Zserbós palacsintatorta – Klasszikus ízvilág rétegezve
A zserbós palacsintatorta tökéletes választás, ha a klasszikus zserbó ízét szeretnéd viszontlátni egy gyorsabban elkészíthető desszertben. A palacsintatorta nemcsak látványos, de ízében is remekül hozza a jól ismert zserbó harmóniáját.
Miért szeretjük a zserbós palacsintatortát?
- Látványos és gyors: A hagyományos zserbó elkészítése időigényes lehet, de a palacsintatorta jóval kevesebb idő alatt is garantált siker. Már 6-7 réteg palacsinta elég ahhoz, hogy igazán mutatós legyen.
- Rugalmas választás a palacsintánál: Klasszikus palacsintatészta, cukormentes palacsinta vagy akár kakaós palacsintatésztával is elkészíthető. A baracklekvár és a cukros darált dió mindhárom változattal kiválóan működik.
- Gazdag ízvilág: A baracklekvár édessége, a dió gazdagsága és a tetejére csorgatott cukros kakaó tökéletes harmóniát alkot.
Tökéletes kombinációk
Amellett, hogy a palacsintatésztát is tudod változtatni, ezáltal mindig újabb és újabb ízvilágot tudsz ebből a receptből az asztalra tenni, próbáld ki például normál palacsintával együtt tálalni:
- baracklekváros palacsinta: a zserbós ízvilág egyik összetevője, így biztosan passzol majd az összképhez
- zserbós palacsinta: ízében a palacsintatortához hasonló, ám ez 1-1 adagos „kiszerelés”
Hogyan készül a cukros dió?
A cukros dió elkészítése nem igényel különösebb felkészülést. A legegyszerűbb, ha megtisztított diót ledarálsz (ha szeretnéd, előtte meg is piríthatod az intenzívebb ízvilág kedvéért), és 1:1 arányban kevered el cukorral. Tehát amennyi diót felhasználtál, ugyanakkora súlyú legyen a cukor is. Ezt összekevered, és máris használhatod. Nem csak itt, hanem bármilyen más diós töltelékhez.
Tálalási tippek
- Tortaként rétegezve: Legalább 6 palacsintát célszerű egymásra halmozni. Minden réteget baracklekvárral kenj meg, majd szórd meg cukros darált dióval. Ha még hangsúlyosabb kakaós ízvilágra vágysz, egy középső rétegbe a lekvár és dió helyett a tetejére használt kakaós cukormázat is belecsempészheted.
- Csokimázzal vagy kakaóval megkoronázva: A végső réteget cukros kakaómázzal érdemes megkenni, amit egy kevés forró vízzel keverhetsz ki, hogy kenhető állagú legyen.
- Tejszínhabbal díszítve: bár a zserbónak alapvetően nem része a tejszín, de ha szeretnéd, akkor felvert tejszínhabból egy barázdált nyomócső segítségével nyomhatsz a torta tetejére csinos kis rózsákat is.
Alkalmak, amikor biztos siker lesz
- Ünnepi asztalra: A zserbós palacsintatorta látványos és elegáns megjelenése miatt tökéletes választás családi összejövetelekre vagy ünnepi alkalmakra.
- Gyors desszertként: Mivel a palacsinta már önmagában is egyszerűen elkészíthető, a torta gyors megoldás lehet váratlan vendégek érkezésekor.
A zserbós palacsintatorta remek alternatívája a hagyományos zserbónak, ha időszűkében vagy, de nem szeretnél lemondani az ismerős, gazdag ízvilágról. Próbáld ki a különböző tésztavariációkat, és találd meg a kedvenc verziódat!

Palacsinta alaprecept
Hozzávalók
- 3 tojás
- 2 ek cukor
- 240 gramm liszt
- 2,5 dl tej
- 2,5 dl szóda
- 0,5 dl napraforgó olaj + a sütéshez
- 1 csomag vaníliás cukor
Teendők
- Keverd el a száraz hozzávalókat, figyelj rá, hogy csomómentes legyen.
- Add hozzá a tojásokat is, és ezt is keverd bele.
- Apránként add hozzá a folyadékot is (annyit, amit el tudsz keverni csomómentesre)
- Ha mindent hozzáadtál, hagyd pihenni 1 órát.
- Kedvenc serpenyődbe tegyél egy pici olajat, és süsd készre mind a két oldalát.