Lúdláb: Régi kedvenc új köntösben
A lúdláb egy népszerű édesség, amely egyedi formája és íze miatt gyakran ünnepi alkalmakkor és családi összejöveteleken kerül elő. De vajon mi rejlik ennek az édes finomságnak a háttérben?
A lúdláb története és eredete
A sütemény a nevét jellegzetes alakjáról kapta. Felszelve ugyanis a lúd lábnyomára emlékeztet. Az eredete Gerbaud Emil nevéhez kapcsolódik, aki párizsi krémet meggyel keverve borította ezt a süteményt az 1880-as években.
Mi teszi különlegessé?
A lúdláb sütemény különlegessége az egyszerűségében és az ízek összhangjában rejlik. Bár az eredeti recept csoki-meggy ízvilágot képvisel, de a csokoládéhoz a saját ízlésedhez és személyiségedhez jobban passzoló ízeket is választhatsz.
Egészségesebb alternatívák
A modern konyhaművészet és egészségtudatosság jegyében ma már számos lúdláb sütemény recept létezik, melyek gluténmentes, cukormentes vagy akár vegán alapanyagokkal készülnek. Ezek a változatok ugyanolyan ízletesek és vonzóak, miközben megfelelnek a különböző étrendi igényeknek is.
A lúdláb és Márton napja
Márton napja a néphagyomány szerint szorosan összefügg a libából készült ételekkel. Ha te vegán vagy, és nem fogyasztasz húsféléket, akkor a lúdláb kitűnő alternatíva lehet arra, hogy mégis csatlakozz az ünneplőkhöz.
Ha pedig a libasült mellé keresel egy olyan desszertet, amivel könnyen arathatsz sikert, akkor is jó helyen keresgélsz.
Hibalehetőségek a lúdláb sütésénél valamint néhány jó tanács
Bár nem egy agysebészet a lúdláb elkészítése, ám mint mindent, ezt is el lehet rontani. Hogy neked már ne kelljen kipróbálnod, hogyan is lehet ezt megtenni (azaz már a kitűnő megoldás kerüljön az asztalra), nézzünk néhány gyakori hibalehetőséget, ami ronthat a végeredményen.
A piskótánál a leggyakrabb hibák közül 3-at emelnék ki:
- a kakaó csomós: mielőtt a liszttel együtt a vajhoz tennéd, szitáld át a lisztet is és a kakaót is, akár a kettőt össze is keverheted, így nem kell a csomók miatt aggódnod
- a piskóta egyenetlen: ez a recept egy 20*20-as kerethez elegendő, ami annyit jelent, hogy nagyon vékony lesz a tészta. Ha egyenetlenül kened ki, akkor sülés közben az egyik fele túlsül, a másik meg még folyós maradhat
- a piskóta túlsül: tényleg tartsd a sülési időt. Vékonyka kis tésztáról van szó, pikk-pakk kész lesz, ráadásul kakaós, még csak nem is látszik „rendesen” a színén, ha megbarnult. A végeredménynek valamilyen szinten emlékeztetni kell a brownie állagára, nem szabad kiszárítani.
A végeredényt és az összélményt innentől leginkább a türelmetlenséggel tudod rontani.
Bár a sütemény nagyon gyorsan kész van, de ez nem jelenti azt, hogy ha a vendégek bejelentkeznek, hogy 1 órácsak és ott vannak, akkor ez lenne a tuti megoldás. Itt ugyanis a legtöbb időt a hűlés viszi el. Mivel minden hozzávaló vagy sül (180 C-on), vagy forraljuk (közel 100 C fokon), alaposan vissza kell hűlnie ahhoz, hogy a zselatin meg tudjon kötni. Enélkül is ehető lesz, de közelebb lesz egy pohárkrémhez, mintsem szeletelt süteményhez.
Különösen igaz ez a tetején levő glassage-ra. Ennek 24 órát a sütitől külön kell pihennie, mielőtt ráöntenéd.
Igen, meg fog kötni a hűtőben, így egy picit meg kell melegítened, hogy önthető legyen. A pihentetéssel viszont azt éred el, hogy nem lesz foltos a végeredmény, hanem egyenletesen sima és csillogó tetejű sütit kapsz.
Egy jó tanács:
Lehet, hogy azt tapasztalod, hogy a kakaós piskóta és a zselé külön utakon jár 🙂 Ez teljesen normális, elvégre ha nagyon elsimogatod a piskótát, akkor a zselének nincs miben megkapaszkodnia. Bár nem törvényszerű, hogy elcsúszna a kettő, de ha el akarod kerülni, akkor hagyj némi hullámot a tésztán, amiben megakadhat a zselé.
Készítsd el ezt a receptet velünk!
Szeretnéd megtanulni, hogyan készítsd el ezt a finomságot lépésről lépésre? Jelentkezz a workshopunkra, ahol közösen sütünk és tanulunk!
Összefoglalás
A lúdláb sütemény nemcsak ízletes desszert, hanem egy valódi közösségi élmény is, hiszen a készítése és fogyasztása egyaránt örömet és kreativitást hoz az asztalhoz. Fedezd fel te is a lúdláb sütemény világát, és készítsen egyedi ízeket a család és barátok örömére!

Lúdláb
Hozzávalók
Kakaós vajas piskóta
- 63 gramm puha vaj
- 63 gramm porcukor
- 63 gramm tojás ez egy nagy tojás
- 48 gramm liszt
- 16 gramm kakaópor
A gyümölcsös réteg
- 237 gramm meggy lekvár vagy más, savanykás lekvár
- 4 gramm pektin vagy 8 gramm zselatin, ha nem darabos a lekvár
- 24 gramm cukor
- 0,5 citrom leve
Grízmousse
- 210 gramm tej
- 32 gramm tojás sárgája ez 1-2 tojás sárgája
- 32 gramm cukor
- 36 gramm gríz
- 4 gramm zselatin használat előtt áztasd be
- 130 gramm tejszín
- 1 tk vaníliapaszta
Kakaós glassage
- 48 gramm víz
- 51 gramm cukor
- 20 gramm kakaópor
- 40 gramm tejszín
- 6 gramm zselatin használat előtt áztasd be
Teendők
Kakaós piskóta
- A puha vajat habosítsd ki a porcukorral, majd keverd hozzá a tojásokat.Szitáld át a lisztet és a kakaóport, majd add a masszához.Kend ki a keretbe. Mielőtt megkérded, igen, nagyon lapos lesz. 180C°-ra előmelegített sütőben 6-8 perc alatt sütsd készre. (Sülés előtt a tészta tetejét megszórhatod kakaóbab törettel)
Meggylekvár
- Ha pektint használsz, akkor a hozzávalókat összefőzöd és turmixolod, ha zselét, akkor pedig felfőzöd a gyümölcsöt, simára turmixolod és hozzáadod a beáztatott zselatint.Rákened az elkészült, kihűlt piskótára, és hűtőbe teszed.
Grízmousse
- A tejből, tojásból, cukorból, vaníliából és a grízből krémet főzöl kis lángon, folyamatosan kevergetve.Tűzről levéve hozzáadod a beáztatott zselatint.Várd meg, hogy szobahőmérsékletre hűljön, közben néha keverd át, hogy ne bőrösödjön a teteje (így könnyebben is hűl).Ekkor keverd hozzá a felvert tejszínt.
Kakaós glassage
- Csomómentesre kevered a vizet, cukrot és kakaóport. Majd forrásig melegíted és még 1-2 percig forralod.A tűzről levéve öntsd hozzá a tejszínt (vedd le a tűzről, mert megégne), majd tejszínestől kb. 1 percre tedd vissza a tűzre.Végezetül tedd hozzá a beáztatott zselatint.Felhasználás előtt 24 órát pihentesd hűtőben, máskülönben foltos lehet a végeredmény. (Igen, ez azt jelenti, hogy előző nap is elkészítheted, megy a hűtőbe, majd kissé rámelegítesz, hogy újra folyós legyen)Közvetlenül a sütire öntés előtt picit melegíts a glassege-on, hogy turmixolva folyós legyen, így öntsd a grízes rétegre, majd csak annyira tedd vissza a hűtőbe, hogy újra megkössön.