Barion Pixel

Gyümölcsrizs

Gyümölcsrizs

Gyümölcsrizs – az egyszerűség elegáns pohárban

A gyümölcsrizs az a desszert, amit mindannyian ismerünk, mégis mindig kellemes meglepetést tud okozni. Nem kell hozzá sok minden – egy adag tejberizs, egy kevés tejszín és a tetejére friss vagy kompótként eltett gyümölcs –, de mégis benne van minden, amit egy otthonos, mégis kicsit ünnepi édességtől elvárunk.

A pohárba tálalt retró klasszikus

A gyümölcsrizs tulajdonképpen a tejberizs „felnőtt” változata. Ugyanaz az alap, amit gyerekkorunkból ismerünk: enyhén édes, lágy rizs, amit tejben főzünk, és amitől már magában is jólesik az ember lelke. De a gyümölcsrizs ennél egy lépéssel továbbmegy: egy kevés tejszínnel lazítjuk, ami krémesebbé, selymesebbé teszi, majd szépen pohárba rétegezzük, és a tetejére gyümölcs kerül.

Ez a gyümölcs lehet:

  • friss, szezonális gyümölcs, mint eper, málna, barack, szilva vagy áfonya,

  • vagy akár kompót, amitől egy picit retrósabb hangulata lesz.

A végeredmény egy olyan desszert, ami egyszerre nosztalgikus és elegáns, különösen ha szép pohárban tálaljuk.

Miért szeretjük ennyire?

  • Mert nem túl édes – ez egy könnyű, hűsítő édesség, amit főétel után is jól esik kanalazni.

  • Mert egyszerű – semmi túlbonyolított alapanyag, semmi extra konyhai trükk.

  • Mert látványos – a rétegezett rizs és gyümölcs látványa már önmagában étvágygerjesztő.

Alkalmak, amikor jól jön a gyümölcsrizs

  • Ebéd utáni desszertnek

  • Hétköznap esti kényeztetéshez

  • Vendégvárónak, amikor valami nem túl nehéz, de mutatós édességet keresel

  • Gyerekeknek, akik valami ismerős, mégis kicsit új ízélményre vágynak

És ha valaki kedvet kapna kísérletezni, egy kis reszelt citrom- vagy narancshéj a rizshez, egy kevés vanília, vagy egy leheletnyi fahéj máris új szintre emeli ezt a klasszikust, de akár a csokis gyümölcsrizset is kipróbálhatod.

Gyümölcsrizs

Gyümölcsrizs

Hozzávalók
  

  • 1 liter tej
  • 220 gramm rizs ez kb 1 csésze
  • 2-3 ek cukor
  • 2 dl tejszín hidegen, laza habbá verve
  • kedvenc gyümölcsöd lehet friss, fagyasztott vagy befőtt is

Teendők
 

  • Tedd oda a tejet forrni.
  • Ha már meleg, tedd bele a rizset is. (Ha előtte meg szoktad mosni, természetesen mosd meg.)
  • Néha kavargatva, mint a normál tejberizset főzd addig, amíg a rizs már majdnem kész.
  • Ekkor tedd bele a cukrot. (Korábban is beleteheted, de akkor könnyebben leragad)
  • Főzd készre, majd tedd félre hűlni.
  • Ha kihűlt, óvatosan keverd bele a laza habbá vert tejszínt.
  • Adagold ki poharakba, és tegyél a tetejére gyümölcsöt.
Kulcsszó gyümölcs

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.