Mascarponés linzer kosárka – a húsvéti vendégváró
A mascarponés linzer kosárka egy igazán ínycsiklandó és látványos sütemény, amely kiváló választás lehet ünnepekre, vendégváráshoz vagy akár egy különleges családi desszertként is megállja a helyét. A kosárka formája és a benne lévő mascarponés krém harmonikus kombinációt alkot, amelyet könnyen személyre szabhatunk különböző ízesítésekkel és díszítésekkel. Könnyedén elkészíthető, mégis garantáltan elkápráztatja a vendégeket.
Mi teszi különlegessé ezt a kosárkát?
Az alapja egy klasszikus linzertészta, amelyet kis kapszlikban sütünk meg, hogy elnyerje a jellemző kosárka formát.
A mascarponés krém selymes állaga és enyhén savanykás íze tökéletesen ellensúlyozza a linzertészta édességét. A krémet nyomócső segítségével érdemes a kosárkákba tölteni, lehetőleg barázdált fejű csővel, hogy a desszert látványban is megnyerő legyen.
A tészta elkészítése
A kosárka alapja egy klasszikus linzertészta, amelyet könnyen össze lehet állítani. A tészta egyik jellegzetessége, hogy a vaj magas aránya miatt különösen omlós és gazdag állagú. Érdemes a tésztát hűtőben pihentetni, mielőtt formázni kezdjük, így elkerülhetjük, hogy túlságosan meglágyuljon, és könnyebb lesz vele dolgozni.
A tésztát vékonyra kell nyújtani, majd kis köröket szaggatunk belőle. Ezeket helyezzük bele muffin vagy kis kosárka formákba, hogy a sütés során megkapják a jellegzetes kosárka alakjukat. Érdemes figyelni arra, hogy a tészta szépen felvegye a forma ívét, így a kész kosárkák mutatósak lesznek, és helyet biztosítanak a krémnek. A legjobb, ha bordázott sütőformát választasz, így a végeredmény is megnyerőbb lesz.
A mascarponés krém
A mascarponés krém a kosárka igazi fénypontja. Ez egy könnyed, lágy és édes krém, amely kiválóan kiegészíti a linzertészta gazdag ízvilágát. A krémet érdemes nyomócsővel, barázdált nyomófejjel a kosárkákba adagolni, hogy szép, barázdált mintázatot kapjunk. Ezzel két legyet ütsz egy csapásra ahhoz képest, mintha kanállal próbálnád meg beletenni. A mascarpone megszilárdítja a krémet, így kanállal legfeljebb csak ügyetlenkednél. Nyomózsákkal viszont csinosan tudod adagolni.
Ízélmény fokozása
Mivel mind a linzertészta, mind a mascarponés krém édes, érdemes egy kis kontrasztot beépíteni a kosárkákba. Erre kiváló megoldás egy savanykás lekvár réteg a kosárka alján. A ribizli-, málna- vagy akár egy kellemesen fanyar áfonyalekvár különösen jól harmonizál a mascarponés réteggel, és üdítő hatást kelt a sütemény ízvilágában.
Díszítési javaslat és tálalási tippek
A kosárka tetejére szórhatsz reszelt citromhéjat, apróra vágott pisztáciát vagy ehető virágokat, hogy az édesség ne csak finom, hanem igazán mutatós is legyen. De néhány friss bogyós gyümölcs vagy akár egy-egy mentalevél is különleges megjelenést kölcsönöz a desszertnek. A látványos megjelenés nemcsak étvágygerjesztőbbé teszi a kosárkákat, hanem igazán ünnepi hangulatot is teremt az asztalon.

Mascarpones linzer kosárka
Hozzávalók
A linzerhez
- 60 dkg liszt
- 40 dkg vaj vagy margarin
- 20 dkg porcukor
- 1,5 zacskó sütőpor
- 2 zacskó vaníliás cukor
- 2 tojás sárgája
- 1 citrom leve és héja
A mascarponés krémhez
- 20 dkg tejszín
- 5 dkg mascarpone
Ezen felül
- kedvenc savanykás lekvárod
Teendők
A kosárka
- Morzsold el a lisztet a vajjal. Onnan tudod, hogy kész vagy, hogy a liszt színe kicsit megváltozik, valamint ha kézzel összeszorítod, egyben marad, de könnyen szétomlik.A lényeg, hogy egységes legyen a végeredmény és dolgozz gyorsan, itt a vajnak hidegnek kell maradnia
- Add hozzá a többi hozzávalót is. A citrom levét csak apránként, amennyit szükségesnek látsz.
- Tedd hűtőbe pihenni, hogy a vaj visszahűljön. (Így sokkal szebb lesz a végeredmény, és dolgozni is könnyebb lesz vele)
- Nyújtsd ki 2-3 mm vastagra, majd a kedvenc szaggatóddal szaggass belőle köröket. Akkorákat, hogy a kis fémkapszlikba beleférjen. Se ne lógjon ki, se üresen ne maradjon.
- Óvatosan tedd bele a picit kizsírozott (vagy olajozott) fémkapszliba, és picit nyomkodd a szélére. Nem kell szétpaszírozni, csak annyi kell, hogy a hullámmintát felvegye.
- 180 C-ra előmelegített sütőben süsd készre. Figyelj, gyorsan kész lesz.
- Amíg forró, addig hagyd egy picit hűlni, mert eltörhet, de ahogy meg tudod fogni, óvatosan próbáld kiszedni a kapszliból, mielőtt vizet lök az alja. Csak akkor töltsd meg, ha teljesen kihűlt.
A mascarponekrém
- A hideg tejszínt verd laza habbá.
- Add hozzá a szintén hideg mascarponet.
- Tedd nyomózsákba. Lehetőség szerint olyan fejet válassz hozzá, ami barázdált, így szebb lesz a végeredmény.
Az összeállítás
- A kihűlt kosárkák aljára tegyél valamilyen savanykás lekvárt.
- Nyomózsákból nyomj a tetejére a mascarpones krémből.
- Ha szeretnél, tehetsz rá gyümölcsöt, vagy csokoládét is, ez opcionális.