Barion Pixel

Házi tápiókapuding

Házi tápiókapuding

Házi tápiókapuding – Krémes, könnyed desszert egzotikus alapanyagból

A házi tápiókapuding egy egyszerű, mégis különleges desszert, amely egyre népszerűbb az egészségtudatos és a gluténmentes étrendet követők körében. A tápiókagyöngyök egyedülálló állagot biztosítanak, miközben a puding maga könnyű, lágy és krémes. Akár egy gyors délutáni nassolnivalónak, akár egy elegáns vacsora lezárásaként is tökéletes választás.

Mi is az a tápióka?

A tápióka egy keményítőalapú összetevő, amelyet a maniókagyökérből nyernek ki. A belőle készült apró gyöngyök főzés során átlátszóvá válnak, és zselés állagot öltenek. Íztelen alapanyag, így tökéletesen magába szívja az ízesítőket, legyen szó vaníliáról, fahéjról, kókusztejről vagy akár csokoládéról. A tápiókapuding nagy előnye, hogy teljesen gluténmentes, ezért érzékenységgel küzdők is bátran fogyaszthatják.

A házi tápiókapuding előnyei

Az otthon készített tápiókapuding egyik legjobb tulajdonsága, hogy teljes mértékben személyre szabható. Te döntöd el, milyen édesítőt, tejet vagy fűszereket használsz, így minden alkalommal új variációt alkothatsz belőle. További előnyei:

  • Könnyen emészthető, gyomorkímélő desszert
  • Glutén- és laktózmentesen is elkészíthető
  • Különböző ízesítésekkel variálható

Hogyan fogyaszd a házi tápiókapudingot?

A házi tápiókapuding önmagában is kiváló, de egy kis kreativitással még különlegesebb desszertet alkothatsz belőle:

  • Friss gyümölcsökkel, például eperrel, mangóval vagy áfonyával rétegezve
  • Ropogós magvakkal, például mandulával vagy dióval megszórva
  • Mézzel vagy juharsziruppal édesítve
  • Egy csipet fahéjjal vagy reszelt citromhéjjal megbolondítva

Próbáld ki ezeket a tápiókapudingokat is:

A tápiókapuding könnyen variálható, így akár több megoldást is feltálalhatsz. Úgy mint például:

Hogyan tárold?

Írhatom, hogy leginkább sehogy, lévén, hogy ez egy tejes desszert, a hivatalos polcideje (amíg a cukrászdák az elkészítés után kínálhatják, utána már nem feltétlen biztonságos) 18 óra.

Ám ha előre szeretnél dolgozni, akkor a tápiókapudingot hűtőben érdemes tárolni, előre kiadagolva pohárkákba. Kézenfekvő lenne egy nagy edényben tárolni, de így egyrészt nehezebben hűl ki, másrészt pedig függően attól, hogy mennyire nagy tojásokat használtál, lehet, hogy már szilárdabb, pudingosabb, nem pedig sodós jellegű lesz a végeredmény. Ez pedig számodra azt jelenti, hogy nem fogja szépen kitölteni a pohárkát.

A házi tápiókapuding egy igazi konyhai kísérletezőknek való finomság, amely egyszerre egzotikus és otthonos. Akár egy hétköznapi nasi, akár egy különleges alkalomra készülő desszert, garantáltan elvarázsolja az ízlelőbimbókat!

Házi tápiókapuding

Házi tápiókapuding

A házi tápiókapuding egy egyszerű, mégis különleges desszert, amely egyre népszerűbb az egészségtudatos és a gluténmentes étrendet követők körében.

Hozzávalók
  

  • 9 dl tej
  • 120 gramm tápiókagyöngy
  • 160 gramm cukor
  • 2-3 tojás függően attól, milyen állagot szeretnél

Teendők
 

  • A tojásokat törd fel egy tálba, habard össze, és tedd félre.
  • A tejet melegítsd meg (akár mikróban, akár gőz fölött), majd tedd bele a többi cukrot.
  • Gőz fölött kezdd el melegíteni, és tedd bele a tápiókát is. Csak néha keverd, hogy egyenletesen készüljön el, de ne törjön össze.
  • Amikor már forró, akkor a tejből merj át a tojásra, hogy a hőkiegyenlítés megtörténjen. (Ne feledd, nem rántottás tápiókapudingot akarsz 🙂 )
    Utána a tojásos keveréket öntsd vissza az egészhez, és keverd el alaposan.
    Óvatosan keverve főzd készre.
  • Tálald ki tálkába vagy pohárba.
Kulcsszó pohárkrém, puding, tápióka
Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.