Barion Pixel

Vándorcsiga

Vándorcsiga

Vándorcsiga – a süti, amit mindenki egyben akar lenyelni

A vándorcsiga nem az a süti, amit az ember automatikusan kettétörne…  Ez az a falat, amit inkább egészben gyömöszöl be az ember, még ha tudja is, hogy nem fog elegánsan kinézni közben. És miért is tenné másképp? Omlós tészta, édes hab, kókusz – ezt nem lehet félbehagyni.

Omlós alaptészta + habos kókusz = függőségi recept

A vándorcsiga alapja egy klasszikus omlós tészta, amit kinyújtunk, majd gőz fölött felvert, porcukros tojásfehérjehabbal kenünk meg. A habot bőséges kókuszreszelék követi, ami nemcsak ízben dobja meg a süteményt, hanem picit segít abban is, hogy a hab ne másszon el sülés közben.

És itt jön a varázslat: a töltött tésztát be kell tekerni, nagyjából úgy, mint egy bejglit – csak lazábban, sokkal lazábban.

Laza, mint a vasárnap délután

A feltekerésnél tényleg fontos, hogy ne húzzuk szorosra. A sütőben a tészta (a töltelék miatt) meg fog dagadni, nagyjából 1,5-2-szeresére nő. Ha túl szoros a tekerés, szétszakadhat, vagy kipréseli magából a habos-kókuszos kincset – és azt senki nem akarja a sütő alján látni.

Szépen, lazán csavarjuk fel, majd ujjnyi szeletekre vágjuk, és már mehet is a sütőpapírral bélelt tepsire. Itt már nem válogatós a süti: bármilyen sütőpapír megteszi, nem ragad le.

Hidegen jobb (mármint a tészta)

A vándorcsiga akkor lesz igazán omlós, ha a tészta töltése hidegen indul. Ezért jó, ha már előformázva kerül a hűtőbe. A legpraktikusabb, ha a tésztát hurka alakban formázzuk, és úgy tesszük a hűtőbe – nem csak gyorsabban hűl, hanem nyújtás után is egyenletesebb, szélesebb lesz, pont ahogy ennek a sütinek szüksége van rá.

Lehet persze gombócként is hűteni, de akkor számolni kell vele, hogy a kéz melege visszalágyítja nyújtás közben – és ha a vaj olvad, az omlós állag is bánja.

Vándorcsiga, egy falat boldogság – vagy kettő?

A kész csigák világosra sülnek, a széleik épphogy színt kapnak – belül viszont mennyeien puhák, kívül enyhén roppannak. A kókuszos hab kissé karamellizálódik a sütőben, és minden egyes szelet tökéletesen adagolt boldogságot rejt.

Legyen szó ünnepről, hétvégi vendégvárásról, vagy csak egy „muszáj valami finom” délutánról – a vándorcsiga jön, lát, és elfogy. Egészben.

Vándorcsiga

Vándorcsiga

Hozzávalók
  

A tészta

  • 25 dkg rétesliszt
  • 25 dkg finomliszt BL55
  • 2 dkg élesztő
  • 5 dkg porcukor
  • 4 tojás sárgája
  • 25 dkg margarin vagy vaj
  • 1 csipet

A krém

  • 4 tojás fehérje
  • 30 dkg porcukor
  • kókuszreszelék

Teendők
 

A tészta

  • A hozzávalókat dolgozd ki alaposan. Ha száraz lenne a tészta, adhatsz hozzá nagyon kevés tejet is.
  • Oszd 4 egyenlő részre az elkészült tésztát.
  • Készíts hosszúkás rudakat mind a 4-ből. Itt a méret még nem fontos, de hengerként könnyebben is hűl és a kezed melegét sem fogja újra átvenni, míg kinyújtod.
  • Tedd hűtőbe, míg teljesen visszahűl. Ez minimum 1 óra.

A krém

  • Gőz fölött kezdd el habbá verni a fehérjét.
  • Amikor már félig kész, adagold hozzá a porcukrot.
  • Verj belőle teljesen kemény habot.

Az összeállítás

  • A rudakat egyesével nyújtsd ki, inkább szélesre, mint hosszúra.
  • A fehérje negyedét kend 1-1 kinyújtott tésztára.
  • Szórd meg kókuszreszelékkel.
  • Lazán (tényleg lazán) tekerd fel, mint a bejglit.
  • Ujjnyi vastagra vágd fel, és az így kapott csigákat tedd sütőpapíros tepsibe.
  • 180 C-ra előmelegített sütőben süsd készre. Vigyázz, hamar sül.

Jegyzetek

A csigákat ne tekerd túl szorosra és ne is tedd nagyon közel egymás mellé, mert egy picit még nőni fognak.
Keyword kókusz, omlós

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.