogy a kovász feleslegét (discard) felhasználjuk, így semmi sem megy kárba a sütési folyamat során.

Miért érdemes vadkovászt használni a gofriban?

A vadkovász nemcsak kenyerekhez és péksüteményekhez tökéletes, hanem olyan süteményekhez is, mint a gofri. Az alábbi előnyökkel jár:

  • Gazdagabb ízvilág: A kovász mélyebb ízt ad a tésztának, amit a hagyományos sütőporral készült változat nem tud elérni.
  • Jobb textúra: A vadkovászos gofri könnyedebb, levegősebb és rugalmasabb, mint a hagyományos változat.
  • Fenntarthatóbb sütés: Ha rendszeresen eteted a kovászodat, a felesleget érdemes hasznosítani, hogy semmi se vesszen kárba.

Hogyan süssük a tökéletes vadkovászos gofrit?

A vadkovászos gofrit gofri sütőben vagy szilikon formában is elkészíthetjük. MIvel itt a vadkovászos palacsintával ellentétben szilikon formában sütünk, így kevesebb olajra van szükség. Az eredmény  pedig könnyebb, mégis ropogós lesz. Fontos, hogy a gofrikat mindig előmelegített sütőben süssük, hogy egyenletesen átsüljenek. (Máskülönben kiszárad, valamint mivel a héj elkezd formálódni, vagy csúnyán megrepedezik, vagy tömör marad.)

Tálalási tippek

A gofri önmagában is finom, de számtalan módon feldobható:

  • Klasszikusan juharsziruppal vagy mézzel
  • Friss gyümölcsökkel, például eperrel, banánnal vagy áfonyával
  • Tejszínhabbal és csokoládéöntettel a desszertélményért
  • Görög joghurttal és dióval az egészségesebb változatért
  • Sós változatban sajttal, sonkával vagy avokádókrémmel

Kiegészítések a vadkovászos gofrihoz

Ha szeretnéd még különlegesebbé tenni a gofrit, próbáld ki az alábbi variációkat:

  • Fűszerek: Egy csipet fahéj, vanília vagy kardamom mélyebb ízt ad.
  • Csokoládédarabok vagy mazsola: Édesebbé és még izgalmasabbá teszik a tésztát.
  • Diófélék: Mandula, pekándió vagy mogyoró ropogós textúrát biztosít.
  • Citromhéj vagy narancshéj: Kellemesen frissítővé varázsolja a gofrit.

A vadkovászos gofri nemcsak ízletes és tápláló, hanem nagyszerű módja annak is, hogy a kovásznevelés során keletkező discardot újrahasznosítsuk. Ha egyszer kipróbálod, biztosan az egyik kedvenc reggelid lesz!

Vadkovászos gofri

Vadkovászos gofri

A vadkovászos gofri az egyik legkedveltebb desszert alternatívája, amely ropogós külseje és puha belsej miatt lesz ellenállhatatlan.

Hozzávalók
  

  • 240 gramm liszt
  • 200 gramm kovász discard, nem muszáj feletetni
  • 240 gramm tej
  • 50 gramm cukor
  • 56 gramm vaj
  • 100 gramm tojás ez kb 2 normál méretű
  • 5 gramm
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 kk szódabikarbóna

Teendők
 

  • Keverd simára a szódabikarbónán kívül az összes hozzávalót egy magas falú tálban.
  • Melegítsd elő a sütőt 180 C-ra, vagy készítsd elő a gofrisütőt.
  • Add a sütihez a szódabikarbónát is. Vigyázz, mert elég hevesen fog habozni 🙂 (Ezért kell a magas falú edény)
  • Normál módon adagold ki a gofrit vagy a szilikonformába vagy a gépbe, és süsd pirosra. (Sütőben ez 180 C-on történik)
Kulcsszó discard, gofri, kovász, vadkovász
Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.