Anna szelet – a retro klasszikus
Az Anna szelet egy igazi klasszikus sütemény, amely generációk óta dísze a családi ünnepeknek. Nem véletlen, hogy a retro sütik között tartják számon, elvégre évtizedek óta változatlan formában sütik az asszonyok. Ez nem is csoda, mert az omlós tésztarétegei, a kétféle lekvárral rétegezett belseje és a citrusos máz tökéletes harmóniát alkot. Bár régóta ugyanúgy sütik, és még ma is megállja a helyét bármilyen eseményen – legyen az születésnap, ballagás, keresztelő vagy akár lakodalom.
Három lap, két lekvár, egy ikonikus süti
Az Anna szelet különlegessége az építésében rejlik. A sütemény három omlós lapból áll, melyek közül a középső kakaóporral készül – nemcsak az íze, de a színe miatt is. A lapokat még nyersen kenjük meg lekvárral, így együtt sülnek: az alsóra meggylekvár, a középsőre pedig baracklekvár kerül. Ez a trükk gondoskodik róla, hogy a tészta omlós maradjon, de ne száradjon ki – a lekvár a hő hatására részben beleolvad a tésztába, mégis jól elkülönülő réteget alkot.
A citromos máz: az Anna szelet koronája
Miután a lapokat megsütöttük és kihűtöttük, a tetejére citromos cukormáz kerül, ami nemcsak szép látvány, hanem frissítő, savanykás kontrasztot is teremt az édes lekvárok mellé. A máznak érdemes időt adni a száradásra – ha már nem ragad, szépen szeletelhető és nem maszatol.
Ünnepekre és hétköznapokra is tökéletes
Ez a süti nem igényel hűtést, napokig eláll és az ízei csak finomodnak az idő múlásával. Éppen ezért kiváló választás, ha előre kell sütni, vagy ha többféle süteményt szeretnénk kínálni egy ünnepi asztalon. Szereti a gyerek, a nagymama és az unokatestvér is – és ez mindent elmond.

Anna szelet
Szükséges felszerelés
- Mérleg
- nagy tepsi
- robotgép
- keverőtál
- nyújtódeszka
- sodrófa
Hozzávalók
A tészta
- 40 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor
- 16 dkg zsír
- 16 dkg cukor
- 1 tojás
- 1 citrom reszelt héja és leve
- pici tej (amennyit felvesz)
- kakaópor, kb 1-2 evőkanál
A máz
- 3 tojás sárgája
- 18 dkg porcukor
- pici citromlé (kb egy fél citrom leve)
Egyéb hozzávaló
- meggy és barack lekvár
Teendők
A tészta
- Morzsold el a lisztet és a zsírt.
- Add hozzá a többi hozzávalót. Annyi tejet önts apránként hozzá, hogy egy lágy, könnyen nyújtható tésztát kapj. (Lágyat, ne folyékonyat 🙂 )
- Oszd 3 egyenlő részre, az egyik cipóba tegyél 1-2 evőkanál kakaóport és egy pici tejet. A lényeg, hogy a kakaós színt elérd.
- Az egyik fehér gombócot nyújtsd ki nagy tepsi méretűre, és tedd kizsírozott tepsibe. Kend meg meggylekvárral.
- Nyújtsd ki a kakaós lapot is, és tedd a lekvárra, majd kend meg baracklekvárral.
- Nyújtsd ki a másik fehér gombócot is, és tedd az egész tetejére.
- Szúrkáld meg villával, hogy a gőz távozni tudjon.
- 180 C-ra előmelegített sütőben süsd készre (picit piros lesz a felső tészta, innen tudod majd, hogy kész)
- Vedd ki a sütőből, és a tepsiben hagyd kihűlni.
A máz
- Keverd össze a hozzávalókat. Annyi citromlevet adj hozzá csak, hogy egy sűrűn folyós öntetet kapj.
Az összeállítás
- A tepsiben kihűlt tésztára öntsd rá a citromos mázat, és hagyd megszáradni.
- Felszelni a tepsiben tudod majd, kivenni nem fogod tudni a tepsi széléhez ért lekvár miatt 🙂 Ez nem gond, nagyon szépen fel tudod ott szeletelni, és onnan tudod tálalni. Csak tudd, hogy azt a tepsit nem fogod használni másra, míg a süti benne van.