Barion Pixel

Fehér omlós kifli

Fehér omlós kifli

Fehér omlós kifli – egy falatnyi édes klasszikus

A fehér omlós kifli az a süti az, amiből mindig csak egyet kóstolnál… aztán még egyet… és mire észbe kapsz, már csak a porcukros ujjlenyomatok maradnak a tányéron. Ez tényleg aprócska, de karakteres darab: vajban gazdag, omlós tészta, savanykás lekvárral töltve, és mindezt vastagon porcukorba forgatva tálaljuk.

Miért „fehér” a fehér omlós kifli?

Nemcsak a porcukor miatt. A titka abban is rejlik, hogy sütés közben nem szabad túlpirítani. A cél az, hogy a tészta szinte fehér maradjon – legfeljebb egy leheletnyi aranyszín a széleken, de semmiképp sem barnuljon meg. Ez nemcsak a kinézet, hanem az állag szempontjából is fontos: az omlós tészta akkor lesz igazán finom, ha nem szárad ki a sütőben.

Lekvár – a rejtett meglepetés

Én ribizlilekvárral készítettem – mert szerintem ez az ízvilág passzol a legjobban az édes tésztához. De bármilyen savanykásabb lekvár működik, ami egyensúlyt teremt az ízekben. A ribizli mellett a meggy vagy akár a feketeribizli is remek választás lehet – a lényeg, hogy ne legyen túl édes, hogy a porcukros kabátkát ellensúlyozza. Ja: és ne legyen túl híg, különben túl könnyen kiszökik a tésztából.

És ha már kiszökik…

Vigyázz, forró lekvár!

Amint a kiflik kikerülnek a sütőből, még forrón meg kell forgatni őket porcukorban – így tapad meg rajtuk szépen a cukros „kabát”. DE! Fontos: a kiflik tésztája ilyenkor meglepően jól megfogható akár kézzel is, viszont a lekvár, ha kifolyt, PERZSEL. Komolyan. Ne hagyjuk, hogy ez a kis süti hólyagos emlékeket hagyjon – szó szerint. 🙂

Tapadásmentes vagy semmi, már ha fehér omlós kifli a téma

A lekvár – még ha óvatosan is bánunk vele – valahol biztosan ki fog folyni. Ezért csak jó minőségű, tényleg tapadásmentes felületen érdemes sütni. Szilikonos sütőpapír, teflonos vagy szilikonos lap, bármi, amiről a megszilárdult lekvár is könnyen lejön. Mert ha nem jön le, akkor az egész kifli is ott marad… és úgy nehéz elmajszolni.

Tényleg eláll… csak ideje nincs rá

Papírforma szerint ezek a kiflik jól záródó dobozban sokáig elállnak, akár több hétig is finomak lennének. A gyakorlat viszont mást mutat: addig soha nem jutnak el. Annyira aprók, annyira könnyen csúsznak, hogy az ember nem is érzi, hányat evett meg. De ez talán nem is baj – úgysem lehet belőlük eleget sütni.

Fehér omlós kifli

Fehér omlós kifli

Hozzávalók
  

A tészta

  • 70 dkg liszt BL55
  • 25 dkg zsír vagy 35 dkg margarin, de ekkor vegyél kicsit visszább a tejből
  • 2 tojás
  • 2 dl tej
  • 3 dkg élesztő
  • 1 ek cukor
  • 0,5 dkg ez egy nagyobb csipet

A töltelék

  • savanykás ízű lekvár én ribizlit használtam

Egyéb

  • vaníliás cukorral kevert porcukor ebben forgatod meg

Teendők
 

  • A lisztet morzsold el a zsírral.
  • Az élesztőt keverd el a cukros tejben.
  • Amikor kész a lisztes rész, tedd bele a többi hozzávalót, és dolgozd ki.
  • Oszd fel 16 gombócba, és egy tálcán letakarva pihentesd 1 órát. (Nem muszáj szabályos zsömlét formáznod, csak a súlya legyen nagyjából azonos)
  • A pihenő letelte után minden gombócot nyújts ki nagyjából 1 nagy tányér nagyságúra, és vágd fel pizzaszerűen 8 részre. (A legkönnyebb egy pizzavágóval.)
  • Kend meg lekvárra a tésztaháromszögeket.
  • Tekerd fel kiskiflinek, majd tedd sütőpapírral bélelt tepsibe.
  • 180 C-ra előmelegített sütőben süsd világosra.
  • Ahogy kész, vedd ki a tepsiből, és forgasd meg a vaníliás porcukorban.

Jegyzetek

Használj tapadásmentes sütőpapírt, mert a sülés közben kifolyó lekvár így nem okoz majd gondokat. 
Figyelj! A sütőből kivéve a kifliket még melegen kell kivenned a tepsiből. A forró lekvár tényleg forró és éget. Óvatosan nyúlj a kiflikhez, amikor porcukrozod, nehogy megégessen.
Keyword kifli, lekváros, omlós

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.