Barion Pixel

Mascarponés linzer kosárka

Mascarpones linzer kosárka

Mascarponés linzer kosárka – a húsvéti vendégváró

A mascarponés linzer kosárka egy igazán ínycsiklandó és látványos sütemény, amely kiváló választás lehet ünnepekre, vendégváráshoz vagy akár egy különleges családi desszertként is megállja a helyét. A kosárka formája és a benne lévő mascarponés krém harmonikus kombinációt alkot, amelyet könnyen személyre szabhatunk különböző ízesítésekkel és díszítésekkel. Könnyedén elkészíthető, mégis garantáltan elkápráztatja a vendégeket.

Mi teszi különlegessé ezt a kosárkát?

Az alapja egy klasszikus linzertészta, amelyet kis kapszlikban sütünk meg, hogy elnyerje a jellemző kosárka formát.

A mascarponés krém selymes állaga és enyhén savanykás íze tökéletesen ellensúlyozza a linzertészta édességét. A krémet nyomócső segítségével érdemes a kosárkákba tölteni, lehetőleg barázdált fejű csővel, hogy a desszert látványban is megnyerő legyen.

A tészta elkészítése

A kosárka alapja egy klasszikus linzertészta, amelyet könnyen össze lehet állítani. A tészta egyik jellegzetessége, hogy a vaj magas aránya miatt különösen omlós és gazdag állagú. Érdemes a tésztát hűtőben pihentetni, mielőtt formázni kezdjük, így elkerülhetjük, hogy túlságosan meglágyuljon, és könnyebb lesz vele dolgozni.

A tésztát vékonyra kell nyújtani, majd kis köröket szaggatunk belőle. Ezeket helyezzük bele muffin vagy kis kosárka formákba, hogy a sütés során megkapják a jellegzetes kosárka alakjukat. Érdemes figyelni arra, hogy a tészta szépen felvegye a forma ívét, így a kész kosárkák mutatósak lesznek, és helyet biztosítanak a krémnek. A legjobb, ha bordázott sütőformát választasz, így a végeredmény is megnyerőbb lesz.

A mascarponés krém

A mascarponés krém a kosárka igazi fénypontja. Ez egy könnyed, lágy és édes krém, amely kiválóan kiegészíti a linzertészta gazdag ízvilágát. A krémet érdemes nyomócsővel, barázdált nyomófejjel a kosárkákba adagolni, hogy szép, barázdált mintázatot kapjunk. Ezzel két legyet ütsz egy csapásra ahhoz képest, mintha kanállal próbálnád meg beletenni. A mascarpone megszilárdítja a krémet, így kanállal legfeljebb csak ügyetlenkednél. Nyomózsákkal viszont csinosan tudod adagolni.

Ízélmény fokozása

Mivel mind a linzertészta, mind a mascarponés krém édes, érdemes egy kis kontrasztot beépíteni a kosárkákba. Erre kiváló megoldás egy savanykás lekvár réteg a kosárka alján. A ribizli-, málna- vagy akár egy kellemesen fanyar áfonyalekvár különösen jól harmonizál a mascarponés réteggel, és üdítő hatást kelt a sütemény ízvilágában.

Díszítési javaslat és tálalási tippek

A kosárka tetejére szórhatsz reszelt citromhéjat, apróra vágott pisztáciát vagy ehető virágokat, hogy az édesség ne csak finom, hanem igazán mutatós is legyen. De néhány friss bogyós gyümölcs vagy akár egy-egy mentalevél is különleges megjelenést kölcsönöz a desszertnek. A látványos megjelenés nemcsak étvágygerjesztőbbé teszi a kosárkákat, hanem igazán ünnepi hangulatot is teremt az asztalon.

Mascarpones linzer kosárka

Mascarpones linzer kosárka

A mascarponés linzer kosárka egy elegáns, finom és látványos desszert, amely könnyedén elkészíthető, mégis garantáltan elkápráztatja a vendégeket.

Hozzávalók
  

A linzerhez

  • 60 dkg liszt
  • 40 dkg vaj vagy margarin
  • 20 dkg porcukor
  • 1,5 zacskó sütőpor
  • 2 zacskó vaníliás cukor
  • 2 tojás sárgája
  • 1 citrom leve és héja

A mascarponés krémhez

  • 20 dkg tejszín
  • 5 dkg mascarpone

Ezen felül

  • kedvenc savanykás lekvárod

Teendők
 

A kosárka

  • Morzsold el a lisztet a vajjal. Onnan tudod, hogy kész vagy, hogy a liszt színe kicsit megváltozik, valamint ha kézzel összeszorítod, egyben marad, de könnyen szétomlik.
    A lényeg, hogy egységes legyen a végeredmény és dolgozz gyorsan, itt a vajnak hidegnek kell maradnia
  • Add hozzá a többi hozzávalót is. A citrom levét csak apránként, amennyit szükségesnek látsz.
  • Tedd hűtőbe pihenni, hogy a vaj visszahűljön. (Így sokkal szebb lesz a végeredmény, és dolgozni is könnyebb lesz vele)
  • Nyújtsd ki 2-3 mm vastagra, majd a kedvenc szaggatóddal szaggass belőle köröket. Akkorákat, hogy a kis fémkapszlikba beleférjen. Se ne lógjon ki, se üresen ne maradjon.
  • Óvatosan tedd bele a picit kizsírozott (vagy olajozott) fémkapszliba, és picit nyomkodd a szélére. Nem kell szétpaszírozni, csak annyi kell, hogy a hullámmintát felvegye.
  • 180 C-ra előmelegített sütőben süsd készre. Figyelj, gyorsan kész lesz.
  • Amíg forró, addig hagyd egy picit hűlni, mert eltörhet, de ahogy meg tudod fogni, óvatosan próbáld kiszedni a kapszliból, mielőtt vizet lök az alja. Csak akkor töltsd meg, ha teljesen kihűlt.

A mascarponekrém

  • A hideg tejszínt verd laza habbá.
  • Add hozzá a szintén hideg mascarponet.
  • Tedd nyomózsákba. Lehetőség szerint olyan fejet válassz hozzá, ami barázdált, így szebb lesz a végeredmény.

Az összeállítás

  • A kihűlt kosárkák aljára tegyél valamilyen savanykás lekvárt.
  • Nyomózsákból nyomj a tetejére a mascarpones krémből.
  • Ha szeretnél, tehetsz rá gyümölcsöt, vagy csokoládét is, ez opcionális.
Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.