Mákos bejgli – Egy klasszikus kedvenc
A mákos bejgli a karácsonyi desszertek egyik legkedveltebb változata, amely gazdag, intenzív ízvilágával és nosztalgikus hangulatával hódítja meg a szíveket. Nemcsak az íze, hanem az elkészítés folyamata is része az ünnepi készülődés varázsának.
A mák és a hagyomány
A mák az egyik legősibb termesztett növény, amelyet már az ókorban is nagyra értékeltek. A magyar konyhában kiemelt szerepe van, különösen az ünnepi ételek között. A pozsonyi kifli receptje alapján is könnyedén készíthetsz bejglit – csak a formát és a méretet kell igazítani.
A tökéletes mákos bejgli titka
Töltelék variációk:
A mákos töltelék gazdagítására használhatsz reszelt almát, mazsolát, vagy egy kevés vaníliát. Egy csipetnyi méz is különleges ízt adhat.
Egészségügyi előnyök és hátrányok:
A mák gazdag kalciumban, ami jótékony hatással van a csontok egészségére, és rengeteg rostot tartalmaz. Nyugtató hatására sok, stresszes munkakörben dolgozónak is szüksége van, ráadásul ásványi anyagok tömkelegét is tartalmazza, ami megint a mákfogyasztás mellett szól. (Ugyanakkor mértékkel érdemes fogyasztani, különösen a magas olajtartalma miatt.)
Márványos héj titka
A mákos bejgli márványos héját a hidegen tartott tészta és töltelék biztosítja. Fontos, hogy itt nem szabad az élesztőnek elindulnia (nem kell felfuttatnod a tejben), csak a folyamat legvégén. Ezért is fontos, hogy a töltelék teljesen kihűljön.
A tojássárgáját hűvös jól szellőző helyen hagyd megszáradni a tésztán, ezt fogja megrepeszteni az élesztő miatt megnövekvő bejgli. Ám ha az élesztő már hamarabb elkezd dolgozni, nem tud annyit növekedni, ami a márványos héjhoz szükséges.
Hogyan tálaljuk a mákos bejglit?
A mákos bejglit szobahőmérsékleten szeletelve, egy csésze forró tea vagy kávé mellé kínáld. Bár a mák önmagában is egy klasszikus és nagyon jó töltelék, de próbáld ki ugyanezt a receptet akár pozsonyi kifliként vagy mákos helyett diós bejgliként elkészítve.
A maradékot hűvös helyen tárolva akár egy hétig is élvezheted, ha megfelelően zárva tartod.

Mákos bejgli
Hozzávalók
A tésztához
- 1 kg liszt
- 45 dkg vaj vagy margarin
- 10 dkg porcukor
- 1 dkg só
- 3 dkg friss élesztő
- 2 tojás sárgája
- 27 dkg hideg tej
A töltelék
- 1 kg mák darálva
- 62 dkg cukor
- 4-5 dl víz
- + tojás a kenéshez
Teendők
Előkészítés
- A cukorból és a vízből főzz szirupot. A tölteléknek szánt darált mákot keverd el a sziruppal, és tedd félre hűlni. (Csak a hideg tölteléket fogod tudni megfelelően használni).Kedved szerint tehetsz bele szilvalekvárt, mazsolát vagy bármi mást is.
A tészta
- Morzsold el a vajat és a lisztet.
- Az élesztőt keverd el a tej egyik felében, a másik felében pedig a tojás sárgáját és a sót keverd el.
- A már elmorzsolt lisztes keverékhez add hozzá a két tejes részt és a többi hozzávalót, majd dagaszd készre.
- Mérj ki a tésztából 30 dkg-os részt, nyújtsd ki 22x28 cm-es téglalappá. A nem használt tésztát tárold hűvös helyen.
- A kihűlt töltelékből tegyél bele 25 dkg-t és egyenletesen terítsd szét. (Ha több tölteléket teszel bele, nagyobb eséllyel fog kirepedni)
- 1-1 centit hajts be a bejgli szélén (a bejgli 2 végén), hogy ne folyjon ki a töltelék sülés közben. Majd bejgliszerűen csavard fel. Figyelj rá, hogy ne legyen nagyon szoros, mert akkor megrepedhet.A zárásával (schlussal) lefele tedd sütőpapírral bélelt tepsibe, és rakd hűvös helyre.
- Ha megtelt a tepsi, kend le tojás sárgájával és hagyd megszáradni.
- Ha megszáradt a sárgája, hozd meleg helyre a bejglit, hogy az élesztő dolgozni kezdjen és kend le a fehérjével is.
- Díszítheted szórt mákkal, aszalt gyümölccsel, vagy bármivel. Mielőtt sütőbe tennéd, szúrkáld meg, hogy a gőz könnyebben távozhasson a belsejéből.
- 180 C-ra előmelegített sütőben süsd készre, majd tedd hűtőrácsra.