Rákóczi túrós tarte – egy klasszikus elegáns formában
A Rákóczi túrós tarte egy elegáns és modern tálalásban megjelenő változata a klasszikus magyar Rákóczi túrósnak. A hagyományos rétesszerű alap helyett itt egy francia eredetű omlós tészta, azaz tarte adja a bázist, amelyet a krémes túrós töltelék és a jellegzetes rácsos lekvárréteg tesz teljessé.
Mi is az a tarte?
A tarte egy francia eredetű piteféle, amely lehet édes vagy sós. Az alapja egy vajas omlós tészta, amelyet üresen sütnek ki, majd ez után töltenek meg különböző krémekkel, gyümölcsökkel vagy sós töltelékkel. Az egyik legismertebb változata a tarte Tatin, egy karamellizált almatorta, de a citromos tarte (tarte au citron) is népszerű desszert.
A tarte alapja tökéletesen harmonizál a Rákóczi túrós ízvilágával, ezáltal egy igazán modern és elegáns desszertet kaphatunk.
Hogyan érdemes tálalni a Rákóczi túrós tarte-ot?
A tálalás során a desszert elegáns megjelenését érdemes kihasználni. Egy szépen megformázott szelet mellé kiválóan illik:
- friss gyümölcs (pl. málna, áfonya, eper),
- porcukorral meghintett tál,
- vaníliamártás vagy egy gombóc vaníliafagylalt,
- pár friss mentalevél, amely feldobja az ízeket.
Mennyi ideig õrzi meg frissességét?
A Rákóczi túrós tarte hűtőben 2-3 napig gond nélkül eltartható. A tészta az első napokban marad igazán ropogós, később kissé megpuhulhat a tölteléktől. Ha előre el szeretnéd készíteni, érdemes az omlós tésztát előre megsütni, majd frissen tölteni és befejezni a desszertet a tálalás előtt.
Milyen alkalmakra ideális?
Ez a desszert remek választás:
- családi összejövetelekre,
- elegáns vacsorák lezárására,
- házi cukrászati kísérletezésekhez,
- ünnepi alkalmakra, mint húzvét vagy karácsony.
A klasszikus magyar desszert és a francia cukrászati hagyományok találkozása igazán egyedivé és különlegessé teszi ezt a sütit, amely biztosan mindenkit lenyűgöz majd!
Összefoglalás
Ez a süti elegáns megjelenésével garantált sikert arat. Nagyjából úgy tekintenek majd rád, mintha cukrászdából hoztad volna egy nagyon is elit helyről. Ezzel szemben akár otthon is elkészítheted ezt a finomságot, és besöpörheted az elismeréseket.

Rákóczi túrós tarte
Hozzávalók
A tartehoz (ebből kb 8-10 db jön ki)
- 163 gramm liszt
- 12 gramm mandulaliszt
- 12 gramm búzadara
- 47 gramm burgonyakeményítő
- 82 gramm porcukor
- 86 gramm vaj
- 1 tojás ez 48 gramm
A túrótöltelék
- 250 gramm krémes túró
- 1 db tojás sárgája
- 30 gramm porcukor
- 0,5 citrom reszelt héja
- 1-2 ek citromlé
- 15 gramm vanília paszta
- 15 gramm mazsola áztasd is be
Barackos töltelék
- 150 gramm sárgabarack lekvár
Svájci habcsók
- 100 gramm tojásfehérje
- 200 gramm porcukor
Teendők
A tészta
- A száraz hozzávalókat keverd el egy tálban.
- A hideg vajat kockázd bele, és morzsold el benne. (Ezt sokkal könnyebb géppel, mint kézzel)
- Add hozzá a tojást, majd tedd hűtőbe a tésztát.
- Ha kihűlt a tészta, kend ki a tarte formákat vajjal, és vékonyan béleld ki a formát a hideg tésztával.
- Az alját szurkáld meg villával és süsd készre 170 C-ra előmelegített sütőben.
- Ha kisült, vedd ki a formából, és a tetejét reszeld simára.
A töltelék
- Ha szeretnél mazsolát a túróba, akkor áztasd be. A többi hozzávalót keverd össze, majd add hozzá a mazsolát is.
Az összeállítás
- Kend ki a tarte alját baracklekvárral.
- Habzsákból nyomd bele a túrós tölteléket a formákba.
- Itt akár meg is állhatsz, de sokkal szebb a megjelenés, ha habcsókkal díszíted.
A habcsók
- Tegyél fel vizet forrni, efölött fogsz dolgozni.Egy habüstben keverd össze a porcukrot és a tojásfehérjét, majd a vízgőz fölött kavard, míg 70 fokosra nem melegszik.A gőzről levéve kézi vagy gépi habverővel keverd kihűlésig.
- A kihűlt habcsókot habzsákból nyomd a tartera, és 100 fokos sütőben szárítsd addig, amíg a teteje roppanós lesz.