Csokoládés gyümölcsrizs – amikor a nosztalgia találkozik a csokimániával
A csokoládés gyümölcsrizs nem más, mint a hagyományos gyümölcsrizs egy kis csavarral 🙂 Az eredeti verzióban is ott volt minden, amit egy egyszerű és elegáns desszerttől várunk, de a csokoládés változat a nagybetűs kényeztetés – még mindig gyors, még mindig pohárban tálalható, de ugyanakkor különlegesebb is.
Mi is az a csokoládés gyümölcsrizs?
A tejberizs alap marad – lágyra főzött rizs tejjel –, de amikor kész, csokoládét keverünk bele, ami általában étcsokit vagy jó minőségű tejcsokit (ízlés kérdése) jelent. Ez a csoki nem csak színt ad neki, hanem egy egészen új karaktert is: mély, telt ízt, ami remekül harmonizál a friss gyümölcsökkel.
A végén mehet bele egy kis tejszín, hogy még selymesebb legyen az állaga, majd jöhet a tálalás: pohárba rétegezve, gyümölccsel a tetején.
Milyen gyümölccsel működik a csokoládés gyümölcsrizs?
-
Málna vagy eper: a savasságuk miatt jól ellensúlyozzák a csoki édességét.
-
Narancs vagy mandarin: különleges, frissítő párosítás.
-
Meggy: abszolút favorit – kicsit fanyar, kicsit savas, pont, ami kell a csoki mellé.
-
Banán: ha még krémesebb, még gazdagabb ízre vágyunk.
Mikor érdemes elővenni?
-
Amikor valami kicsit különlegesebbet szeretnél, mint a hagyományos tejberizs.
-
Amikor gyerekek és felnőttek egyszerre vannak jelen, mert mindkét korosztály rajong érte.
-
Vagy egyszerűen csak, amikor valami csokisat kívánsz, de nincs kedved sütőt bekapcsolni.
Tipp:
Ha a tetejére nemcsak gyümölcsöt, hanem egy kevés csokireszeléket vagy ropogós csokidarabot is szórsz, az feldobja a textúrát – a lágy rizs mellé jöhet egy kis roppanás.

Csokis gyümölcsrizs
Hozzávalók
- 1 liter tej
- 220 gramm rizs ez 1 csésze
- 2-3 ek cukor
- 50 gramm csokoládé lehet több is 🙂
- 2 dl tejszín
- kedvenc gyümölcsöd
Teendők
- Tedd oda a tejet melegedni, és készítsd elő a rizset. (Ha meg szoktad mosni, akkor mosd meg, amúgy csak mérd ki.)
- Ha a tej már meleg, tedd bele a rizset is.
- Néha keverj rajta, míg félkészre nem fő.
- Ekkor tedd hozzá a cukrot. (Azért ekkor, hogy nehezebben ragadjon le, míg félkészre fő)
- Főzd készre, majd tedd hozzá a csokit is.
- Tedd félre hűlni.
- Ha kihűlt, óvatosan keverd hozzá a laza habbá vert tejszínt.
- Adagold poharakba és tegyél a tetejére gyümölcsöt.