Gyümölcsrizs – az egyszerűség elegáns pohárban
A gyümölcsrizs az a desszert, amit mindannyian ismerünk, mégis mindig kellemes meglepetést tud okozni. Nem kell hozzá sok minden – egy adag tejberizs, egy kevés tejszín és a tetejére friss vagy kompótként eltett gyümölcs –, de mégis benne van minden, amit egy otthonos, mégis kicsit ünnepi édességtől elvárunk.
A pohárba tálalt retró klasszikus
A gyümölcsrizs tulajdonképpen a tejberizs „felnőtt” változata. Ugyanaz az alap, amit gyerekkorunkból ismerünk: enyhén édes, lágy rizs, amit tejben főzünk, és amitől már magában is jólesik az ember lelke. De a gyümölcsrizs ennél egy lépéssel továbbmegy: egy kevés tejszínnel lazítjuk, ami krémesebbé, selymesebbé teszi, majd szépen pohárba rétegezzük, és a tetejére gyümölcs kerül.
Ez a gyümölcs lehet:
-
friss, szezonális gyümölcs, mint eper, málna, barack, szilva vagy áfonya,
-
vagy akár kompót, amitől egy picit retrósabb hangulata lesz.
A végeredmény egy olyan desszert, ami egyszerre nosztalgikus és elegáns, különösen ha szép pohárban tálaljuk.
Miért szeretjük ennyire?
-
Mert nem túl édes – ez egy könnyű, hűsítő édesség, amit főétel után is jól esik kanalazni.
-
Mert egyszerű – semmi túlbonyolított alapanyag, semmi extra konyhai trükk.
-
Mert látványos – a rétegezett rizs és gyümölcs látványa már önmagában étvágygerjesztő.
Alkalmak, amikor jól jön a gyümölcsrizs
-
Ebéd utáni desszertnek
-
Hétköznap esti kényeztetéshez
-
Vendégvárónak, amikor valami nem túl nehéz, de mutatós édességet keresel
-
Gyerekeknek, akik valami ismerős, mégis kicsit új ízélményre vágynak
És ha valaki kedvet kapna kísérletezni, egy kis reszelt citrom- vagy narancshéj a rizshez, egy kevés vanília, vagy egy leheletnyi fahéj máris új szintre emeli ezt a klasszikust, de akár a csokis gyümölcsrizset is kipróbálhatod.

Gyümölcsrizs
Hozzávalók
- 1 liter tej
- 220 gramm rizs ez kb 1 csésze
- 2-3 ek cukor
- 2 dl tejszín hidegen, laza habbá verve
- kedvenc gyümölcsöd lehet friss, fagyasztott vagy befőtt is
Teendők
- Tedd oda a tejet forrni.
- Ha már meleg, tedd bele a rizset is. (Ha előtte meg szoktad mosni, természetesen mosd meg.)
- Néha kavargatva, mint a normál tejberizset főzd addig, amíg a rizs már majdnem kész.
- Ekkor tedd bele a cukrot. (Korábban is beleteheted, de akkor könnyebben leragad)
- Főzd készre, majd tedd félre hűlni.
- Ha kihűlt, óvatosan keverd bele a laza habbá vert tejszínt.
- Adagold ki poharakba, és tegyél a tetejére gyümölcsöt.